LE MONDE

Porezna utaja u EU-u teška je 2.000 milijardi eura?!

09.10.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Prema novom izvješću, predstavljenom u francuskom parlamentu, utaja poreza u Uniji godišnje odnosi čak 2.000 milijardi eura, izvještava Le Monde

Dvojica zastupnika u francuskoj Nacionalnoj skupštini, Nicolas Dupont-Aignan i Alain Bocquet, predstavila su pred Komisijom za vanjske poslove rezultate istraživanja o poreznim oazama. Cilj novog istraživanja bio je točno ustvrditi sume i imena kompanija vezanih uz poreznu prevaru, fenomen kojeg se naziva 'modernim otrovom demokracije'. Jedna od glavnih tehnika moderne utaje poreze jest prebacivanje beneficija u zemlje s niskim ili nepostojećim fiskalnim stopama.

Prema izvješću, utaja poreza u Francuskoj dovodi do gubitka od 60 do 80 milijardi eura godišnje. Usporedbe radi, u nacionalni proračun se godišnje slijeva oko 53 milijarde eura iz poreza na kompanije.

Na razini Europske unije, radi se pak o astronomskom gubitku od 2000 milijardi eura što je duplo više od prijašnje procjene Europskog parlamenta. Novi izračun proizlazi iz studije o poreznoj prevari na ukupni iznos poreznih obaveza u Uniji koju je posebno naručila Europska komisija.

Uzevši u obzir samo utaju PDV-a, gubitak iznosi 193 milijarde eura godišnje, odnosno, 1,5 posto europskog BDP-a. U Italiji se utaja procjenjuje čak na 36,1 milijardu eura, a u Francuskoj na 32,2 milijarde eura što je triput više od procjene tamošnjeg Ministarstva financija.