SVJETSKA PREMIJERA

Lancia otkrila novi Ypsilon: Urbani električni crossover premium B-segmenta za početak nove ere marke

15.02.2024 u 06:09

Bionic
Reading

Osim potpuno električne verzije Ypsilona stiže i verzija s blago hibridnim pogonom. No s drugim Lancijinim modelom vozila, koji će na tržište doći 2026. godine, u ponudi će biti samo 100 posto električni automobili

Upravo predstavljena nova Lancia Ypsilon označava početak nove ere za tradicionalnu talijansku marku. Kompaktni crossover, isprva s potpuno električnim pogonom, označava povratak marke utemeljene 1906. godine, u nekoliko europskih zemalja. Kasnije stiže i verzija s blago hibridnim pogonom.

Nova Lancia Ypsilon zamjenjuje prethodni istoimeni model, koji je zauzeo treće mjesto među najprodavanijim vozilima u Italiji 2023. s oko 45.000 prodanih primjeraka, a bio je čak i najprodavanije vozilo u B segmentu. Ukupno je više od tri milijuna jedinica serije Ypsilon prodano diljem Europe u nešto manje od 40 godina.

Nova Lancia Ypsilon sada će prijeći u 'premium ligu' i fokusirati se na udobnost kupaca sa sofisticiranim konceptom interijera inspiriranim industrijom namještaja. Očekivani kupci su od 40 do 45 godina koji vode urban i aktivan način života, a zanimaju ih talijanski stil i tehnološke inovacije. Osim toga, oni paze na okoliš i prate najnovije trendove.

Dizajn

Vizualno, Lancia Ypsilon slijedi smjer dizajna predstavljen spektakularnim konceptnim vozilom Lancia Pu+Ra HPE. Upečatljive linije stvorene su vještim raslojavanjem i preklapanjem osnovnih geometrijskih oblika kao što su krugovi, pravokutnici i trokuti. Karoserija predstavlja uspješnu fuziju mekih, jasnih linija povijesnih modela Aurelia i Flaminia i odvažnih detalja modela sportskih automobila Stratos i Delta Integrale. Dizajn nove Lancie Ypsilon crpi inspiraciju iz arhitekture i mode.

Prednji dio vozila impresionira svojom modernom interpretacijom tradicionalne rešetke hladnjaka u obliku štita, ikone marke. Tri konvergentne LED trake mogu se vidjeti i kao dnevna svjetla i kao svjetla za vožnju u mraku. Još jedan karakterističan element na prednjem dijelu vozila je naziv marke, koji je izrađen od sateniranog nehrđajućeg čelika i također će se koristiti na budućim Lancia modelima.

Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina - eksterijer i interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Okrugla LED stražnja svjetla na stražnjem dijelu nove Lancie Ypsilon počast su legendarnoj Lanciji Stratos. Ovaj klinasti coupé, sada traženi klasik, osvojio je naslov Svjetskog prvenstva u reliju tri puta. Slovo Y suptilno je integrirano u stražnja svjetla.

Natpis 'Ypsilon' na stražnjoj strani nadahnut je talijanskom modom svojim stilom koji podsjeća na rukopis. Ime modela krasi klasične Lancia modele Fulvia, Flavia i Flaminia u sličnom obliku. Slovo Y integrirano je u stražnja svjetla.

Još jedna značajka koja se ističe je ažurirani logo marke, koji simbolizira Lancijin ulazak u eru električne mobilnosti. Zadržani su svi elementi povijesnog logotipa, uključujući volan, zastavu, štit, koplje i naziv marke.

Što se vanjskih dimenzija tiče, one su sljedeće: duljina 4080 mm, širina 1760 mm, visina 1440 mm, težina BEV verzije je 1584 kg.

Elektrifikacija Lancije Ypsilon

Nova Lancia Ypsilon označava prvi korak marke u elektrifikaciju. Do 2028. planiraju se ukupno tri nova vozila. S drugim modelom vozila, koji će na tržište doći 2026. godine, u ponudi će biti samo 100 posto električni modeli vozila.

Nova Lancia Ypsilon temelji se na platformi e-CMP Grupe Stellantis i sa svojim 100 posto električnim pogonom predstavlja prvi konkretan korak u renesansi marke. Električni motor nove Lancie Ypsilon isporučuje 115 kW (156 KS) i daje najveći okretni moment od 260 Nm. Litij-ionska baterija od 54 kWh osigurava domet od preko 400 kilometara (prema WLTP ciklusu). Proizvođač navodi prosječnu potrošnju u mješovitom ciklusu 14,3 do 14,6 kWh na 100 kilometara.

Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina - snimke vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

S brzim punjenjem (do 100 kW) baterija se može napuniti od 20 do 80 posto unutar 24 minute. U roku od deset minuta nova Lancia Ypsilon može se napuniti električnom energijom dovoljnom da prijeđe 100 kilometara. Suradnja s Free2Move Charge čini oko 580.000 punionica u 29 zemalja EU dostupnim vlasnicima nove Lancie Ypsilon. Kao što smo već spomenuli, kasnije će Lancia Ypsilon biti dostupna i kao blagi hibrid.

Tehnologija

Tehnologija nove Lancie Ypsilon je jednostavna za korištenje, jednostavna i intuitivna. Vozilo pruža dobrodošlicu putnicima i čini da se osjećaju kao kod kuće čak i kada su u pokretu.

Posebno tehničko obilježje je inovativno S.A.L.A. sučelje: Sala, talijanski za dnevni boravak, Lancia je skraćenica za zvuk, zrak, svjetlo i povećanje. Sustav centralizira funkcije zvuka, klimatizacije i rasvjete. Na primjer, moguće je upravljati zvukom posebno prilagođenim unutrašnjosti nove Lancie Ypsilon i osam boja ambijentalnog osvjetljenja dodirom jednog gumba ili korištenjem glasovnih naredbi.

Sustav klimatizacije opremljen je visoko učinkovitim filtrom koji uklanja do 99 posto štetnih čestica iz uvučenog zraka, osiguravajući zdraviju i udobniju unutrašnjost. Prednja sjedala imaju funkcije masaže. Visoka razina akustične udobnosti čini vaš boravak u kabini još ugodnijim.

Zahvaljujući funkciji Bluetooth te aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay, multimedijski sustav nove Lancie Ypsilon omogućuje zrcaljenje kompatibilnih pametnih telefona na monitoru u središnjoj konzoli. Moguće je i bežično punjenje.

Središnja ploča s instrumentima i infotainment sustav predstavljeni su s dva TFT zaslona s dijagonalom zaslona od 10,25 inča (26 cm). Boje i izgled Full HD monitora su promjenjivi. Korisničko sučelje se može prilagoditi pomoću tzv. widgeta. Snažan procesor osigurava jasne i fluidne pokrete grafike.

Kamere od 360 stupnjeva čine manevre parkiranja s novom Lanciom Ypsilon još udobnijima. Osim toga, napredni sustavi pomoći vozaču omogućuju autonomnu vožnju na razini 2. To uključuje, između ostalog, upozorenje o napuštanju trake i adaptivni tempomat. Asistent za prometne gužve pomiče novu Lanciu Ypsilon potpuno automatski u stani-kreni prometu.

  • +38
Lancia Ypsilon Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Održivost

Nova Lancia Ypsilon spaja održivost i stil. U tom kontekstu, brend spaja pojmove održivosti i stila kako bi stvorio umjetnu riječ Sustylenability. Sustylenability predstavlja ideju elegantnog i održivog životnog iskustva u savršenom Lancia stilu. Komponente tradicionalnog izgleda koje se koriste u unutrašnjosti novo su razvijene korištenjem inovativnih i recikliranih materijala.

Drugim riječima: ikonični elementi dobivaju novi identitet kroz moderne materijale. Velik dio dodirnih površina u unutrašnjosti nove Lancie Ypsilon izrađen je od održivo proizvedenih sirovina koje se mogu reciklirati na kraju životnog vijeka vozila.

Ograničeno izdanje modela Lancia Ypsilon Cassina

Nova Lancia Ypsilon Cassina ima svoj debi u Italiji i četiri druge zemlje. Ograničeno posebno izdanje stvoreno je u suradnji između Lancie i još jedne ikone 'Made in Italy', proizvođača luksuznog namještaja Cassina. Oba brenda povezuju zajedničke vrijednosti poput duha inovativnosti, poštivanja vlastite tradicije i pažnje prema zaštiti okoliša. Lancia Ypsilon Cassina proizvodit će se u ograničenoj seriji od samo 1906 komada i nudit će se samo u Italiji. Broj jedinica odnosi se na godinu osnivanja Lancie.

Rezultat je jedinstven crossover klasičnih elemenata namještaja i automobilskih komponenti. Cassina prenosi udobnost i materijale namještaja u unutrašnjost Lancie Ypsilon Cassina. To stvara primamljiv ambijent koji odražava viziju izvrsnosti dizajna obje marke.

Karakteristična boja Lancie Ypsilon Cassina je plava, tradicionalna boja marke. Sjedala su presvučena mekim recikliranim baršunom koji ima rebrasti uzorak i dvostruke šavove. Plava se također može pronaći u detaljima na vratima i armaturnoj ploči. Izvana se plava boja karoserije stapa s crnom bojom aluminijskih naplataka. Nedostatak kroma stvara elegantan i osebujan izgled.

Jedinstveni detalj nove Lancie Ypsilon Cassina je Tavolino koji je razvila Cassina. Središnja konzola, inspirirana stolićem za kavu, ručno je presvučena kožom. Unutrašnjosti daje karakter talijanske dnevne sobe, a naći će svoj put i u kasnijim verzijama Lancie Ypsilon.