106 hektara

Agrolaguna u navodnjavanje maslinika uložila 902 tisuće eura

30.10.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Agrolaguna je dovršila strateški projekt navodnjavanja na 106 hektara maslinika na lokaciji Červar-Porat, ukupne vrijednosti 902.000 eura, a riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji ove kompanije u posljednjih deset godina, izvijestili su u ponedjeljak iz te porečke tvrtke

Navodnjavanjem je tako pokriveno otprilike 50 posto ukupne površine pod Agrolaguninim maslinicima, čime su stvoreni značajni preduvjeti za stabilnost maslinarske proizvodnje u vremenu sve nestabilnijih vremenskih prilika i utjecaja, dodaju iz te tvrtke.

U realizaciji projekta navodnjavanja korišteni su know-how i oprema kompanije Netafim iz Izraela, s samo izvođenje realizirala je tvrtka Bioplan iz Splita i lokalni podizvođači. Odabrano je tehnološki jedno od najnaprednijih rješenja podzemnog postavljanja kap na kap cjevovoda kako bi se u potpunosti izbjegle cijevi po površini nasada i omogućilo održavanje zatravljene podloge te mehanizirana berba.

Projektom je osim uvođenja navodnjavanja omogućena i fertirigacija - svaka jedinca sadrži opremu za optimalno doziranje vodotopivih hranjiva kroz sustav navodnjavanja čime se postiže maksimalna iskoristivost i ušteda gnojiva kao jedan od glavnih čimbenika u uspješnom uzgoju intenzivnih nasada. 

Osim navodnjavanja uloženo je i u sadnju mladog maslinika, i to 300 stabala autohtonih istarskih sorti, kao i nabavu specijalne mehanizacije za obradu maslinika i ubrzanje procesa berbe, dodaju iz Agrolagune

'Agrolaguna je prepoznala važnost navodnjavanja u početnoj fazi projekta i jednim dijelom sudjelovala u financiranju projektne dokumentacije ovog velikog županijskog projekta.  Ukupno ulaganje iznosilo je 902.000 eura pri čemu smo aplicirali na Podmjeru 4.1. Potpore za ulaganje u poljoprivredna gospodarstava - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava unutar Ruralnog razvoja. Operativno je investirano u nabavu i instalaciju opreme za  navodnjavanje maslinika kao i mehanizacije za obradu maslina te očekujemo povrat u visini od 60 posto uloženih sredstava', izjavila je predsjednica uprave Agrolagune Nerina Zec.

Istaknula je i da to ulaganje ne bi bilo moguće da Istarska županija nije prethodno izgradila akumulacijsko jezero Mateši te napravila potrebnu infrastrukturu preko područja Bašarinke sve do Červar-Porata. 

Inače, Agrolaguna ima 225 hektara maslinika i vlasnik je branda Ol Istria, a godišnje proizvodi od 150 do 200 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja.