ULAZNICA U ID. OBITELJ

[FOTO/VIDEO] Volkswagen objavio još detalja o ID. LIFE-u, čistom i održivom potpuno električnom kompaktnom crossoveru

20.01.2022 u 16:31

Bionic
Reading

Održivost je ključna u modelu ID. LIFE, jer ne samo da zahvaljujući električnom pogonu vozi bez lokalnih emisija, kompaktni crossover je također izrađen od prirodnih sirovina i recikliranih materijala

S modelom ID. LIFE, Volkswagen je početkom rujna prošle godine predstavio svoju viziju električnog automobila u segmentu malih automobila. Koncept predstavlja održivu mobilnost, digitalne tehnologije te bezvremenski dizajn po početnoj cijeni od 20.000 do 25.000 eura. Posebno treba istaknuti prirodne i reciklirane materijale u ulaznom potpuno električnom Volkswagen modelu, koji bi trebao biti lansiran 2025. godine.

Održivost je ključna u modelu ID. LIFE, jer ne samo da zahvaljujući električnom pogonu vozi bez lokalnih emisija, kompaktni crossover je također izrađen od prirodnih sirovina i recikliranih materijala. 'ID. LIFE je prvi pogled kroz ključanicu naše male električne klase budućnosti,' rekao je glavni dizajner Volkswagena Jozef Kabaň. 'Inovacija, održivost i bezvremenost su tri stvari koje nas vode.'

Kompaktni crossover: čist i održiv

ID. LIFE uklanja dekorativne elemente i dodatne dijelove, kao i konvencionalnu mješavinu materijala. Na primjer, tekstil zračne komore za krov i prednji poklopac u potpunosti je izrađen od recikliranih plastičnih boca.

Prozirni premaz karoserije sadrži drvnu sječku kao prirodnu boju i organski temeljno sredstvo za stvrdnjavanje. Organsko ulje, prirodna guma i rižine ljuske samo su neke od sirovina koje se koriste za izradu guma.

Volkswagen ID. LIFE Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

U interijeru se također nalaze prirodni i reciklirani materijali

Interijer također slijedi dosljedno održiv pristup. Drvo ugrađeno u unutrašnjost potječe iz održivog šumarstva. Putnici sjede na Artverlours Eco presvlakama za sjedala, izrađenim od visokog postotka recikliranih materijala, sekundarne sirovine proizvedene prilikom recikliranja plastičnog otpada.

Volkswagen ID. LIFE Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Digitalni pratitelj: višenamjenski, održivi interijer

Volkswagen naglašava da s pristupačnim početnim električnim modelom ID. LIFE, čini održivu mobilnost dostupnom još većem broju ljudi i proširuje svoju strategiju ACCELERATE. Cilj tvrtke je povećati udio čisto električnih modela u ukupnoj prodaji vozila na najmanje 70 posto u Europi i najmanje 50 posto u Sjevernoj Americi i Kini do 2030. Svojom ofenzivom elektrifikacije Volkswagen želi postati najpoželjnija marka kad je riječ o održivoj mobilnosti.

Volkswagen ID. LIFE Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Elektromotor pogoni prednje kotače

Model ID. LIFE temelji se na manjoj varijanti modularne električne platforme (MEB) koju je marka Volkswagen razvila specijalno za segment kompaktnih vozila. Tako je prvi put vozilo koncipirano na temelju MEB platforme opremljeno prednjim pogonom. Zahvaljujući elektromotoru snage 172 kW (234 KS) model ID. LIFE ostvarit će ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi. Njegova visokonaponska baterija kapaciteta 57 kWh omogućava doseg od oko 400 kilometara (WLTP).