IAA MOBILITY 2021 MÜNCHEN

[FOTO/VIDEO] Prvi prototipovi ID.BUZZ-a za autonomnu vožnju: Volkswagen gospodarska vozila, Argo AI i MOIA kreću 2025.

10.09.2021 u 10:24

Bionic
Reading

Za razvoj samovozećeg ID.BUZZ AD vozila, Volkswagen gospodarska vozila koriste, između ostalog, tehnologiju lidar iz Argo AI-a koja može detektirati objekte udaljene do 400 metara

U crno-bijeloj kamuflaži i s visokim krovnim konstrukcijama, prototip ID. BUZZ AD-a je predstavljen u dvorani u kojoj se se održala New Auto Night Volkswagen Grupe uoči IAA Mobility 2021. To je jedan od prvih pet prototipova za samostalnu vožnju temeljenih na budućim potpuno električnim modelima Bulli iz odjela Volkswagen gospodarska vozila (Volkswagen Nutzfahrzeuge). Serijska verzija ID.BUZZ AD, a nastavak 'AD' dolazi od Autonomous Driving (Autonomna vožnja), koristit će se u uslugama mobilnosti kao što je MOIA od 2025. godine.

Da podsjetimo, o ID.BUZZ-u smo pisali u više navrata i već prije nekog vremena je bilo posve izvjesno da će nasljednik legendarnog kombija VW Bulli, imati vrlo značajnu ulogu u razvoju samovozećih, autonomnih vozila njemačkog koncerna Volkswagen.

Naime nakon sastanka nadzornog odbora VW koncerna u veljači ove godine, Carsten Intra, izvršni direktor Volkswagen gospodarskih vozila, je izjavio kako njihov program istraživanja i razvoja autonomne vožnje zauzima kurs za budućnost mobilnosti. Autonomna električna vožnja dat će važan doprinos gradskoj mobilnosti i sigurnosti na cestama te kako su njihova vozila logičan prvi izbor za primjenu takvih sustava.

ID.BUZZ AD kreće od 2025. Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

München je također njihovo prvo područje primjene u Njemačkoj, gdje razvojni partner Argo AI trenutno testira ugrađenu tehnologiju koja omogućuje autonomnu vožnju - sustav za samostalnu vožnju (Self-Driving-System - SDS). Precizni podaci za inteligentni softver dobiveni su kombinacijom lidara, radara i sustava kamera. Time se stvara vrlo precizna prometna slika unutarnjih gradova u kojima će samovozeći ID.BUZZ AD od 2025. dovoditi svoje putnike na odredište.

'Volkswagen grupa vodi transformaciju od proizvođača vozila do vodećeg svjetskog pružatelja mobilnosti upravljanog softverom', objašnjava izvršni direktor dr. Herbert Diess. 'Mi smo tvrtka koja redefinira mobilnost - s održivim, umreženim i sigurnim rješenjima za mobilnost za buduće generacije.'

Argo aktivno testira autonomnu vožnju, osobito u urbanim područjima, uključujući i u Münchenu s prototipom ID. BUZZ AD. Sustav za samostalnu vožnju uključuje niz senzora, softvera i računalnih platformi koji omogućuju prepoznavanje okruženja vozila od 360 stupnjeva kako bi se predvidjele radnje pješaka, biciklista i vozila te za upravljanje motorom, kočnicama i upravljanjem, tako da se vozilo sigurno kreće i u gradskom prometu.

U vožnji su potrebni i senzori i kamere kratkog i dugog dometa. Na krovu prototipa ID.BUZZ AD se nalazi Argo Lidar, laserski skener koji, za razliku od radarskih sustava, radi sa svjetlosnim valovima i može detektirati objekte s udaljenosti do 400 metara. Njegov patentirani način rada Geiger ima sposobnost otkrivanja čak i najmanjih čestica (foton), tako da se mogu detektirati čak i vrlo slabo reflektirajući objekti.

  • +5
ID.BUZZ AD Izvor: Promo fotografije / Autor: Ingo Barenschee

Suradnja između Argo AI-a i Volkswagen gospodarskih vozila u razvojnom centru Argo AI u Neufahrnu kod Münchena temelji se na paralelnom razvoju SDS-a u Americi. Osim svoje testne staze u SAD-u, Argo također ima zatvorenu stazu od devet hektara u minhenskoj zračnoj luci kako bi posebno testirao veliki broj tipičnih europskih prometnih situacija.

'Nova testna flota ID.BUZZ AD-a prekretnica je u našem partnerstvu s Volkswagen gospodarskim vozilima', rekao je Bryan Salesky, osnivač i izvršni direktor Argo AI-a. 'Nadovezujući se na naš petogodišnji razvoj i uvide stečene kroz naše operacije u velikim, kompleksnim američkim gradovima. Zadovoljstvo nam je što sada možemo započeti s testiranjem na ulicama Münchena u pripremi za pokretanje samovozeće komercijalne Ridepooling usluge s MOIA-om.'

S planovima za razvoj usluga autonomne vožnje, Volkswagen gospodarska vozila, Argo AI i MOIA u okruženju Međunarodnog salona automobila IAA u Münchenu pokazuju kako se unutarnji gradski promet može rasteretiti kolektivnim putovanjima, a istovremeno biti i sigurniji zahvaljujući sustavu bez vozača.

'Prepoznavanje okoliša iz četrnaest kamera, šest lidar i jedanaest radarskih senzora, raspoređenih po cijelom vozilu, može otkriti mnogo više od ljudskog vozača sa svog mjesta', objašnjava Christian Senger, voditelj autonomne vožnje u Volkswagen gospodarskim vozilima. Treba reći i da je ova tvrtka osnovala vlastitu poslovnu jedinicu za razvoj autonomne vožnje te je investirala u Argo AI.

Dok VGV i Argo AI razvijaju autonomno vozilo i sustav za samostalnu vožnju, MOIA je partner za uslugu autonomne mobilnosti. Podružnica Volkswagena ima veliko iskustvo na području usluga mobilnosti i upravljanja voznim parkom. U vrlo kratkom roku, MOIA je postavila najveću europsku, potpuno električnu uslugu Ridepooling-Service s vozačima i prevezla milijune putnika.

Od 2025. godine MOIA bi trebala biti prvi korisnik ID.BUZZ AD-a. 'Svoju stručnost unosimo u suradnju s Argo AI-om i VGV-om i razvit ćemo autonomnu uslugu mobilnosti uz redovnu uslugu', kaže izvršni direktor MOIA-e Robert Henrich. 'Gradovi diljem svijeta žele svoj promet učiniti učinkovitijim i klimatski prihvatljivijim. Autonomno udruživanje vožnji (Ridepooling) može poboljšati mobilnost u gradovima, povećati sigurnost na cestama i na taj način učiniti gradove još ugodnijim mjestima za život. Hamburg će biti prvi grad koji će koristiti našu autonomnu uslugu udruživanja vožnji s ID.BUZZ AD-om.'