Euro NCAP

Nissan Juke je sjajno prošao na Euro NCAP testiranjima 2019.; dobio je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost

20.12.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Inovativne sigurnosne značajke Nissanove inteligentne mobilnosti poput prepoznavanja biciklista i pješaka te sustava za nadzor mrtvog kuta, prvog takvog u segmentu malih SUV-a, prepoznate su od strane organizacije Euro NCAP

Potpuno novi Nissan Juke osvojio je maksimalnih pet zvjezdica na ovogodišnjim testiranjima neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP), pri čemu su posebno istaknuti njegova izdržljivost i tehnologije za izbjegavanje sudara.

Vrhunska zaštita odraslih putnika i djece

Novi je model na rezultatima testiranja Euro NCAP-a ostvario 94 posto u zaštiti odraslih putnika i 85 posto u zaštiti djece i tako zauzeo dobar položaj u klasi malih SUV-a u 2019. Ovaj uspjeh duguje naprednoj, čvršćoj šasiji koja je na ključnim mjestima ojačana uporabom ultrasnažnog čelika kako bi se postigla veća krutost i ublažila sila udarca pri sudaru, prije nego što stigne do sigurnosne ćelije putničkog prostora.

Nissan Juke na Euro NCAP testiranjima 2019. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Pažljivim odabirom metala, Nissan je poboljšao vidljivost u rizičnim zonama. A-stupovi između vjetrobranskog stakla i okvira vrata stanjeni su, no zadržana je njihova čvrstoća zahvaljujući strateškoj upotrebi laganijeg, ultrasnažnog čelika. Vidljivost noću dodatno je poboljšana zahvaljujući serijskim LED prednjim svjetlima koja povećavaju vidljivost za 10 metara

Izvanredna zaštita posebno izloženih sudionika u prometu

Novi Juke je ostvario rezultat od 81 posto na testiranjima sigurnosti za bicikliste i pješake. Nissan Juke uključuje nekoliko aktivnih sigurnosnih značajki, među kojima i Inteligentni sustav za kočenje u nuždi koji upozorava vozača i automatski koči ako prepozna opasnost od sudara s drugim vozilom, pješakom ili biciklistom. Ovaj je sustav serijski dostupan u svim, a ne samo u višim razinama ponude novog Jukea, kako bi svi vozači mogli uživati u okretnim i zabavnim voznim osobinama uz jednaku razinu sigurnosti.

Sigurnosni sustavi

Euro NCAP daje prioritet sprječavanju nesreća te nagrađuje one tehnologije koje vozačima pomažu izbjeći sudar. Na ovogodišnjim testiranjima posebno su izdvojeni modeli koji premašuju zakonske zahtjeve za sigurnost, odnosno modeli koji nude najnovije inovativne sigurnosne značajke na tržištu.

Zahvaljujući tehnologijama Nissanove inteligentne mobilnosti, Juke je i ovdje zauzeo visoki položaj ostvarivši rezultat od 73 posto. Juke nudi sveobuhvatnu ponudu navedenih inteligentnih sustava, dok pojedine inačice uključuju i napredni sustav za pomoć u vožnji Nissan ProPILOT. Riječ je o sustavu koji nas približava autonomnoj vožnji i koji smanjuje stres pri dugim putovanjima i u prometnim zastojima na autocesti tako što samostalno održava Juke u voznom traku i na stalnoj, sigurnoj udaljenosti od drugih automobila.

Ovaj je model opremljen sustavom za nadzor mrtvog kuta, prvim takvim sustavom u segmentu malih SUV-a. Sustav prepoznaje vozila izvan vozačeva vidnog polja u susjednom traku te preuzima upravljanje kako bi vratio Juke u prometni trak i izbjegao opasnost. Upozorenje na nadolazeći promet straga također pomaže spriječiti sudar pri izlasku s parkirnog mjesta.

Testirana je inačica Nissana JUKE DIG-T 117 N-Connecta s upravljačem na lijevoj strani. Međutim, Euro NCAP je potvrdio primjenjivost rezultata na sve nove inačice Nissana Juke.

Marco Fioravanti, potpredsjednik odjela za planiranje proizvoda Nissan Europe, izjavio je: 'Vrlo smo ponosni što smo ostvarili najbolji rezultat na testiranjima Euro NCAP-a. Uporaba ultrasnažnog čelika i naprednog sustava Nissanove inteligentne mobilnosti omogućuje nam da ponudimo zabavne i okretne vozne osobine uz naglašenu sigurnost u svim područjima.'

Euro NCAP provodi neovisna testiranja vozila još od 1997, a većinu novih vozila testira na temelju kriterija koje neprestano poboljšava. Osim stvarne izdržljivosti vozila u različitim simulacijama sudara, organizacija također testira i vrednuje tehnologije za izbjegavanje sudara.

  • +6
EuroNCAP logo 5 zvjezdica za novi Nissan Juke Izvor: Promo fotografije / Autor: Christian Colmenero Martín / Zo