UPOZNAJTE THUNDER CHILD

Kako testirati nepotopivi brod?

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 19.02.2018 12:21
  • Objavljeno 19.02.2018 u 12:21
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Safehaven Marine

Moderna plovila, ovisno o dimenzijama i namjeni, poprilično su otporna na prevrtanje, no kompanija po imenu Safehaven Marine nije voljna baš ništa prepustiti slučaju

Njihov projekt Thunder Child, odnosno XSV 17, je 17 metara dugačak motorni gliser sa zatvorenom kabinom kojeg je gotovo nemoguće potopiti.

Ovo čudo pogonjeno parom 1.000 KS snažnih Caterpillarovih C12.9 motora, naime, ima veoma nisko težište, te će se uvijek vratiti u početni položaj, čak i kad se okrene naopako. Ekipa iz Safehaven Marinea ovo je testirala iz prve ruke pomoću dizalice, što možete vidjeti i u video prilogu kojeg donosimo u nastavku.

Tročlana ekipa pritegnuta je pojasevima u šest točaka, a Thunder Child je potom okrenut za 180 stupnjeva. Kako bi demonstrirali pozitivnu stabilnost, dizalica je popustila djelovanje na 90 i 120 stupnjeva.

  • +13
  • +10

Safehaven Marine XSV 17 Thunder Child

Izvor: Promo fotografije / Autor: Safehaven Marine

XSV 17 je zamišljen kao vojno ili policijsko patrolno plovilo, no također može služiti i u svrhe spašavanja na moru, budući da mu rezervoar kapaciteta 5.000 litara osigurava prevaljivanje više od 750 nautičkih milja.

Thunder child može prevesti do deset osoba, te postići brzinu od 54 čvora, odnosno 100 km/h.

Nije to mala stvar za plovilo koje može podnijeti stanje mora razine 8, odnosno valove do 14 metara visine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!