tri puta više od eu prosjeka

Kupujemo automobile kao da nema sutra: Prodano 45 posto više vozila nego lani

19.05.2023 u 22:22

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od početka godine prodano tri puta više automobila od europskog prosjeka – u prva četiri mjeseca gotovo 20 tisuća

Samo tijekom travnja ove godine u Hrvatskoj je prodano 45 posto više automobila u odnosu na isti mjesec lani, javlja RTL.

Cijene polovnih automobila postepeno padaju, ali ni približno brzo kako se očekivalo. U prva četiri mjeseca u Hrvatskoj je kupljeno gotovo 20 tisuća novih automobila – tri puta više od europskog prosjeka. No, to ipak ne znači da je toliko Hrvata sebi priuštilo novi automobil.

"To se događa zato što je velika registracija vozila koja idu na rent a car, i tu se dogodio ogroman broj registracija u ovom mjesecu. Naravno, dio vozila koji su naručeni prošle godine, sada su se dobavni lanci skratili, pa dolaze lagano, ali veliki udio su rent a car vozila. Tu vrlo malo ima privatnih kupaca koji su napravili skok u brojci", govori direktor salona rabljenih vozila Ivan Pehar.

Pa je tako omjer privatnih i poslovnih kupaca – 30 naprema 70. Najprodavaniji je Renault. Na drugom mjestu je Škoda, slijedi Volkswagen, potom Kia, a na petom mjestu je Dacia. Tržište se oporavlja, no malo je vjerojatno kako će se nadmašiti prodaja iz 2008. kada je registrirano gotovo 90 tisuća novih vozila.

  • +35
Volkswagen Polo GTI Edition 25 Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS