KULTNI AUTOMOBIL

Koja zvjerka: Milijunti Porsche 911 sišao s proizvodne trake

15.05.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Porscheu je trebalo 54 godine da proizvede milijun primjeraka legendarnog modela 911, s time da će konkretni primjerak odvoziti milijun kilometara u ime proslave

Malo je automobila koji su dio popularne kulture kao što je to Porsche 911, koji je gotovo sinonim za sportski automobil, bez obzira na činjenicu da je motor straga konstrukcijski arhaičan koncept koji gotovo da se i ne koristi. Ipak, 54 godine ‘peglanja’ takvog koncepta bile su taman da ga Porsche razvije do savršenstva i proizvede milijun primjeraka.

Zanimljivo, ali tvrtka tvrdi da je čak preko sedamdeset posto svih primjeraka ikad proizvedenih u voznom stanju, s time da je jedan dio sigurno zauvijek zaključan u garažama kao investicija vlasnika i eksponat za posebne automobilističke događaje.

  • +6
Milijunti primjerak Porschea 911 Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Konkretni milijunti primjerak je 911 Carrera S, a prilikom njegova silaska s proizvodne trake bio je prisutan i Wolfgang Porsche, unuk osnivača tvrtke te sin konstruktora i brat dizajnera 911-ice. Wolfgang Porsche je predsjednik nadzornog odbora Porschea d.d., a i sam je sudjelovao u razvoju Porschea 911 kao mladi zaposlenik tvrtke. 

Milijunti Porsche 911 Autor: Porsche