FORMULA 1 ZA CESTU

[FOTO/VIDEO] Započela proizvodnja Mercedes-AMG One: Ovo je detaljan opis proizvodnog procesa hiperautomobila

11.08.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Ovaj super sportski automobil dvosjed donosi najmoderniju i najučinkovitiju tehnologiju hibridnog pogona Formule 1 s trkaće staze na cestu, a napravljen je u čast 55. rođendana AMG-a

Mercedes danas može biti jako ponosan, jer je upravo krenula serijska proizvodnja hiperautomobila Mercedes‑AMG One. Koliko je bio mukotrpan put do realizacije ovog nadnaravnog vozila govori činjenica da je najavljen konceptom Mercedes-AMG Project One na sajmu automobila u Frankfurtu još 2017., a u međuvremenu je bilo prilično upitno hoće li se uopće i proizvoditi.

Ipak, nakon svjetske premijere predproizvodnog modela početkom lipnja ove godine sve je postalo jasno. Ovaj super sportski automobil dvosjed donosi najmoderniju i najučinkovitiju tehnologiju hibridnog pogona Formule 1 s trkaće staze na cestu, a napravljen je u čast 55. rođendana AMG-a, specijaliziranog za sportske prerade Mercedesovih vozila, koji je osnovan 1. lipnja 1967. godine.

Mercedes-AMG ONE Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Ukupno će biti izgrađeno samo 275 jedinica ovog hiperautomobila, a cijena svakog primjerka ograničene serije je 2,75 milijuna dolara (2,58 milijuna eura). Prva vozila za kupce bit će isporučena u drugoj polovici 2022.

Tehnologija Formule 1

Hibridni pogonski sklop temeljen na Formuli 1 s 1,6-litrenim V6 turbo motorom i četiri elektromotora izrađuju stručnjaci za motorsport tvrtke Mercedes‑AMG High Performance Powertrains u Brixworthu (Engleska), koji su također odgovorni za razvoj i proizvodnju pogonskih jedinica za Mercedes‑AMG Petronas F1 trkaće bolide. Proizvodnja kompletnog vozila odvijat će se u Coventryju, u Ujedinjenom Kraljevstvu. U tu svrhu, AMG je surađivao s proizvodnim partnerom Multimaticom na postavljanju namjenskog pogona za proizvodnju malih serija.

Ekskluzivna proizvodnja automobila dovršava se ručno u ukupno 16 montažnih i ispitnih postaja. Mnogi radni koraci podsjećaju na proizvodnju visokokvalitetnih luksuznih satova: neki se podsustavi najprije predsastavljaju i testiraju na funkciju, zatim se ponovno rastavljaju i tek onda konačno ugrađuju u vozilo. To se, primjerice, odnosi na monokok od karbonskih vlakana sa spojenim krovom, kao i na sve odvojive dijelove karoserije, koji su također izrađeni od laganog i stabilnog, ali i skupog materijala.

Pedantan proizvodni proces

Cjelokupna vanjska obloga prva se kompletno sastavlja. Sada se svi pristajanja pomno provjeravaju i, ako je potrebno, prilagođavaju veličini. To je jedini način da se stvori savršeno ravnomjeran spoj. U procesu, stručnjaci moraju uzeti u obzir završno lakiranje, koje dodaje vlastitu debljinu materijala. S obzirom da je debljina stijenke karbona samo 1,2 milimetra na određenim mjestima, ovo je vrlo težak i specijaliziran zadatak. Nakon što se sve savršeno uklopi, dijelovi, uključujući vrata i poklopce motora, ponovno se rastavljaju i zatim ručno bojaju kao automobilski set za svako pojedinačno vozilo - to osigurava savršeno podudaranje boja cijelog vozila.

  • +10
Započela proizvodnja Mercedes-AMG One Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Pregled proizvodnih koraka organiziranih u 16 glavnih postaja:

  • Stanica 1 do 4: Montaža mehaničkih dijelova i svih niskonaponskih komponenti kao i instalacija bitnih komponenti pogonskog sklopa uključujući elektriku vozila.
  • Stanica 5 do 6: Montaža visokonaponske baterije i visokonaponskih priključaka, probne vožnje motora s unutarnjim izgaranjem i elektromotora te puštanje vozila u pogon.
  • Stanica 7: Unutarnja instalacija.
  • Stanica 8: Početak ugradnje vanjske ploče karoserije, vrata i ploča iznad kotača. Tijekom ovog procesa, gotove ploče karoserije; prednji nosač, stražnji nosač, panela iznad kotača i vrata, susreću se s glavnom montažnom trakom iz područja podmontaže objekta. I ovdje su poseban izazov ponekad vrlo različite želje kupaca.
  • Stanica 9: Nastavak vanjske instalacije. Prednja i stražnja školjka.
  • Stanica 10: Završna ugradnja vanjskog tijela.
  • Stanica 11: Montaža kotača i podnih ploča.
  • Stanica 12: Podešavanje kotača i prednjih svjetala.
  • Stanica 13: Dinamometar s valjcima za ispitivanje vozila u svim režimima vožnje.
  • Stanica 14: NVH test s četiri stupnja (buka, vibracije, oštrina), fino podešavanje ako je potrebno.
  • Postaja 15: Test monsunske kiše.
  • Stanica 16: Svjetlosna kabina s vizualnim pregledom svih površina i ispitivanjem tehničkih funkcija svih komponenti.

U sljedećem koraku sastavljanja sastavljaju se pogonski sklop i karoserija u bijelom: 1,6-litreni V6 turbo motor, visokonaponska baterija i ukupno četiri električna motora prethodno su testirani na ispitnim stolovima u Brixworthu kako bi se osiguralo da su ispravni i učinkoviti, potpuno isti proces koji se radi s Mercedesovim pogonskim jedinicama Formule 1.

Mercedes‑AMG High Performance Powertrains isporučuje odgovarajuće jedinice: eTurbo hibridni motor s unutarnjim izgaranjem, visokonaponsku bateriju plug-in hibrida, prednju osovinu s dva električna stroja i energetsku elektroniku uključujući pretvarač za svaki od četiri električna motora. U tijeku rada, 75 posto dijelova već je sastavljeno prije ugradnje visokonaponskih komponenti.

Industrija 4.0

Ukupno više od 50 stručnjaka radi na svakom pojedinačnom primjerku Mercedes‑AMG One. Nakon svake stanice provode se dubinske provjere kvalitete na temelju definiranih karakteristika, što rezultira opsežnom dokumentacijom proizvodnog procesa. Pedantan proizvodni proces nadopunjen je najnovijim proizvodnim metodama Industrije 4.0, koje Mercedes‑AMG također koristi u tvornici Affalterbach u NJemačkoj za proizvodnju AMG motora. Stoga su komponente unaprijed razvrstane u koordinirane setove u nosačima materijala i dostupne su u točno određeno vrijeme na pravom mjestu.

Završna faza proizvodnje obilježena je puštanjem u pogon na obližnjem poligonu, gdje svaki Mercedes‑AMG One prolazi konačno testiranje prihvatljivosti od strane tvorničkog testnog vozača. Čim se izda njihovo odobrenje, vozilo dobiva odgovarajuću transportnu zaštitu i transportira se u zatvorenom kamionu do sjedišta Mercedes‑AMG-a u Affalterbachu. Tamo se održava i tehnički brifing vozila od strane stručnjaka Mercedes-AMG One i primopredaja vozila.