nakon 20 godina

Promjene u izvršnom menadžmentu Stellantisa; Mike Manley odlazi s pozicije šefa Amerika

Mike Manley pozira s dva SUV-a Jeep Cherokee na međunarodnom sajmu automobila u Detroitu 2018.

Mike Manley pozira s dva SUV-a Jeep Cherokee na međunarodnom sajmu automobila u Detroitu 2018.

Izvor: EPA / Autor: TANNEN MAURY

Manley je imenovan na čelo FCA-e kada je dugogodišnji izvršni direktor Sergio Marchionne bio prisiljen odstupiti iz zdravstvenih razloga 2018.. Manley je otada blisko surađivao s šefom PSA-e Carlosom Tavaresom nakon što su se dvije tvrtke složile o spajanju 2019. godine

Stellantis, četvrti na svijetu po veličini proizvođač automobila, je objavio kako će Mike Manley odstupiti od svoje pozicije šefa Amerika kako bi od 1. studenog 2021. preuzeo ulogu izvršnog direktora u AutoNation-u, najvećem američkom maloprodajnom lancu automobila sa sjedištem na Floridi.

Carlos Tavares, PSA (lijevo) i Mike Manley, FCA

Carlos Tavares, PSA (lijevo) i Mike Manley, FCA

Izvor: Promo fotografije / Autor: Joe Wilssens

Ovaj 57-godišnji Britanac proveo je više od 20 godina radeći za Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i bio je ključna osoba u realizaciji spajanja s PSA grupom u osnivanju nove tvrtke Stellantis. Nakon različitih menadžerskih uloga u Daimler Chrysleru, 2009. je imenovan šefom Jeepa, a nakon toga pomogao je dramatično povećati bogatstvo marke.

Stellantis Grupa

Stellantis Grupa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Manley je imenovan na čelo FCA-e kada je dugogodišnji izvršni direktor Sergio Marchionne bio prisiljen odstupiti iz zdravstvenih razloga 2018., a nedugo potom je i preminuo. Manley je otada blisko surađivao s šefom PSA-e Carlosom Tavaresom nakon što su se dvije tvrtke složile o spajanju 2019. godine.

Mike Manley i Sergio Marchionne uz tada novi Jeep Renegade (2014.)

Mike Manley i Sergio Marchionne uz tada novi Jeep Renegade (2014.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fiat Chrysler Automobiles

Nakon što je Tavares imenovan izvršnim direktorom novoosnovanog Stellantisa, Manley je imenovan za čelnika Amerika, s odgovornošću za interese tvrtke u sjevernoameričkim i latinoameričkim regijama.

Carlos Tavares je rekao: 'Bila mi je privilegija upoznati Mikea prvo kao konkurenciju, zatim kao partnera i kolegu u stvaranju Stellantisa, ali najvažnije, uvijek kao prijatelja. Od najranijih dana naših rasprava dijelili smo uistinu zajedničku viziju, uvjerenje i predanost, a upravo na ovim čvrstim temeljima, izgrađenim u posljednjih nekoliko godina, Stellantis je postigao svoje impresivne prve rezultate. Dakle, iako mi je osobno žao što više nemam Mikea kao kolegu, jednako sam oduševljen njegovom novom ulogom direktora i drago mi je što će se pridružiti Upravnom odboru Zaklade Stellantis.'

Mike Manley tijekom predstavljanja 70. godišnjice izdanja modela Jeep Grand Cherokee  međunarodnom sajmu automobila u Detroitu 2011.

Mike Manley tijekom predstavljanja 70. godišnjice izdanja modela Jeep Grand Cherokee međunarodnom sajmu automobila u Detroitu 2011.

Izvor: EPA / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI

Naime, iako odlazi Manley će i dalje sjediti u upravi ove dobrotvorne organizacije Zaklade.

Mike Manley je komentirao: 'Nakon 20 nevjerojatnih, izazovnih i ugodnih godina, i sa Stellantisom koji je tako snažno nastupao pod Carlosovim vodstvom, vrijeme je da otvorim novo poglavlje. Suradnja s Carlosom na stvaranju ove izvanredne tvrtke, uz stalnu podršku naših dioničara, bila je velika privilegija i profesionalno i osobno. Tako sam ponosan na naše Stellantis timove za njihov izvanredan rad i želim Carlosu i njima svaki uspjeh u nastavku njihove velike avanture. Konačno, velika mi je čast što sam zamoljen da se pridružim Upravi zaklade Stellantis.'

Mike Manley i John Elkann u Ženevi 2019.

Mike Manley i John Elkann u Ženevi 2019.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fiat Chrysler Automobiles

John Elkann, predsjednik Stellantisa, sin osnivača i vlasnika Fiata Giannija Agnellija, predsjednik i izvršni direktor Exora te predsjednik Ferrarija je dodao: 'Htio bih zahvaliti Mikeu na svemu što je učinio tijekom svojih dvadeset godina s nama. Njegovo vrijeme na čelu Jeepa bilo je transformacijsko za tu vodeću marku, a zatim je kao izvršni direktor FCA vodio tvrtku ostvarujući rekordne rezultate kroz neke od najizazovnijih trenutaka. Blisko surađujući s Carlosom, bio je ključan u stvaranju i uspješnom lansiranju Stellantisa. Želimo mu sve najbolje u novoj ulozi.'

Mark Stewart (glavni operativni direktor, Sjeverna Amerika ) i Antonio Filosa (glavni operativni direktor, Latinska Amerika), članovi najvišeg izvršnog tima odgovorni za sjevernoameričke i latinoameričke regije, ubuduće će izravno izvještavati glavnog izvršnog direktora Carlosa Tavaresa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!