'Rajski dokumenti'

Britanska kraljica sklonila od poreznika imovinu vrijednu 10 milijuna funti

06.11.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Imovina britanske kraljice Elizabete II. vrijedna više milijuna funta uložena je u porezne oaze, pišu britanska glasila koja su surađivala u velikoj istrazi na temelju financijskih dokumenata izašlih u javnost

Oko 10 milijuna funta (11,3 milijuna eura) uloženo je na Kajmanskom otočju i na Bermudama, tvrde BBC i dnevnik The Guardian.

Ta dva glasila sudjelovala su u istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), polazeći od 13,5 milijuna dokumenata što su izašli u javnost, napose dokumenata iz međunarodnog odvjetničkog ureda sa sjedištem na Bermudama, Applebyja. Te istrage o metodama porezne optimizacije u kojima je surađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su "Rajski dokumenti".

Ulaganja, koja nisu ilegalna, premda zaobilaze britanski porezni sustav, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njezinih prihoda.

Sredstva pohranjena u te porezne oaze uložena su u brojne tvrtke, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupnjom pokućstva i informatičke opreme a optužuju je da iskorištava siromašne, ili još lanac trgovina alkoholnim pićem, danas u stečaju.

"Sva naša ulaganja su predmet cjelovite financijske revizije i legitimna su", izjavila je za AFP glasnogovornica Lancasterske grofovije. "Imamo stanoviti broj ulaganja, pa tako i sa sredstvima u inozemstvu".

Potonja čine tek 0,3 posto ukupne vrijednosti Grofovije, rekla je. Što se tiče ulaganja u Brighthouse, ono je obavljeno "preko treće strane" i čini tek 0,0006 posto vrijednosti Grofovije, dodala je.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Kraljica rado plaća porez na dobit koju ima od Grofovije", kazala je.

Čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn reagirao je na Twitteru ocijenivši da "postoji jedno pravilo za super bogate, a drugo za ostale kad je riječ o plaćanju poreza".

Glasnogovornik porezne službe istaknuo je pak da vlada ulaže velik napor u suzbijanje porezne optimizacije. Od 2010. naplaćeno je još oko 160 milijarda funta (180 milijarda eura).

Kolinda Grabar Kitarović i kraljica Elizabeta II. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press Association