važno za sigurnost

Prije zamjene zimskih guma preporuča se geometrija kotača. Provjerili smo gdje!

14.10.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi automobil bio siguran i kako bi gume trajale dulje

Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ukoliko je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume. Ako već kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek! Trenutno traje akcija provjere geometrije kotača u AutoZubaku i iznosi 99 kn, čime se čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima.

Dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje. Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.