SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Volkswagen predstavio novi Amarok: Druga generacija pick-upa poboljšana u svakom području

07.07.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Ovisno o tržištu, razvijena su četiri turbo dizelska (TDI) 2,0 i 3,0-litrena motora (snage 150, 170, 204 ili 209 KS te 241 ili 250 KS) i jedan 2,3-litreni benzinski (TSI) motor s turbopunjačem (snage 302 KS). Uz novi 10-stupanjski mjenjač tu su i 6-stupanjski automatski te ručni 6- ili 5-stupanjski mjenjači

Volkswagen gospodarska vozila su predstavili potpuno novi pick-up Amarok. Svestrano vozilo za cestu i off-road dizajnirano je i osmišljeno u Njemačkoj i Australiji, a proizvodi se u Južnoj Africi. Ovaj pick-up namijenjen je za Australiju i Novi Zeland, brojne zemlje Afrike, Bliski istok i Europu.

Njegov skup značajki, više od 20 novih sustava za pomoć u vožnji, mobilne internetske usluge, učinkoviti motori s velikim okretnim momentom, dvije tehnologije pogona na sva četiri kotača, dodaci po mjeri i jasan DNK Volkswagenovog dizajna čine novi Amarok jednim od najvećih svestranih i dobro balansiranih pick-upova na svijetu. Premium pick-up dolazi na tržište u prvih nekoliko zemalja od kraja godine.

Novi VW Amarok Aventura i PanAmericana: scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Volkswagen gospodarska vozila (VWCV) su prodali više od 830.000 jedinica prve generacije Amaroka u Europi, Australiji, Novom Zelandu, Africi, Sjevernoj Aziji te Južnoj i Srednjoj Americi. Sada dolazi druga generacija. Sve je novo. Ali Volkswagenov dizajn odmah daje do znanja: ovo je Amarok. Postao je veći, moćniji, atletskiji i karizmatičniji.

'Za novu generaciju značajno smo modificirali Amarokov arhetipski dizajn. Sada je nedvosmisleno izražajniji i još impresivniji', kaže Albert Kirzinger, voditelj dizajna u Volkswagen gospodarskim vozilima. Izjava sama po sebi je novi prednji dio pick-upa, koji se lansira u varijantama specifikacija 'Amarok', 'Life' i 'Style', kao i vrhunske verzije 'PanAmericana' (off-road stil) i 'Aventura' (ekskluzivni stil).

Novi Amarok lansiran je s duplom kabinom s četvera vrata (DoubleCab) i jednostrukom kabinom s dvoja vrata (SingleCab). U silueti lukovi kotača, koji su poluokrugli kao i prije, posebno su upečatljivi na obje verzije. Blatobrani iznad do 21-colnih aluminijskih kotača imaju snažan izgled, a lukovi kotača su presvučeni robusnom plastikom.

Dugi međuosovinski razmak poboljšava proporcije i terenske kvalitete

S 5350 mm, novi Amarok je 96 mm duži od svog prethodnika. Međuosovinski razmak od 3270 mm predstavlja povećanje od 173 mm. To daje više prostora, posebno u drugom redu sjedala dvostruke kabine. Međuosovinski razmak je tako narastao mnogo više od ukupne dužine. A to skraćuje prevjese same karoserije.

Novi VW Amarok Aventura: Eksterijer i interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Rezultat su toga oštrije proporcije i poboljšana off-road sposobnost zahvaljujući boljim pristupnim kutovima. Terenske sposobnosti Amaroka, koji će na mnogim tržištima imati pogon na sve kotače kao standard, također su poboljšane puno većom dubinom gaženja za vožnju kroz vodenu prepreku. Ranije je ona iznosila 500 mm, a sada je 800 mm.

Visokokvalitetna unutrašnjost za profesionalne zadatke

Sa svojim digitalnim zaslonima, dizajnerski tim Volkswagen gospodarskih vozila konfigurirao je unutrašnjost na vrlo funkcionalan i visokokvalitetan način. Spektar jedinica zaslona sastoji se od digitalnih instrumenata od 8,0 inča ('Digital Cockpit', potpuno je digitalan i veličine 12,0 inča na Style opremi i onim višim) i vrlo modernog zaslona osjetljivog na dodir u formatu tableta (veličine 10,0 inča; na Style opremi, a onim višim 12,0 inča kao standard) za infotainment sustav.

Volkswagen gospodarska vozila implementirala su kombinaciju digitalnih funkcija i ergonomski konfiguriranih gumba i/ili pritisnih/rotirajućih prekidača u Amaroku koji su intuitivni za korištenje. Glasnoćom infotainment sustava i postavkama sustava pogona na sve kotače upravlja se, na primjer, preko takvih tvrdih tipki. Ovisno o specifikaciji, ove robusne značajke vrhunskog izgleda uokvirene su aluminijem.

Daljnje značajke kao što je zvučni sustav iz Harman Kardona – kao standard u Amaroku PanAmericana i Aventura i dostupan kao opcija za druge linije specifikacija – dobro se uklapaju u ovu scenografiju detalja visoke kvalitete. To je sustav koji se koristi isključivo u Amaroku. Slično uključeno kao standard u Amarok PanAmericana i Aventura je instrumentna ploča u izgledu kože s elegantnim kontrastnim šavovima.

Vrhunsko pozicioniranje vozila također je usklađeno s novim sjedalima: vozač i suvozač na prednjem sjedalu Amaroka sjede na ergonomski dizajniranim sjedalima, koja se u višim specifikacijama mogu električno namjestiti u više položaja. Stražnji dio DoubleCab-a također nudi obilje prostora i udobnosti za troje odraslih putnika koji mogu uživati ​​u putovanju. Sjedala verzije Style standardno imaju presvlake ArtVelours, dok se u modelima Amarok PanAmericana i Aventura Volkswagen gospodarska vozila koristi visokokvalitetna koža.

Dovoljno prostora u tovarnom sanduku za nosivost do 1,16 tona

Također je zapanjujuće prostran iza dvostruke ili jednostruke kabine u utovarnom prostoru straga. Kao što je bio slučaj na prethodnom modelu, prtljažni prostor između lukova kotača ima dovoljno mjesta za Euro paletu utovarenu bočno. Verzija s jednostrukom kabinom može primiti čak i dvije palete utovarene bočno. Teret se pričvršćuje pomoću ušica u teretnom prostoru, od kojih svaka može podnijeti teret do 500 kilograma. U skladu s ovom visokom nosivošću, maksimalna nosivost je porasla na 1,16 tona. Prtljažni sanduk također se može osigurati pomoću električnog poklopca. Ovaj rolo poklopac se može otvoriti i zatvoriti iz samog prtljažnika, iz unutrašnjosti vozila ili daljinskim upravljanjem putem ključa vozila.

  • +59
Volkswagen Amarok Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Novi asortiman pribora ispunjava sve zahtjeve

Zanimljiva činjenica za putnike je da je statička nosivost krova 350 kg – dovoljno, na primjer, za krovni šator za četiri osobe koji će biti dostupan kao dodatna oprema. Bilo tvonički ugrađeni ili u asortimanu dodatne opreme, također će biti značajki kao što su aluminijski kotači veličine do 21 cola (gume 275/45R21), gume za sve terene do 18 cola (dimenzije guma 255/65R18) i raznovrstan niz vrsta prikolica.

Daljnje značajke dostupne za prtljažni sanduk uključivat će držač za bicikl, višenamjenski sustav nosača, ručnu verziju navlake i vrlo raznolik izbor stiliziranih šipki. Ponovno će postojati tvrdi pokrov za teretni prostor, s kojim se pick-up učinkovito transformira u SUV nosivosti kombija. Terenske kvalitete, u međuvremenu, mogu se dodatno optimizirati bull barom, zaštitnim elementima za podvozje, opremom za vožnju za sve terene, ušicama za vuču i usisnom cijevi pričvršćenom izvana na lijevom A-stupu za opskrbu motor sa svježim zrakom pri vožnji kroz vodu.

Pet motora s turbopunjačem, pojedinačno prilagođenih svjetskim tržištima

Za novi Amarok razvijena su četiri turbo dizelska (TDI) motora i jedan benzinski (TSI) motor s turbopunjačem. Zajedničko svim motorima su učinkovitost i visoka razina okretnog momenta. Na afričkom tržištu, na primjer, koristi se motor s osnovnom specifikacijom: četverocilindrični, 2,0-litreni TDI snage 110 kW (150 KS). Što se tiče izlazne snage, sljedeći motor za mnoga tržišta svijeta je 2,0-litreni četverocilindrični TDI koji isporučuje 125 kW (170 KS).

Kao treću razinu, Volkswagen gospodarska vozila nudit će četverocilindrični TDI motor s 2,0 litre obujma i bi-turbo punjenjem, koji razvija 150 kW (204 KS) ili 154 kW (209 KS) ovisno o tržištu. Motor koji se koristi kao novi vrhunski TDI je 3,0-litreni V6. Omogućuje izlaznu snagu od 177 kW (241 PS) ili 184 kW (250 KS) ovisno o tržištu. 2,3-litreni turbobenzinski motor od 222 kW (302 KS) također je dizajniran posebno za tradicionalna tržišta benzinskih motora.

Novi 10-stupanjski automatski mjenjač i 4MOTION sustavi

S izlaznom snagom od 154 kW (209 KS), sve verzije Amaroka dolazit će na tržište kao standard s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem koji se opslužuje preko (žičanog) e-shiftera. Za verziju od 150 kW ovaj će automatski mjenjač biti dostupan kao opcija. Novi 10-stupanjski mjenjač zamjenjuje 8-stupanjski automatski mjenjač prethodnog modela. Osim toga, bit će tu i 6-stupanjski automatski mjenjač te ručni 6- ili 5-stupanjski mjenjači za različite motore.

Na mnogim tržištima Amarok se standardno isporučuje s pogonom na sve kotače (4MOTION). Ovisno o regiji i motoru, ovdje će biti dva različita sustava 4MOTION: jedan s izborom pogona na sve kotače na temelju dane situacije i jedan sa stalnim pogonom na sve kotače. Tehnologija pogonskog sustava osigurava da novi Amarok može savladati svaki teren, a ovisno o verziji motora može vući do 3,5 tone.

Više od 20 novih sustava za pomoć u vožnji čine vožnju još lakšom

Do šest različitih profila vožnje (Drive Modes) pomaže vozaču u raznim situacijama – na primjer, kada vozi na skliskim površinama ili na zahtjevnom terenu izvan ceste. Novi Amarok također je olakšan za upravljanje svojim sustavima za pomoć u vožnji.

Više od 20 ovih sustava – na primjer ACC+ Adaptive Cruise Control (uključuje prometne znakove u automatsku kontrolu brzine putem skeniranja kamerom) i 'IQ.LIGHT – LED matrična prednja svjetla' – novi su na Amaroku i čine ga lakšim za vožnju više nego bilo koji drugi pick-up na svjetskom tržištu.