Povratak 2025.

Lancia pokazala Ypsilon HF, a s modelom Ypsilon Rally 4 HF se vraća reliju

28.05.2024 u 09:09

Bionic
Reading

Otkriven logotip 'Lancia Corse HF' koji će se pojaviti na modelu Ypsilon Rally 4 HF, vraćajući se povijesnom logotipu sa suvremenim štihom, uključujući grafiku s kosim znakovima za izražavanje brzine, zadržavajući izvorne boje

Lancia predstavlja model Ypsilon HF, inačicu visokih performansi prvog automobila nove ere, koja bi trebala stići na tržište u svibnju 2025. i Ypsilon Rally 4 HF, koji predstavlja Lancijin povratak u reli!

'Lancia je oduvijek bila u srcima ljudi, također zahvaljujući svojoj natjecateljskoj duši predstavljenoj nekim kultnim modelima iz prošlosti koji su ovu marku učinili najuspješnijom u svijetu relija svih vremena. A to sportsko srce danas ponovno počinje kucati! I ti isti obožavatelji bit će novi kupci Lancie budućnosti!' izjavio je Luca Napolitano, izvršni direktor marke Lancia.

Lancia Ypsilon HF

Lancia Ypsilon HF izražava najnatjecateljskiji i najperformansniji duh marke. Lancia je još jednom inspirirana svojom prošlošću, vraćajući se na nju kako bi s velikom ambicijom gledala naprijed u budućnost. Pokretan potpuno električnim motorom od 240 KS, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5,8 sekundi, Lancia Ypsilon HF imat će spušteni ovjes, prošireni trag kotača i asertivne, mišićave oblike, nadahnute najradikalnijim kultnim automobili koji su ispisali povijest marke, s oblicima i dizajnom u ime performansi.

Automobil će debitirati na tržištu u svibnju 2025. Nakon Lancie Ypsilon HF, Gamma i Delta će također doći u HF verziji.

HF logo i nezaustavljiv trk malog slona

Vraćajući se da se istakne na Lancia Ypsilon HF, HF logo je povijesni potpis Lancia modela visokih performansi, izvorno predstavljen tijekom Ženevskog sajma automobila 1960., kada je grupa strastvenih vlasnika automobila Lancia osnovala 'Lancia Hi-Fi' ( 'High Fidelity'), ekskluzivno okupljalište za najvjernije kupce marke, a posebno za one koji su kupili najmanje šest novih Lancia automobila. HF logo je tada postao zaštitni znak HF Squadra Corse Lancia, koju je 1963. osnovao Cesare Fiorio zajedno s vozačima i strastvenim vlasnicima Lancia automobila, a korišten je kao 'potpis' za mnoge pobjede marke.

Povijesni logo bio je sastavljen od HF ispisanih bijelim velikim slovima na crnoj pozadini, s četiri crvena slona u trku podvučena bijelim natpisom 'SQUADRA CORSE' na crvenom. Mali slon odabran je kao srećonoša na temelju legende da su ova stvorenja, jednom puštena na slobodu, nezaustavljiva, što ih čini simbolom performansi i užitka u vožnji.

Predstavljen u ožujku u svojoj revidiranoj verziji, novi HF logo reinterpretira svoj povijesni pandan sa suvremenim štihom: svi sastavni elementi marke simboliziraju Lancia tradiciju i sada su pojednostavljeni u smislu linija i oblika u novoj ravnoteži koja izražava inovativnost, premium , i talijanski duh, s daškom eklekticizma uz puno poštovanje nepogrešivih geometrija marke.

Lancia Ypsilon Rally 4 HF Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Logo 'LANCIA CORSE HF'

Uz HF logo, Lancia Ypsilon Rally 4 također označava povratak logotipa 'LANCIA CORSE HF', legendarnog potpisa trkaćih automobila.

Marka Lancia nadahnuta je povijesnim logotipom, sada revidiranim sa suvremenim štihom kako bi se gledalo naprijed u budućnost, u skladu s renesansnim planom marke. Riječ 'CORSE' sada je napisana posebno kreiranim fontom.

Kosa grafika koja se koristi za logo ima za cilj izraziti koncept brzine, tipičan za svijet utrka, stvarajući stilsku dosljednost s oblikom HF logotipa. Čak i boje, crna i bijela, odjekuju izvornicima, a sam logo se može pojaviti vodoravno i okomito.

  • +11
Lancia Ypsilon Rally 4 HF Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Lancia se vraća s Rallyjem 4

Od danas će srca mnogih navijača i rally entuzijasta ponovno zatreperiti. Lancia se odlučila vratiti u svijet relija, počevši od osnove natjecanja – Rally 4, srce relija. Klasa predstavlja čistu strast, s mladim vozačima koji počinju svoju karijeru sa strašću da postanu profesionalci budućnosti. Novi početak u savršenom Lancia stilu, kojeg karakteriziraju ambicija, pragmatizam i poniznost, u skladu s misijom i DNK marke.

Do danas je Lancia ostala najuspješnija marka svih vremena u svijetu relija, s 15 Svjetskih prvenstava u reliju, tri Svjetska konstruktorska prvenstva i izdržljivosti, jednom 1000 Miglia, dva puta Targa Florio, jednom Carrera Panamericana.

Lanciju Ypsilon Rally 4 HF pokreće 1,2-litreni turbo motor s 3 cilindra i 4 ventila po cilindru koji isporučuje 212 KS. Opremljen pogonom na prednje kotače s 5-stupanjskim mehaničkim mjenjačem i mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, ovaj model visokih performansi idealno je rješenje za uživanje svih entuzijasta u reliju, ali je također ozbiljan kandidat za vozače koji teže pobjedi u klasi R4 i u prvenstvu s pogonom na dva kotača.