loša berba

Cijena maslinovog ulja skače u nebo, litra će stajati dvostruko više nego lani

05.10.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Cijena nekog prosječnog ekstradjevičanskog ulja, koje su potrošači lani mogli naći za koliko-toliko prihvatljivih 40-50 kuna u trgovinama, danas je i više nego udvostručena, piše u četvrtak Večernji list.

Koliko se, naime, donedavno plaćalo za litru “domaćeg” ekstradjevičanskog maslinova ulja dalmatinskih OPG-ova, “na kućnom pragu”, odnosno 80-100 kn/l – toliko sada u prosjeku stoji i prosječno ulje na polici trgovaca.

Hrvatski uljari upozoravali su da pravog ekstradjevičanskog ulja za 30-40 kuna po litri, dok mu je uvozna cijena bila svega 3-4 eura, u trgovinama i nema. A kako se ona sada izjednačila s cijenom domaćeg – pitanje je koliko ćemo ga plaćati za mjesec-dva kad završi nova sezona berbe maslina, na kojima su ove godine traga ostavile i obilne oborine, štetnici, maslinove muhe i moljci, dok su proizvodnje najvećih mediteranskih proizvođača i izvoznika maslinova ulja, poglavito Španjolske, prošle i puno gore.

Rade Bobanović iz Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače kod Zadra, koji se bavi ekološkim maslinarstvom, kaže da će ove godine berba u prosjeku biti lošija 30 posto, no neki neće imati ništa.

Najviše je ove godine podbacila oblica, naša autohtona sorta koja čini 65 posto svih sorti maslina u RH. U Istri ekstradjevičanska maslinova ulja trenutačno koštaju najmanje 25-30 €/l, u Dalmaciji 20-25 €, objašnjava.

Tamo gdje je bolji urod ulje se može naći i za 20 €, dok se u izvozu postiže cijena ekstrakvalitete od 16-17 eura. Neki maslinari najavljuju kako će cijene novoga ulja biti još 10-15 posto više, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.