'Way to Zero'

Volkswagenovi osobni automobili premašili ambiciozne europske CO₂ ciljeve za 2021.: Električna ofenziva 2022. s novim modelima

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 25.01.2022 11:15
  • Objavljeno 25.01.2022 u 11:15
Izvršni direktor Volkswagena Ralf Brandstätter se pohvalio izvrsnim rezultatima

Izvršni direktor Volkswagena Ralf Brandstätter se pohvalio izvrsnim rezultatima

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Prošle godine Volkswagen je isporučio više električnih vozila diljem svijeta nego ikad prije, predavši kupcima više od 369.000 električnih automobila, uključujući otprilike 106.000 PHEV i 263.000 potpuno električnih vozila

Volkswagen osobni automobili su objavili kako su, na temelju preliminarnih podataka, premašili ambiciozne europske CO₂ ciljeve za flotu za 2021. i proizveli su oko 5,5 milijuna grama manje CO₂ nego što je propisano zakonom. Flota osobnih automobila novih vozila u Europskoj uniji ostvarila je prosječnu emisiju CO₂ od 113 g/km – zakonski cilj CO₂ za marku bio je 119 g/km. U 2021., realistični WLTP standard zamijenio je stari NEDC. Volkswagen je već premašio ciljeve i za 2020.

VW ID.3

VW ID.3

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hardy Mutschler

'Ponovnim značajnim premašivanjem naših CO₂ ciljeva, pokazali smo svoj brz i sustavan pristup održivosti i transformaciji prema e-mobilnosti kroz našu strategiju ACCELERATE. Time dajemo važan doprinos ispunjavanju pariških klimatskih ciljeva. Ove godine dali smo zamah s našim novim modelima,' rekao je izvršni direktor Volkswagena Ralf Brandstätter.

Prodano više priključnih hibrida i potpuno električnih automobila

Prošle godine, Volkswagen je isporučio više električnih vozila diljem svijeta nego ikad prije, predavši kupcima više od 369.000 električnih automobila (+73 posto u odnosu na 2020.), uključujući otprilike 106.000 PHEV (+33 posto) i 263.000 potpuno električnih vozila (+97 posto). Grupa je tako udvostručila svoje isporuke BEV-a (električna vozila na baterije) u odnosu na prethodnu godinu.

VW Golf GTE 1.4 TSI DSG

VW Golf GTE 1.4 TSI DSG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

e-mobilnost

Volkswagen će ponovno povećati svoja ulaganja u budućnosti u sljedećih pet godina – na oko 18 milijardi eura. Većina toga, gotovo 14 milijardi eura, utrošit će se na e-mobilnost – na primjer za razvoj daljnjih novih modela i transformaciju svojih tvornica prema e-mobilnosti. Osim toga, bit će više od milijardu eura za hibridizaciju. Tvornice Emden i Chattanooga (SAD) počet će s proizvodnjom ID.4 ove godine. Volkswagen će u tekućoj fiskalnoj godini također proširiti svoju ponudu na temelju modularne matrice električnog pogona (MEB): na taj će način na međunarodna tržišta postupno biti lansirani potpuno električni modeli ID.5, ID.5 GTX i ID.BUZZ.

Volkswagen ID.5 GTX

Volkswagen ID.5 GTX

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Put do nule

U središtu Volkswagenovog programa dekarbonizacije 'Way to Zero' je strategija marke ACCELERATE usmjerena na ubrzanje tempa električne ofenzive. Volkswagen namjerava biti ugljično neutralan najkasnije do 2050. godine. Privremeni cilj je smanjiti emisiju CO₂ po vozilu za 40 posto u Europi do 2030. (početna vrijednost: 2018.). Proizvodnja, uključujući lance opskrbe, i rad električnih automobila trebaju biti ugljično neutralni.

VW ID.4 Pro Performance Max

VW ID.4 Pro Performance Max

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Cilj je potpuna elektrifikacija novog voznog parka. Do 2030. najmanje 70 posto ukupne prodaje Volkswagenovih jedinica u Europi bit će potpuno električna vozila – to jest znatno više od milijun vozila. U Sjevernoj Americi i Kini očekuje se da će udio električnih vozila u jediničnoj prodaji dosegnuti najmanje 50 posto.

Konačna potvrda Komisije EU u vezi s podacima o CO₂ uslijedit će kasnije, izvjestili su iz Volkswagen osobnih automobila.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!