22 LOCKHEED F-117 NIGHTHAWKA

Ovako izgleda 26,3 milijarde kuna u ‘nevidljivim’ avionima

24.08.2017 u 15:15

Bionic
Reading

Historic Photographs nas svako toliko, putem profila na Facebooku, teleportira u prošlost, a ako ste ljubitelji letenja onda je jedna od posljednjih objava upravo za vas

22 primjerka prvog ‘nevidljivog’ zrakoplova F-117 Nighthawk, vrijednih 2,3 milijardi američkih dolara, odnosno 26,3 milijardi kuna korigirano za inflaciju po današnjem tečaju, uhvaćena su objektivom kamere na pisti u Langleyu netom prije nego što su krenuli prema Saudijskoj Arabiji i Zaljevskom ratu u siječnju 1991.

Ovaj taktički borbeni zrakoplov, kojeg radarski sustavi zbog arhitekture nisu mogli uočiti, ondje se pokazao jednim od najučinkovitijih oružja za demonstraciju američke vojne sile.

Lockheed je F-117 službeno predstavio 1983. Proizvedeno je 64 primjerka od kojih je 59 sudjelovalo u vojnim kampanjama, a do umirovljenja 2008. srušen je samo jedan - 1999. u Srbiji.

Inače nestabilan i zloglasno težak za upravljanje, Nighthawk je mogao letjeti samo do brzine od 993 km/h. Sposobnost da se sakrije pred radarima platio je nedostatkom Afterburnera i brzinom potrebnom za probijanje zvučnog zida.

Također nije baš bio uspješan po pitanju slijetanja na nosače zrakoplova, no zato se vrlo lako gorivom punio u zraku pa i danas drži rekord za najduži let - od zračne luke Holloman AFB u New Mexicu do Kuwaita.