pandora papers

Ništa vam nije jasno o velikom financijskom skandalu koji trese svjetske moćnike? Doznajte sve na jednom mjestu

04.10.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) u nedjelju navečer objavio je prve nalaze velike istrage nazvane Pandora Papers, a ona je pokazala da brojni svjetski moćnici, premijeri, sportaši i celebrityji skrivaju novac u poreznim oazama

U istrazi diljem svijeta sudjelovalo je 600 novinara te su proučili oko 11,9 milijuna raznih dokumenata koji su procurili iz tvrtki za financijske usluge. Razotkriveno je više od 29.000 offshore kompanija koje su se koristile za skrivanje bogatstva i izbjegavanje plaćanja poreza.

U posao analize dokumenata iz 'Pandorine kutije' bili su uključeni novinari britanskog Guardiana, a u kojem piše da dokumenti otkrivaju kako zapravo funkcionira financijski sustav u sjeni te globalna offshore ekonomija pomoću koje najbogatiji i najmoćniji izbjegavaju porez.

Otkrića su posebno zanimljiva za javne službenike - visokopozicionirane političare, poput Andreja Babiša, češkog premijera koji je preko offshore fondova uložio 22 milijuna dolara u pojedine tvrtke i preko njih postao vlasnik dvorca Bigaud na jugu Francuske.

Malo veći teškaš je jordanski kralj Abdullah II jer je preko raznih tvrtki stekao nekretninski imperij vrijedan više od 100 milijuna dolara, a portfelj mu se proteže od Washingtona do Londona. Razotkriven je i bivši britanski premijer Tony Blair nakon što je sa suprugom putem offshore kompanije uštedio 320.000 funti na porezu prilikom kupnje zgrade u Londonu.

  • +9
Tony Blair Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo također su sklopili 2012. tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz više zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije izrijekom spomenut u Pandora Papers, ali brojni njegovi suradnici jesu. Među njima i pokojni Petr Kolbin, poznat i kao 'novčanik' Putinova osobnog bogatstva. Od zvučnijih imena među razotkrivenima su i kolumbijska pjevačica Shakira te njemačka manekenka Claudia Schiffer, producent nominiran za Oscara Konstantin Ernst, ali i bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

  • +27
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Novinari portala Oštro među dokumentima su pronašli i Rikarda Fuchsa, sina hrvatskog ministra Radovana Fuchsa, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd., čija je svrha bila objašnjena kao 'posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj'.

Rikard Fuchs rekao je novinarima portala Oštro da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o 'projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj' s američkim fondom. Projekt nije realiziran, a kako im je objasnio Fuchs, tvrtka je ugašena 2020. godine.

  • +7
Claudia Schiffer Izvor: Profimedia / Autor: Don Emmert / AFP / Profimedia

Pandorini dokumenti otkrivaju i navodne stvarne vlasnike lošinjskog turističkog diva Jadranke i to kako su preko poreznih oaza prebacivali milijune eura iz Rusije. Od toga su 3,1 milijun dividendi od ruskog Velesstroya prebacili na Lošinj za obnovu od požara uništenog restorana. Godinama se već sumnja, no nikad nije bilo dokazano da iza preuzimanja Jadranke u 2013. godini stoji Mihajlo Perenčević, hrvatski poduzetnik koji predvodi ruski Velesstroy.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja. ICIJ je postao poznat u travnju 2016. nakon objave Panama Papersa, istrage na temelju oko 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke.

  • +5
Princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tada su otkrili skrivenu imovinu tisuća klijenata Mossack Fonsece, među kojima su neke slavne osobe. Objava je izazvala ostavku islandskog premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona i šefa pakistanske vlade Navaza Šarifa.

U studenom 2017. ICIJ je objavio Paradise Papers, temeljene na novom nizu dokumenata iz druge financijske tvrtke, Appleby. Među poznatim imenima iz te istrage o potezima skrivanja imovine i izbjegavanja plaćanja poreza su princ Charles, prvak Formule 1 Lewis Hamilton i tvrtka Nike.

>>> Ovdje pročitajte sve što morate znati o aferi Paradise Papers