test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Tiguan 1.4 TSI eHybrid: Svestran, siguran i moderan kompaktni SUV s izvrsnim hibridnim pogonom

14.01.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Njegov Plug-in hibridni pogon razvija sistemsku snagu od 245 KS (180 kW), a maksimalni sistemski okretni moment iznosi 400 Nm. E-motor i 6-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG (DQ400e) konstruiran upravo za ovu svrhu čine kompaktnu cjelinu

Kada imate priliku voziti model automobila, za kojeg sam proizvođač kaže da je njihov najprodavaniji model u svijetu, ali i najuspješniji SUV model u Europi i jedan od najprodavanijih SUV vozila u svijetu, onda je to svakako dobar razlog za naš jednotjedni test. Ovaj puta je riječ o Volkswagen Tiguanu, točnije osvježenoj drugoj generaciji kompaktnog SUV-a, koji je svoju premijeru imao sredinom 2020.

Volkswagen je tada objavio kako je ovo dugoiščekivan opsežan update Tiguana s izrazito modernim plug-in hibridnim pogonom. Mi smo stoga isprobali model točne oznake Tiguan 1.4 TSI eHybrid DSG Elegance, a riječ je o plug-in hibridnom pogonu (PHEV) s poznatim pogonskim sklopom iz VW Golfa 8 GTE 1.4 TSI DSG. Bila je to druga generacija GTE modela, koji se prvi puta s plug-in hibridnim pogonom na tržištu pojavio 2014. godine u sedmoj generaciji Golfa.

Volkswagen Tiguan 1.4 TSI eHybrid DSG Elegance Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Osvježeni Tiguan druge generacije krasi novi dizajn prednjeg dijela vozila. Najvažnije vanjsko obilježje prepoznavanja Tiguana je potpuno novooblikovan prednji dio vozila s novokoncipiranim IQ.Light - LED Matrix glavnim svjetlima.

Poklopac motora konstruiran je na višem položaju iznad nove Volkswagen SUV rešetke hladnjaka, čime je isti postao upečatljiviji, dok je nova rešetka hladnjaka s LED glavnim svjetlima još šira. U sredini je integriran novi VW logo. Iznova je dizajniran i markantni branik, pa je sveukupno postignuta vizualna poveznica s modelima poput većeg Touarega ili modela Atlas Cross Sport za sjevernoameričko tržište.

Novodizajnirani lakometalni kotači veličine od 17 do 20 cola, novi donji završetak stražnjeg dijela vozila, natpis 'Tiguan' koji je sada smješten u sredinu ispod znaka VW zaokružuju stilski update vanjskog dizajna Tiguana.

Što se strukture tiče, prva generacija Tiguana od 2007. se temeljila na platformi PQ46, dok druga generacija koja je svoju premijeru imala 2016., koristi platformu MQB A2 Volkswagen grupe. Tako i osvježeni Tiguan koristi istu MQB A2 platformu. Inače, u Europi se Tiguan općenito smatra SUV-om srednje veličine, dok se u Sjevernoj Americi ovaj model smatra kompaktnim crossoverom.

Što se vanjskih dimenzija tiče, one su sljedeće: dužina 4509 mm, širina 1839 do 1859 mm (2099 mm s vanjskim zrcalima), visina 1665 mm (4MOTION: 1675 mm), međuosovinski razmak 2681 mm, visina od podloge 191 do 201 mm.

Kad je riječ o utovarnom prostoru, njegov volumen je 615 l, a kad se spusti naslon stražnje klupe raste do 1655 l (naš eHybrid 476/1516 l).

Treba reći i da je stražnja klupa asimetrično djeljiva, preklopiva, podesiva po dužini, sa središnjim naslonom za ruke i otvorom za utovar dugačkih predmeta. Masa praznog vozila je 1811 kg, što uključuje vozača (68 kg), prtljagu (7 kg) i spremnikom goriva napunjenim 90 posto. Volumen spremnika goriva je 58 l, dok je kod verzije eHybrid on 45 l.

Naš testni model je imao 18-colne lakometalne naplatke 'Frankfurt' (7Jx18) sa zimskim gumama Continental WinterContact TS 870 P dimenzija 235/55R18. Naš testni Tiguan 1.4 TSI eHybrid DSG Elegance je imao praktični, doplatni Tire Mobility set s 12V kompresorom i sredstvom za krpanje eventualno probijenih guma.

Unutrašnjost

Osvježeni Tiguan ima prilično udobnu, prostranu i praktično lijepu unutrašnjost, koja ne odstupa od ostalih modernih Volkswagenovih vozila. Mi smo imali Top comfort prednja sjedala, a presvlake vih sjedala su 'ArtVelours'. Doplatni Zimski paket uključuje grijanje prednjih sjedala te grijane mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla.

Površine na dodir i klizači preuzimaju funkciju rotirajućih kontrola i tipki, njima se rukuje intuitivno te su potpuno osvijetljeni. Tu je i digitalni sustav klimatizacije 'Air Care Climatronic' s tri zone regulacije i kontrolama straga. Višenamjenski trokraki upravljač koji lijepo leži u rukama presvučen je kožom, kao i ručica mjenjača.

Digital Cockpit Pro našeg Tiguana uključuje digitalnu instrumentnu ploču -TFT ekran veličine 10,25". S modularnim infotainment 8-inčnim Touch-Screen ekranom u boji sa sustavom treće generacije (MIB3) Volkswagen u Tiguan donosi novi spektar online usluga, a prvi put i značajku 'App-Connect Wireless' (povezivanje aplikacija smartphonea bez kabela).

Kako je naš model bio eHybrid ima pokazivač stanja hibridnog pogona u sustavu 'Digital Cockpit Pro'. Vozač Tiguana eHybrid može pozvati razne informacije o hibridnom pogonu preko digitalnih instrumenata. No o tome nešto kasnije kada pojasnimo njegov plug-in hibridni pogon.

Novi Tiguan ima nove sustave potpora kao što je to npr. 'Travel Assist' (vožnja uz potporu na brzinama do 210 km/h) jamče najveći stupanj udobnosti. U tu svrhu koristi automatsku kontrolu udaljenosti (ACC) i sustav za održavanje voznog traka (Lane Assist). Sustav pomoći može se aktivirati samo jednom tipkom na upravljaču, a radi dobro i na regionalnim cestama, gdje, primjerice, nema bočne oznake. Optički sustav se u tom slučaju orijentira na rub travnjaka.

Posve praktična je i pomoć pri parkiranju 'Park Assist' -ultrazvučna pomoć pri parkiranju - parkpilot, sprijeda i straga.

  • +32
Volkswagen Tiguan 1.4 TSI eHybrid DSG Elegance Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tiguan eHybrid s TSI motorom i e-motorom

Tiguan s plug-in hibridnim pogonom je učinkovit spoj četverocilindričnog 1,4 l turbobenzinskog motora (TSI) snage 150 KS (110 kW) i e-motora tipa HEM80 snage 85 kW (115 KS). U sličnom se obliku ugrađuje i u druge modele marke Volkswagen, kao u spomenutom Golfu 8 GTE 1.4 TSI DSG. Plug-in hibridni pogon u novom modelu Tiguan eHybrid razvija sistemsku snagu od 245 KS (180 kW), a maksimalni sistemski okretni moment iznosi 400 Nm. E-motor i 6-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG (DQ400e) konstruiran upravo za ovu svrhu čine kompaktnu cjelinu; modul je izravno spojen s poprečno ugrađenim TSI motorom. Pogon je na prednja dva kotača.

Što se ubrzanja od 0 do 100 km/h tiče ono iznosi 7,5 s, a krajnja brzina je 205 km/h.

Što se tiče potrošnje goriva, struje i emisija CO₂ Volkswagen navodi da novi Tiguan eHybrid troši 1,5 – 2,0 l/100 km benzinskog goriva u kombiniranim uvjetima (WLTP). Potrošnja struje u kombiniranim uvjetima je 15,2 – 15,4 kWh/100 km (WLTP), a emisije CO₂ u kombiniranim uvjetima 35 – 42 g/km (WLTP). Klasa učinkovitosti je: A+.

Tiguan eHybrid se pokreće u električnom modusu 'E-Mode' kad je baterija dovoljno napunjena (iznimka: temperature baterije niže od -10°C). Zahvaljujući bateriji s velikim sadržajem energije od 13 kWh doseg isključivo na električni pogon iznosi oko 50 kilometara (WLTP). Tako se mogu prijeći svakodnevne prosječne udaljenosti isključivo na električni pogon i voziti lokalno bez emisija. U modusu 'E-Mode' Tiguan eHybrid može postići brzinu do 130 km/h. Iznad te brzine SUV će automatski prebaciti u modus 'Hybrid'. Sada elektromotor pomaže učinkovitom TSI motoru. Spoj elektromotora i motora na izgaranje u modusu 'Hybrid' pokazuje fascinantno snažan razvoj snage jer e-motor djeluje kao dodatni pojačivač. Ako vozač želi manualno ponovno aktivirati 'E-Mode', to će učiniti preko tipke za izravan pristup 'E-Mode' desno pokraj ručice DSG mjenjača na središnjoj konzoli ili putem infotainment sustava.

U kombinaciji s jednim od navigacijskih sustava Tiguan eHybrid može automatski aktivirati prediktivnu hibridnu strategiju kada je aktivno navođenje na odredište putem GPS-a i kartografskih podataka. U tu će svrhu u izračun rute sustav integrirati topografiju, podatke o dionici i područje odredišta. Prediktivna hibridna strategija pomaže pogonskom sustavu da optimalno koristi električnu energiju pohranjenu u litij-ionskoj bateriji i da minimizira potrošnju goriva. Tako će Tiguan eHybrid neko vrijeme moći opet voziti isključivo na električni pogon, a time i lokalno bez emisija.

Sportski modus 'GTE' daje posebnu dinamiku. On se aktivira preko tipke za izravan pristup desno pokraj ručice DSG mjenjača. U modusu 'GTE' pritiskom na gumb udružuju se e-motor i TSI motor kako bi stavili na raspolaganje maksimalnu sistemsku snagu. Prediktivna hibridna strategija. Inteligentan softver i hardver u modelu Tiguan eHybrid pridonosi povećanju dosega na električni pogon i smanjenju potrošnje. Ako je plug-in hibridni model opremljen navigacijskim sustavom, vozač može koristiti prediktivnu hibridnu strategiju i tako optimizirati doseg. S jedne strane navigacijski sustav uključuje topografiju u izračun rute kada je aktivno navođenje na odredište putem kartografskih podataka i GPS-a kako bi mogao ponuditi najučinkovitiju dionicu – primjerice s malim brojem uspona. S druge strane zahvaljujući navigacijskom sustavu ovaj SUV može prosljeđivati napomene vozaču prediktivno – uz predviđanje situacija kako bi vozač primjerice na vrijeme smanjio brzinu vozila prije zavoja i tako iskoristio optimalnu rekuperaciju. Ako je serijski sustav ACC – automatska regulacija razmaka – aktivan, on će automatski provoditi regulaciju u modelu Tiguan eHybrid. Nije bitno vozite li u manualnom modusu vožnje ili uz pomoć sustava ACC, plug-in hibridni model prepoznat će na temelju prediktivne hibridne strategije primjerice ulaze u naselja te će automatski unaprijed prilagoditi primjenu pogonskih sustava.

Vozač Tiguana eHybrid može pozvati razne informacije o hibridnom pogonu preko digitalnih instrumenata. Između ostaloga prikazat će se pripravnost za pokretanje (READY) i ukupni doseg (spremnik za gorivo i baterija). Umjesto brojača okretaja u prikazu s klasičnim okruglim instrumentima u principu je aktivan pokazivač stanja hibridnog pogona (smješten s lijeve strane). Na lijevoj polovici te ljestvice prikazuje se je li vozač pozvao električnu energiju ('Power' / plavo područje) ili se električna energije rekuperacijom pohranjuje u bateriju ('Charge' / zeleno područje); desna polovica ljestvice prikazuje broj okretaja TSI motora. Ako je broj okretaja jednak nuli, to je vozaču dodatni znak da Tiguan vozi isključivo na električni pogon ili da 'jedri' bez aktivnih motora. Ako vozač koristi e-motor kod jakog ubrzanja kao dodatni pojačivač, i to će biti prikazano ('Boost').

Osim toga, preko infotainment sustava može se pozvati još informacija o plug-in hibridnom pogonu. To su između ostaloga prikaz dosega (protok energije između e-motora, baterije i TSI motora), 'e-Manager' (programiranje vremena punjenja) i prikaz nulte stope emisije; potonji pokazuje koliko se kilometara odnosno postotaka vožnje može prijeći lokalno bez emisija.

Punjenje plug-in hibridnog Tiguana

Baterija modela Tiguan eHybrid u pravilu se puni do kraja na vanjskom izvoru, i to preko sučelja u prednjem blatobranu na vozačevoj strani. To mjesto za utikač (eng. plug-in) je i dalo naziv hibridnom pogonu. Baterija se ovisno o izvoru struje puni izmjeničnom strujom (AC) od 2,3 (cca. 6 sati) ili 3,6 kW s Wllboxom (cca. 3 sata).

Uređaj za punjenje integriran u modelu Tiguan eHybrid upravlja postupkom punjenja potpuno automatski; vozač samo mora spojiti utikače. Osim toga, on može regulirati trenutak punjenja putem infotainment sustava ('e-Manager') ili aplikacije 'We Connect' na smartphone uređaju kako bi primjerice iskoristio povoljnu noćnu tarifu struje. Komforno: unutrašnjost se prije pokretanja može ohladiti ili zagrijati i tijekom punjenja s priključenim kabelom za punjenje i općenito tijekom parkiranja.

Što se cijena tiče, VW Tiguan kreće s modelom 1.5 TSI Life 150 KS (110 kW) sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem od 30.462 eura, a naš testni model VW Tiguan 1.4 TSI eHybrid DSG Elegance sa svom dodatnom opremom u trenutku testa je stajao 45.653 eura.

Treba napomenuti i da je od 1. rujna 2022. Volkswagen odlučio uvesti dodatnu pogodnost u vidu produljenog jamstva i to 6 godina ili 150.000 kilometara (ovisno što prvo nastupi).