više za gradove i općine

Bandićev Klub tražit će od Vlade drugačiju podjelu naknada za eksploataciju nafte i plina

27.03.2019 u 16:22

Bionic
Reading

Bandićev saborski Klub zastupnika predložit će hrvatskoj Vladi da se prihod od naknade za eksploataciju ugljikovodika (nafte i prirodnog plina) i mineralnih sirovina dijeli u drugačijim omjerima nego sada, odnosno da najviše dobiju općine i gradovi na čijem se području sirovine dobivaju, doznaje se u srijedu u Klubu Stranke rada i solidarnosti.

Taj se prihod sada dijeli na način da 50 posto ide državnom proračunu, 30 posto općini odnosno gradu na čijem se području otkopava mineralna sirovina, odnosno pridobivaju ugljikovodici, a 20 posto županiji na čijem području isti dobivaju.

Bandićev Klub zastupnika predložit će da čak 60 posto ide lokalnoj zajednici, dakle općinama i gradovima u kojima se mineralne sirovine i ugljikovodici 'vade', županije bi zadržale 20 posto prihoda, a isto toliko bi odlazilo i u državni proračun.

U Klubu ne objašnjavaju motive svog prijedloga, ističu tek da je na tragu njihova zauzimanja za jačanje lokalnih jedinica.

Kažu i da su dvojica članova Kluba, Mladen Madjer i Željko Lacković s tim prijedlogom upoznali resornog ministra Darka Horvata te mu najavili da će ići prema Vladi sa zahtjevom da promjeni uredbe koje uređuju raspored prihoda od naknada.