uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Volkswagen ujesen predstavlja SUV kupe ID.5 GTX: Elegantan sportski duh susreće učinkovitost

09.08.2021 u 08:43

Bionic
Reading

ID.5 GTX je prvi Volkswagenov SUV coupé s potpuno električnim pogonom, a sa svojim fluidnim linijama on je i elegantan i sportski

Elegantan kao coupé, snažan poput SUV-a i potpuno električan: potpuno novi ID.5 GTX će imati svoju međunarodnu premijeru 7. rujna na sajmu automobila (IAA) u Münchenu kao prikriveni koncept. Prvi SUV coupé temeljen na modularnoj električnoj pogonskoj matrici (MEB) oduševljava svojim elegantnim dizajnom i snažnim pogonom na sva četiri kotača s dva motora. Novi ID.5 GTX je potpuno povezan, može primati ažuriranja bežičnim putem i opremljen je Car2X tehnologijom.

ID.5 GTX je prvi Volkswagenov SUV coupé s potpuno električnim pogonom, a sa svojim fluidnim linijama on je i elegantan i sportski. Kratki prevjesi i veliki kotači ističu njegov snažan karakter.

Volkswagen ID.5 GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Snažan sprijeda, elegantno tijelo

S prednje strane, IQ.Light LED matrična svjetla, koja stvaraju inteligentno kontrolirano dugo svjetlo, daju prednjem dijelu automobila dopadljiv izgled. Svjetlosna traka koja se sužava prema Volkswagenovom logotipu kombinirana je s tri snažna, osvijetljena elementa saća na strani vozača i suvozača. Oni nadopunjuju potpis kratkih svjetala i prenose atletski karakter čak i dok miruju. Blago nagnuti A -stupovi, koji su postavljeni daleko naprijed, daju liniji krova elegantan tok - nisko se proteže po tijelu i sužava u integriranom stražnjem spojleru. Straga vodoravne linije naglašavaju širinu, a svjetlosna traka privlači najveću pozornost. LED stražnja svjetla s 3D dizajnom upotpunjuju osjećaj luksuza.

GTX znači novi sportski duh

Kratica GTX označava novi sportski karakter marke Volkswagen. Nastavlja tradiciju uspješnih modela GTI, GTD i GTE i prenosi ih u svijet električne mobilnosti. Na prednjoj i stražnjoj osovini ID.5 GTX-a nalazi se po jedan električni motor, omogućujući mu pogon na sva četiri kotača što jamči snažne vozne performanse, vrhunsku vuču i sportsko upravljanje. Velika litij-ionska baterija između osovina omogućuje predviđeni raspon do 497 km.

  • +11
Volkswagen ID.5 GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Meiners

Kad ID.5 GTX sljedeće godine stigne u prodajne salone, bit će to drugi model iz sportske marke GTX proizvoda nakon modela ID.4 GTX, a strategiji ACCELERATE dat će još jedan poticaj. Volkswagen želi postati najpopularniji brand kada je u pitanju održiva mobilnost. Cilj je povećati udio čisto električnih automobila u Europi na 70 posto prodaje Volkswagena do 2030. godine, a njemački proizvođač želi postati ugljično neutralan do 2050.

Zasad nemamo podrobnije detalje o njegovim tehničkim karakteristikama, a treba reći i da će ID.5 GTX prikazan na IAA, iako još uvijek u maskirnim bojama, biti za serijsku proizvodnju gotovo spreman model.