NJEMAČKI POUZDANO

Vozi isti Porsche već 52 godine, a zajedno su napravili 1,6 milijuna km

11.11.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Automobil nadimka Blu već je desetljećima kod istog vlasnika, poklonio mu ga je otac za diplomu, a koristi se svaki dan bez iznimke

Prema nekim brojkama, od otprilike 76.000 proizvedenih Porschea 356, prvog serijskog modela koji je prodavala ta tvrtka, čak ih je polovica još uvijek na cestama. No malo koji je poput ovog, vlasnika Guya Newmarka iz Kalifornije. Naime, njegov Porsche 356 nadimka Blu nedavno je na brojčaniku 'odvrtio' nevjerojatnih milijun milja, odnosno 1,6 milijuna kilometara. Automobil je star 52 godine, njegov vlasnik ima 72 godine, a u dobio ga je od oca kad je diplomirao.


Njegov otac kupio je automobil od susjeda, a on ga je vozio samo mjesec dana i uvezao ga u SAD ravno iz Njemačke. Tajna dugovječnosti ovog Porschea je, kaže vlasnik, osim standardne njemačke pouzdanosti i u tome što ga se stalno vozi te pravilno održava. Promjene ulja i ostalog potrošnog materijala obavljaju se svakih 5000 kilometara, a svi se dijelovi mijenjaju po potrebi, s time da je blaga kalifornijska klima sigurno pridonijela dugovječnosti vozila. Newmark kaže kako se suživio s njim te da će ga voziti dok god je živ.