TOKYO MOTOR SHOW

Japanci još jednom pokazali svijetu kako se to radi; U 12 dana 1,3 milijuna posjetitelja auto sajma!

10.11.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Organizator je pronašao dobitnu formulu za format autosalona u budućnosti, jer već odavno više nije dovoljno samo dovesti automobile u izložbene hale kako bi se privukao interes posjetitelja

Kada smo prije točno mjesec dana pisali o budućnosti autosalona u formatu kakav već dugo poznajemo bili smo pod dojmom upravo završenog IAA u Frankfurtu. Ni brojke, kao ni dojmovi nisu bili ružičasti. Naprotiv, same brojke su pokazale bolnu istinu: autosalon u Frankfurtu 2019. posjetilo je tek 560.000 posjetitelja, u odnosu na izdanje iz 2017. kada je IAA Frankfurt s plaćenim ulaznicama posjetilo 810.000 ljudi ili ono iz 2015., kada ih je bilo 931.700. Pad broja zainteresiranih posjetitelja je evidentno bio i više nego dramatičan.

Opravdano se postavljalo pitanje: a kako će u tom 'dark light' ozračju proći onda tek Tokyo Motor Show 2019?

Upravo okončano 46. izdanje ovog japanskog autosalona, barem, prema prvim sumiranim rezultatima ostavilo nas je, doslovce, bez riječi.

Prosudite i sami: od 24. listopada pa do zadnjeg dana autosalona 4. studenog ovu izložbu automobila i mnogo, mnogo šire posjetilo je – više od 1,3 milijuna ljudi!

Sjajni rezultati, nema dvojbe, pogotovo ako znamo da broj ovogodišnjih posjetitelja Tokija, koji se kao i IAA Frankfurt održava svake druge godine, predstavljala porast od 70 posto u odnosu na 771.200 posjetitelja koliko ih je prisustvovalo 2017. godine. Ako odemo još malo dalje u prošlost, evidentno je posećenost brzo padala, s 902.000 posjetitelja 2013. na 813.500 2015. godine. Ako ste se kojim slučajem pitali, koja je rekordna brojka posjetitelja autosalona u Tokiju, treba reći da je to bilo na izdanju prije 28 godina! Tada, 1991. godine, ovaj autosalon je posjetilo rekordnih 2,02 milijuna ljudi.

Automobilski sajam Tokyo Motor Show 2019 Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Ovogodišnji Tokijski autosalon je prema prethodno postavljenim ciljevima trebao dostići brojku od preko milijun posjetitelja s plaćenim ulaznicama. A brojke su neumoljive, jer je to ujedno značilo da organizator ovog autosalona - JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association ili japansko udruženje proizvođača automobila) očekivao nevjerojatno povećanje od 30 posto, u odnosu na 2017. Da sve nije izgledalo tako sjajno uoči autosalona, našlo se tu i nekoliko dodatnih čimbenika koji su ovogodišnji izazov činili još težim.

Prvo, polovina tradicionalnog izložbenog centra izložbe - Tokyo Big Sight na rivi glavnog grada - gradi se i pretvara u međunarodni medijski centar za Olimpijske igre sljedeće godine. To znači da su dvorane za Toyotu, Subaru i Daihatsu bile udaljene skoro kilometar, na zasebnom mjestu. Autobusi su prevozili posjetitelje između mjesta održavanja.

Drugo, kako sudjelovanje međunarodnih izlagača stoji izuzetno puno novaca, jedine veće svjetske automobilske marke koje su se odlučile sudjelovati su bile Mercedes-Benz, Smart, Renault i Alpine. Sudjelovanje Renault i Alpine moglo se protumačiti kao izraz solidarnosti s njihovim japanskim saveznicima, Nissanom i Mitsubishijem. Izostanak egzotičnih marki također je sasvim sigurno trebalo negativno utjecati na pad interesa posjetitelja.

Treće, format postojećih autosalona, naravno, govorimo o onih top-10 na svijetu po značenju - odavno je bio zastarjeo. Akio Toyoda, Toyotin predsjednik i predsjednik organizatora sajma, je uoči autosalona izjavio: 'Želimo osigurati tematski park za cijelu obitelj' te 'Ovaj bi festival trebao proširiti opseg.'

Tokyo Motor Show se oslanjao na veliku ponudu besplatnih aktivnosti kako bi ljude doveo u grad. Nadali su se da će posjetitelji doći u velikom broju i kupiti ulaznice za ulazak u izložbene dvorane s automobilima. Trebalo je osigurati i besplatan ulaz za srednjoškolce i sve mlađe posjetitelje koji su ove brojke mogli samo još više nadograditi. Zamišljeno – učinjeno!

Autobusi učenika gomilali su se u gradu radi posjeta autosalonu u organiziranoj formi školskih izleta.

Da budemo sasvim precizni, ukupne službene brojke posjetitelja autosalona su ubrojile i sve one ljude koji su posjetili i prostore predviđene kao besplatne - za slobodan ulaz, ali i one posjetitelje koji su obišli izložbene dvorane s plaćenim ulaznicama. Da bi se doznao približan broj ovih prvih, kako nije bilo prodaje ulaznica, djelomično su se oslonili na službenike autosalona s brojačima klikova.

Ipak, sama JAMA nije objavila brojke koliko su zapravo točno prodali ulaznica za onaj dio u koji se moglo ući samo uz plaćene ulaznice.

Bez obzira na sve, Japanci su, a to smo već rekli i prije mjesec dana organizirali popratne priredbe: nastupe ženskih J-pop grupa, e-sport turnir, utrke dronova, automobilske drift demonstracije, a za uvodnu videonajavu angažirali su i japanskog crossderssera i kolumnista Matsuka Deluxea. I po svemu sudeći, čini se da je JAMA pronašla novu formulu uspjeha za svoj autosalon 2019..

'Možda ste osjetili nešto malo drugačije od uobičajenog ovog puta', rekao je Toyoda u izjavi nakon što su objavljeni podaci o posjećenosti. 'Ako ste bili sretni što ste došli ovaj put, molim vas, veselite se salonu automobila u Tokiju 2021. ... Željeli bismo predložiti nešto daleko izvan moje mašte na sljedećem sajmu automobila za dvije godine.'

  • +52
Tokyo Motor Show 2019 Izvor: Promo fotografije / Autor: JAMA