ultra brze punionice

Otvoren je najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske

23.05.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Otvaranjem dviju ultra brzih punionica, u Mipcro Retail parku, uz trasu buduće brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina koju je Vlada RH označila kao prioritetnu, GreenWay nastavlja ubrzano ulaganje u punionice električnih automobila

Instalirane su i spojene na 300kW priključak dvije ultra brze punionice, svaka nazivne snage 150kW sa dva CCS priključka što omogućuje istovremeno punjenje do 4 vozila. Ovisno o specifikacijama vozila, električni automobil može napuniti svoju bateriju do 100 kilometara dosega u samo osam minuta! Lokacija je izabrana jer je frekventna i pozicionirana uz popularan lokalni ugostiteljski objekt kao i uz međunarodne popularne maloprodajne dućane, a parkirališnu zonu dijeli s popularnim maloprodajnim prehrambenim lancem. Na taj način vozači imaju pregršt sadržaja na raspolaganju za vrijeme punjenja automobila. Na duljim putovanjima, ali i u svakodnevnom životu, uz pauzu za kavu, ili kupnju u okolnim prodavaonicama koja prosječno iznosi 25-30 minuta dovoljna je da se baterija vozila gotovo u potpunosti napuni.

Hrvatska ubrzano mora izgraditi i razviti mrežu brzih punionica za električna vozila što je i ključan preduvjet koji je Europske unija postavila pred zemlje članice za skori potpuni prelazak na električne automobile. Tvrtka GreenWay Hrvatska, u samo 5 godina, planira izgraditi najmanje trećinu ukupnog nacionalnog plana povećanja instaliranih kapaciteta za punjenje električnih vozila i broja punionica u Hrvatskoj.

'U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, postavit ćemo minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od 100 - 400kW, što znači da ćemo na ključnim strateškim koridorima, ali i u urbanim sredinama omogućiti ultra brzo punjenje električnih automobila i teretnih električnih vozila. U okviru nedavno odobrenog strateškog projekta Cross-E, samo ćemo do kraja 2026. postaviti minimalno 16 ultra brzih hub-ova, uzduž TEN-T koridora, minimalne priključne snage 600 kW te s ukupno 64 priključnih mjesta visokih snaga (150kW+). Kao što smo prethodno i najavili, otvaranjem današnjih punionica, konkretno ostvarujemo ambiciozan, ali realističan plan', istaknuo je direktor GreenWay Hrvatska d.o.o. i Član Upravnog odbora GreenWay grupe Dino Novosel. 'Na inovativan način širenjem mreže punionica i putem našeg jedinstvenog proizvoda - 'Roam like at home', kojim unaprijed garantiramo najkonkurentnije cijene punjenja domaćim korisnicima, ali i turistima iz ključnih emitivnih tržišta na njihovom proputovanju Hrvatskom, ostvarujemo nužne klimatske, ali i transportne, ekonomske te turističke ciljeve Hrvatske, ali i naše tvrtke. GreenWay omogućava pouzdanost usluge punjenja na putu, ali i potpunu kontrolu troškova', zaključio je direktor GreenWay Hrvatska Dino Novosel.

'Grad Ivanec u potpunosti podržava ovakav oblik investicija u razvoj kritične infrastrukture za ostvarenje nisko ugljične mobilnosti, te posebno raduje činjenica da smo prvi grad domaćin u Republici Hrvatskoj inicijative koja je u potpunosti realizirana od strane privatnog sektora te omogućuje nepristranu i konkurentu uslugu punjenja na javno dostupnim parking površinama u užem središtu grada. Realizacijom ultra brze punionice, Grad Ivanec će zajedno sa svojim sugrađanima, ali i posjetiteljima, korisnicima električkih vozila doprinijeti povećanju udjela korištenja obnovljivih izvora energije u prometu', izjavio je Milorad Batinić, gradonačelnik prilikom svečanog otvorenja.

Udio obnovljivih izvora energije u prometu na razini EU iznosio je 9.6 posto u 2022. godini, dok je u Hrvatskoj taj udio iznosio svega 2,4 posto. EU je postavila cilj od 29 posto za 2030. godinu, a u Nacrtu ažuriranog Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskoga plana Hrvatske postavljen je cilj od 21,6 posto udjela OIE u prometu do 2030. godine.

'Uprava tvrtke MIPCRO d.o.o. kao vlasnik Retail Parka imala je već 2019. godine viziju da će se ovakva infrastruktura budućnosti jednog dana graditi na lokaciji pa je već tada izgradila novu trafostanicu, te osigurala priključnu snagu od 300 kW, uz mogućnost proširenja do 600 kW, za potrebe punionice električnih vozila. Izuzetna nam je čast da je GreenWay kao najveći CPO u Slovačkoj i Poljskoj prepoznao našu lokaciju i otvorio svoju prvu ultra brzu punionicu u RH upravo u Ivancu. Kao dugogodišnji korisnici električnih vozila smatramo da su ovakve lokacije ključne za dekarbonizaciju transporta i smanjenje ovisnosti Hrvatske o uvozu fosilnih goriva što značajno negativno utječe na okoliš i platnu bilancu države.', izjavio je Filip Kišiček, predstavnik vlasnika lokacije MIPCRO d.o.o. prilikom svečanog otvorenja.

Hrvatska s 34 električna punjača na 100.000 stanovnika, trenutačno je 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije Nizozemske te tri puta slabije u odnosu na prosjek Unije. Punionice su prije puštanja u rad, kao prve u Hrvatskoj, od strane nezavisnog partnera Dekra Croatia testirane specijalnim uređajem za funkcionalno ispitivanje čime se osigurava visoki standard sigurnosti, kvalitete i pouzdanosti rada mreže GreenWay punionica.

Inače, zeleni poslovni put tvrtke GreenWay počeo je 2011. godine u Bratislavi, pa će ovim dugoročnim ulaganjem znatno povećati, ali i unaprijediti ukupan kapacitet brzih punionica električnih automobila. GreenWay pruža usluge javnog punjenja na vlastitoj mreži punionica te dodatno omogućuju uslugu punjenja na više od 100.000 punionica, dostupnih na 25 tržišta EU.

sve osim nogometa