CHRIS HARRIS USPOREĐUJE

Je li nova Honda Civic Type R bolja od legendarne druge generacije?

18.12.2017 u 11:44

Bionic
Reading

U svijetu paprenih kompakata mnogo je pretendenata na naslov najboljeg, a nesmiljena bitka vodi se iz godine u godinu. Minulih dvanaest mjeseci, ipak, obilježila je Honda Civic Type R

Posljednji najbrži Civic povratak je korijenima Type R. Izvorni model i njegova druga generacija, naime, koristili su potpuno neovisni ovjes, dok je prilikom razvoja treće generacije Honda prešla na jeftiniju torzijsku osovinu straga.

S petom generacijom napokon smo dočekali povratak neovisnom ovjesu, no Japanci su promijenili nekoliko detalja u jednadžbi. Tako se pod poklopcem ne nalazi više atmosferski motor, već potpuno novi turbak.

Pogon je ipak ostao isključivo na prednje kotače, a standardan je i ručni šesterostupanjski mjenjač, što s obzirom na ergelu veću od 300 KS pod poklopcem nije uopće mali doseg.

Civic Type R također izgleda agresivnije nego ikad prije, te je i primjetno skuplji. Top Gearov Chris Harris je upravo na ova dva detalja imao ponajviše zamjerki. Mehanički dio priče smatra izvrsnim, no skeptičan je po pitanju vanjskog i unutarnjeg dizajna.

Britanskog novinara također je zasmetala oveća cijena.

Drugu generaciju Civic Type R-a mogao si je priuštiti prosječni mladi vozač kojem je ovaj automobil bio namijenjen, no novi Type R je u višem cjenovnom rangu, te je financijski vjerojatno nedostupan mlađoj populaciji kojoj bi se, obzirom na dizajn, mogao svidjeti, smatra Harris.