POtpore za civilno društvo

Kad Bandić časti s 280 milijuna kuna: Opet obilno nagradio omiljene folkloraše, nije zaboravio ni druge 'zaslužnike'

25.03.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Svima pomalo, sportu najviše. Tako bi se, ukratko, dao sažeti popis potpora - temeljem natječaja, poziva ili izravno - organizacijama civilnog društva, za koje je Grad Zagreb u 2018. izdvojio 279,8 milijuna kuna. Treba tome pridodati 6,3 milijuna kuna sredstava iz proračunske zalihe, za kojima je u prošloj godini posegnuto 62 puta

Sve to vidljivo je iz dokumenata koji su se našli kao dodatak u sklopu izvještaja o radu gradonačelnika Milana Bandića za drugih šest mjeseci 2018., usvojenog na prošlotjednoj sjednici Skupštine. Za usporedbu, recimo da je godinu ranije izdvojeno nešto više, odnosno 282 milijuna kuna.

Za razliku od izvještaja za 2017., u kojem se moglo vidjeti za što su točno sredstva bila namijenjena (održavanje objekta, putovanja, nastupi…), izvještaj za prošlu godinu ne nudi tu mogućnost, već samo poziciju/ured koji je dodijelio sredstva.

Sportašima najviše

Od spomenutih 279,8 milijuna kuna, najviše je izdvojeno za Sportski savez Grada Zagreba (92 milijuna kuna), ali to nije sav iznos koji je otišao u sport jer su povrh toga išle donacije za potporu vrhunskom sportu te pojedinačne za niz klubova i saveza, pa konačna brojka doseže i do polovice prvospomenutog iznosa.

Prvi na listi, sukladno rezultatima u potporama za vrhunski sport, našao se RK Zagreb, koji je dobio 7,9 milijuna kuna. Slijede vaterpolisti Mladosti s četiri milijuna, Dinamo i Cibona s po 3,9 milijuna kuna… Zanimljivo je da na listi nema Cedevite, kluba kojem nisu odobrena sredstva, no dobila je dva milijuna kuna s drugih osnova.

Uz spomenuti iznos, Dinamo je još u dva navrata ukupno dobio 13,8 milijuna kuna, a RK Zagreb 5,3 milijuna kuna.

Potpore su lani dane 2467 puta i kretale su se od nekoliko tisuća kuna, koliko je dobilo Hrvatsko društvo za istraživanje raka, do spomenuta 92 milijuna Sportskom savezu Grada Zagreba.

S pozicije Gradskog ureda za branitelje potpora je dana za stotinjak različitih braniteljskih i veteranskih udruga. Najviše novca dano je veteranima Tigrova, 185 tisuća kuna, slijedi Udruga branitelja proizvođača Panonija sa 160 tisuća, Udruga udovica branitelja sa 154…

Gradski ured za zdravstvo dao je financijsku podršku 204 puta, a najviše je dobila Zajednica kluba liječenih alkoholičara, 637 tisuća kuna. Od Ureda za šumarstvo i poljoprivredu najviše su profitirala lovačka društva dobivši oko 700 tisuća kuna.

Ured za kulturu dao je potpore 732 puta - u samom vrhu nalazi se glumačka družina Histrioni i Zagreb film festival, na čije je račune spušteno po 1,1 milijun kuna, te Zajednica folklornog amaterizma (ZAFAZ) s 866 tisuća kuna, Zagrebački solisti s nešto manje od 800 tisuća kuna i Udruga festival suvremenog židovskog filma s oko 700 tisuća kuna.

Amateri na sudu zbog muljaža s potporama

Ured je financirao i rad niz KUD-ova, a zanimljivo da od svih odskače KUD Prepuštovec, koji je primio novac i od drugih ureda (180 tisuća od Ureda za šumarstvo i poljoprivredu, 125 tisuća od Ureda za kulturu, 115 tisuća od Ureda za gospodarstvo i energetiku) pa su u 2018. ukupno dobili 420 tisuća kuna. Nijedan drugi KUD nije dobio ni približno toliko.

Za usporedbu, recimo da su, iako ne ulaze u istu kategoriju, ali je to vrlo aktualno posljednjih dana, tri telefona za pomoć mladima, obiteljima i žrtvama nasilja, Plavi, Hrabri i SOS, primili tek nešto više od 400 tisuća kuna donacija.

Podsjetimo, Zajednica folklornog amaterizma (ZAFAZ) i KUD Prepuštovec posljednjih godina nekoliko puta našli su se u fokusu javnosti zbog bliske povezanosti s gradonačelnikom Bandićem. Naime, protiv Drage Topolovca, predsjednika ZAFAZ-a, USKOK je u travnju prošle godine podignuo optužnicu, kojom je obuhvaćeno nekoliko osoba, uključujući Roberta Ljutića, bivšeg gradonačelnikova tjelohranitelja, a danas šefa gradskog Sektora za komunalno i prometno redarstvo, pod sumnjom da je novac ZAFAZ-a od 2013. do 2016. godine korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke.

Milan Bandić, Prepuštovec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Topolovec se u listopadu nagodio s tužiteljstvom priznavši nedjelo i osuđen je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora. Iza rešetaka neće ići ako ga u iduće tri godine ne ponovi.

Godinu ranije, kad je ukupna svota sredstava bila nešto veća, ZAFAZ je dobio pola milijuna kuna više ili, preciznije, 1,3 milijuna.

KUD Prepuštovec našao se u fokusu javnosti 2013. godine, kad se na plakatima za biciklijadu, uoči lokalnih izbora, pojavio lik gradonačelnika. Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec i dopredsjednik ZAFAZ-a, ali i član Bandićeve strane na čelu Mjesnog odbora u Prepuštovcu, tvrdio je tada kako je riječ o istim plakatima koje su koristili i godinu ranije te da su na njima samo izmijenili datum. U odnosu na 2017. godinu, prepuštovečki KUD ove je dobio 16 tisuća kuna više.

Ured za obrazovanje najviše je dao, nešto više od dva milijuna kuna, Zagrebačkoj zajednici tehničke kulture, na čijem čelu je Jadranko Baturić, Bandićev čovjek na čelu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad.

Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša obilato je pak financirao Savez inovatora Zagreba, koji je dobio 800 tisuća kuna. Spomenuti savez dobio je potpore i od drugih ureda, pa su se one zaustavile na oko 1,4 milijuna kuna. Na njegovu čelu je Ladislav Prežigalo, danas umirovljenik, a nekad gradski pročelnik za gospodarstvo i blizak gradonačelnikov suradnik.

Kompletan popis potpora možete pogledati na poveznici ispod.

Dokument: "DODIJELJENE POTPORE ORGANIZACIJAMA CIVILNOGA DRUŠTVA U 2018. WEB-2"

Kada se promatra raspodjela sredstava proračunske zalihe, pojedinačno je najviše utrošeno za realizaciju izložbe u Klovićevim dvorima 'Katarina Velika - carica svih Rusa iz Muzeja Ermitaž u St. Peterburgu' (980 tisuća kuna), a slijedi potpora ustanovi 'Dobri dom Grada Zagreba' za prvomajsku pripremu graha s kobasicom u Maksimiru (755 tisuća kuna).

Raspodjelu sredstava proračunske zalihe možete pogledati na poveznici ispod.

Dokument: "IZVJEŠTAJ O KORIŠTENJU PRORAČUNSKE ZALIHE 2018."