poznate i cijene

[FOTO/VIDEO] VW Touareg eHybrid i Touareg R stigli u Hrvatsku; elektrifikacija glavnih Volkswagenovih SUV modela

21.12.2020 u 18:41

Bionic
Reading

Plug-in hibridni modeli Touareg imaju doseg na potpuno električni pogon do 47 km, a Touareg R je vrhunski plug-in hibridni model koji se uvodi na tržište kao sportska ekskluzivna verzija sa sistemskom snagom od 462 KS

Volkswagen dopunjuje svoju hibridnu ofenzivu te je Touareg od sada dostupan i u dvije različite plug-in hibridne verzije. Obje varijante karakteriziraju električni doseg do 47 kilometara (WLTP ciklus) i niska razina prosječne potrošnje. Ponuda SUV modela s elektromotorom i benzinskim motorom započinje novim modelom Touareg eHybrid sa sistemskom snagom od 280 kW (381 KS).

Ova je verzija osmišljena za visoku razinu udobnosti tijekom vožnje te se može konfigurirati u dvije varijante opreme – Atmosphere i Elegance. Oni kojima su važnije sportske karakteristike i odgovarajuća sportska oprema odlučit će se za Touareg R . Uz 340 kW (462 KS) sistemske snage on je najsnažniji model kako unutar linije proizvoda tako i marke općenito. Nudi visoku razinu udobnosti: Touareg R – najsnažniji model u liniji proizvoda Touareg eHybrid sada s plug-in hybridnom tehnologijom

Obje plug-in hibridne verzije SUV modela s pogonom na sve kotače nude visoku razinu učinkovitosti, već poznate sveobuhvatne karakteristike modela Touareg i znatno povećan opseg serijske opreme. On obuhvaća 4-zonski automatski klimauređaj, Innovision Cockpit s digitalnim instrumentima, vrhunski navigacijski sustav Discover Premium te panoramski pomični i podizni krov. Touareg R također je serijski opremljen interaktivnim IQ.LIGHT – LED matrix glavnim svjetlima.

Touareg eHybrid i Touareg R imaju velik doseg na električni pogon prema WLTP ciklusu od oko 47 kilometara i nisku razinu prosječne potrošnje. Za te je karakteristike zaslužna savršena interakcija između elektromotora i V6 benzinskog motora s turbopunjačem. Plug-in hibridni modeli idealni su za uobičajen način upotrebe na koji su vozači naviknuti. Na primjer, u Njemačkoj je Savezno ministarstvo prijevoza i digitalne infrastrukture (BMVI) došlo do zaključka da je 99 posto vožnji u najmnogoljudnijoj europskoj zemlji kraće od 100 kilometara.

Za te se udaljenosti plug-in hibridni pogon s napunjenom baterijom (energetski sadržaj: neto 14,3 kWh, bruto 17,9 kWh) ističe po posebno niskoj potrošnji goriva i energije: 2,6 l/100 km i 24,2 kWh/100 km (Touareg eHybrid) te 2,7 l/100 km i 24,4 kWh/100 km (Touareg R) – sve su to vrijednosti prema WLTP ciklusu.

Plug-in hibridni pogoni obaju modela Touareg također se odlikuju po iznimnom potencijalu na dugačkim putovanjima jer se baterija neprestano puni tijekom vožnje zahvaljujući rekuperaciji sile kočenja – drugim riječima, povratu energije tijekom kočenja. Ta je energija dovoljna kako bi Touareg eHybrid i Touareg R uvijek iznova mogli isključivati V6 motor tijekom usporavanja i na nizbrdicama da bi vozili u praznom hodu uz nultu stopu lokalnih emisija.

  • +35
Volkswagen Touareg eHybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Ingo Barenschee

Kombinacija elektromotora i 6-cilindričnog motora usavršena je prediktivnom hibridnom strategijom modela. Oba modela Touareg upotrebljavaju GPS i podatke karti navigacijskog sustava kako bi također mogli ostvariti iznimno štedljive vrijednosti potrošnje tijekom srednje dugačkih i dugačkih vožnji. U tu svrhu SUV modeli sadrže podatke o ruti u hibridnom kontrolnom sustavu. Touareg eHybrid i Touareg R tako se odlikuju kombiniranim dosezima do 810 kilometara.

Unatoč njihovoj izvanrednoj učinkovitosti, novi plug-in hibridni modeli i dalje su pravi snagatori kada je riječ o zahtjevnim zadacima – kao i svi modeli Touareg. Oba modela Touareg eHybrid i Touareg R predviđeni su za najveće opterećenje prikolice od 3,5 t, što je vrlo visoka vrijednost za hibridne modele (moguće i za potpuno električnu vožnju). Uz tu svestranost – kojom se pokriva spektar od pravih off-road vozila preko luksuznih trkaćih automobila koji se mogu privremeno upotrebljavati kao vozila s nultom stopom emisija – novi plug-in hibridni modeli Touareg zauzimaju posebno mjesto među velikim SUV vozilima.

Touareg je jedno od najsuvremenijih vozila na svijetu u svojem segmentu. Na primjer, zahvaljujući sustavu Travel Assist on je prvi model marke Volkswagen koji pruža mogućnost vožnje s potporom do brzine od 250 km/h unutar granica sustava. Touareg tako ne reagira samo na vozila koja voze ispred, već i na ograničenja brzine te tijek ceste (zavoje, kružne tokove, raskrižja itd.).

  • +34
Volkswagen Touareg R Izvor: Promo fotografije / Autor: Ingo Barenschee

Također, Touareg je prvi model marke Volkswagen koji se može automatski uvesti u i izvesti iz parkirnog mjesta zahvaljujući potpori za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem putem aplikacije na smartphoneu. To je posebno atraktivna značajka za nove modele Touareg eHybrid i Touareg R jer potpora za parkiranje Park Assist s daljinskim upravljanjem ne funkcionira samo u kombinaciji s V6 benzinskim motorom, već i u potpuno električnom modusu E-MODE. Isto se odnosi na već poznatu funkciju potpore za manevriranje prikolicom Trailer Assist, koja uvelike olakšava vožnju unatrag s prikolicom.

Touareg eHybrid Atmosphere i Elegance startaju u Hrvatskoj sa cijenom od 567.045 kuna, dok Touareg R kreće od 641.013 kuna.