ZANIMLJIVE INFORMACIJE

Nepoznato o kraljici: Smije voziti iako nema dozvolu, a i zna promijeniti puknutu gumu

23.10.2017 u 06:36

Bionic
Reading

Jeste li znali da jedino što britanska kraljica ne tolerira je kašnjenje, da ju nasmijavaju psovke, ali i da je sama sebi dala nadimak Miss Piggy iz popularnog Muppet Showa? Na tronu se nalazi već 65 godina, a detalji vezani uz Elizabetu II i dalje intrigiraju svjetsku javnost

U dugogodišnjoj britanskoj povijesti tek je pet vladara koji su više od 50 godina sjedili na prijestolju. Kraljica Viktorija - 63 godine, kralj George III - 59 godina, kralj Henry III - 50 godina, kralj James VI od Škotske ili James I od Engleske - 58 godina, a punih 65 godina na tronu se nalazi voljena britanska kraljica Elizabeta II.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako bi, reklo bi se, za toliko duge vladavine o njoj trebalo biti poznato gotovo sve, Britanci, ali i ljudi diljem svijeta, iznenade se uvijek nekim novim detaljima vezanim uz nju. U nastavku vam donosimo poznate, ali i nepoznate te zanimljive detalje vezane uz život kraljice Elizabete II.

1. Ukoliko ne želite iživcirati kraljicu, pripazite na vrijeme. Iako za nju kažu da nije eksplozivne naravi, ništa je ne može više izbaciti iz takta od kašnjenja.

2. Jedini koji ju može zvati nadimcima njezin je suprug, princ Philip. Od dragosti ju zove 'Lilibet', 'Darling' (draga) ili 'Sausage' (kobasica). Navodno je za samu sebe svojedobno izjavila da izgleda poput Miss Piggy iz 'Muppet Showa', a to se brzo pročulo među članovima kraljevske obitelji te je čak i princeza Diana voljela koristiti taj naziv za svoju svekrvu.

3. Ona je prvi monarh koji je poslao mail i to davne 1976. godine iz vojne baze.

4. Nikada nije posjedovala putovnicu ili vozačku dozvolu te svijetom putuje bez njih. Automobil vozi od 1945. godine, a oni koji su se zatekli u vožnji s njom kažu da obožava brzinu i ulijetanje u zavoje.

5. Ona je vjerojatno i jedini monarh koji zna promijeniti probušenu gumu na automobilu.

6. Iako zbog svoje titule i ugleda itekako pazi na govor i ponašanje, kraljica, mada to službeno ne odobrava, obožava kada se u njezinoj prisutnosti psuje, što ju izrazito nasmijava. I ona sama navodno koristi psovke, no reducirala ih je na one 'finije'.

  • +2
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

7. Kraljica se ne mora brinuti da će ju netko uhititi, kao ni oko plaćanja poreza. Zbog britanskih zakona, po kojima ne može tužiti samu sebe, može se reći da Elizabeta II može za svaki prekršaj ili zločin proći nekažnjeno. Zakon joj isto dopušta da ne plaća porez ni na što, no ona to ipak dobrovoljno radi.

8. Budući da se za princa Philipa udala 1947. godine, kada su se još uvijek osjećale posljedice Drugog svjetskog rata, svoju je vjenčanicu platila kuponima za odjeću.

9. Ukoliko to ne želi, kraljica ne mora objaviti javnosti informaciju koju ne želi, a s druge strane ima toliku moć da može započeti rat.

10. Sa svojom titulom dobila je i veliku odgovornost - zaštitnik je sve djece u Velikoj Britaniji, što bi značilo da, ukoliko to želi, može bilo kojoj obitelji oduzeti dijete. Na sreću, to pravo nije nikada iskoristila.