LJUBAV NA PRVI POGLED

Porscheov hommage kultnom Moby Dicku melem je za oči

28.09.2018 u 12:44

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci svjedoci smo interesantnog trenda u automobilskoj industriji. Pojedini proizvođači, poput Jaguara, Ferrarija, Alfa Romea i Lancie odlučili su uskrsnuti ili reinkarnirati legendarne automobile iz povijesti

I dok jedni planiraju izrađivati izvorne automobile u ograničenom broju primjeraka, drugi se, poput Ferrarija i sada Porschea, okreću bogatoj povijesti kako bi stvorili ultimativnu fuziju retro štiha i moderne tehnologije. I pritom dobro zaradili, naravno.

Nakon što su nam Talijani pokazali Monzu SP1 i SP2, došao je red i na Porscheov hommage možda najluđem projektu iz 70-ih godina prošlog stoljeća - Porscheu 935, poznatijem kao Moby Dick.

Kako bi transformacija bila potpuna Nijemci su ga utemeljili na podjednako suludom današnjem 911 GT2 RS, a rezultat je melem za oči. Pogledajte samo te linije i detalje - od ravnog nosa, do izduženog stražnjeg kraja i aerodinamičkih felgi.

3.8-litreni bokser razvija 700 KS te ih na stražnje kotače prenosi putem sedmerobrzinskog PDK i trkaćeg diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

Porsche 935 Clubsport Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

U Porscheu ne navode podatke o performansama, no zahvaljujući opsežnoj uporabi ugljičnih vlakana, ukupna masa 935-ice iznosi 1.380 kg, odnosno gotovo stotinu kilograma manje. Impresivan je to rezultat kad se i obzir uzme instalacija čitavog sigurnosnog kaveza i činjenica da je 935-ica 30 centimetara duža od GT2 RS-a.

Porsche će izraditi svega 77 primjeraka 935-ice Clubsport po cijeni od 701.948 eura. ‘Višak’ od 1.948 eura tu je da nove vlasnike podsjeti na 70 godina Porscheove posvećenosti automobilskom sportu.

Genijalan način za zaraditi 150.000 eura više, mora se priznati.