test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Lexus NX 450h+: Dizajnerski sjajan premium obiteljski SUV s vrhunskim plug-in hibridnim pogonom

20.09.2022 u 16:58

Bionic
Reading

NX je puno više od samo druge generacije srednje velikog luksuznog SUV-a, jer predvodi nove smjerove u dizajnu, novim pogonskim sklopovima, kao i veliki iskorak u dinamičkim performansama koje pružaju jaču i dojmljiviju vezu između vozača i stroja uz Lexusov pečat vožnje

Lexus je svijetu prvi puta predstavio model NX sredinom lipnja prošle godine, druga je to generacija luksuznog crossover/ SUV-a. Ona prva, izvorna generacija NX-a je predstavljena krajem 2014. godine kao potpuno novi, početni model u Lexusovoj crossover/SUV postavi pozicioniran ispod RX modela srednje veličine. Inače, naziv modela NX referira na 'Nimble Crossover' što bi se moglo definirati kao okretan, spretan crossover.

Izvorni NX je postao najprodavaniji Lexusov model, pri čemu je većini kupaca to bio prvi Lexususov automobil. Trenutno na NX otpada otprilike jedna trećina Lexusove prodaje u Europi. NX je i globalno najvažniji model, jer njegova ukupna svjetska prodaja premašuje milijun vozila. Isto tako treba reći i da je 2018. predstavljen novi crossover početne razine, Lexus UX, pa tako NX otad više nije ulazni model. To je drugi najmanji SUV u Lexusovoj postavi SUV-ova.

Uz već poznati samopunjivi hibridni sustav u modelu NX 350h koji koristi četvrtu generaciju Lexusove Hybrid Electric tehnologije, nova generacija NX-a po prvi puta koristi i plug-in hibridni pogon (PHEV), prvi ikada za japanski koncern koji proizvodi i Toyotu i Lexus. Zanimljiva je činjenica da osim NX-a identični plug-in pogon koristi i sestrinski model Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, koji smo isprobali još u svibnju 2021. na svojevrsnoj pretpremijeri, kao i na sedmodnevnom testu u travnju ove godine.

Lexus NX 450h+ Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Potpuno novi Lexus NX je puno više od samo druge generacije luksuznog SUV-a srednje klase, jer upravo ovaj model prema Lexusu otvara novo poglavlje za japansku marku. Novi NX predvodi nove smjerove u dizajnu, novim pogonskim sklopovima, kao i veliki iskorak u dinamičkim performansama koje pružaju jaču i dojmljiviju vezu između vozača i stroja uz Lexusov pečat vožnje (Lexus Driving Signature).

Lexus NX je, isto tako, prvi model s novom multimedijskom platformom koja podiže povezivanje, prikaz podataka i praktičnost na sasvim novu razinu te koristi pogodnosti širenja obuhvata i funkcionalnosti sljedeće generacije sustava aktivne sigurnosti i pomoći vozaču Lexus Safety System+ koji pomaže u izbjegavanju još opsežnijeg niza opasnih situacija i smanjuje opterećenje vozača. Treba napomenuti i kako je Lexus u temeljito obnovljeni novi NX ugradio čak 95 posto novorazvijenih dijelova vozila.

Mi smo na prošlotjednom testu imali Lexusov PHEV model oznake NX 450h+ AWD 5D E-CVT s paketom opreme F Sport.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Novi NX označava početak značajne evolucije Lexusova dizajna, dok ostaje vjeran osnovnoj filozofiji 'L-finesse' marke, primjenjujući vrhunski dizajn i tehnologiju, uz finoću. Novi model unapređuje avangardnu ​​privlačnost izvornog NX-a, ali također pruža sofisticiraniji, dinamičniji i zreliji izgled te mišićaviji karakter.

Cilj dizajnerskog tima bio je stvoriti 'funkcionalnu ljepotu', izražavajući svojim stilom kako Lexus udovoljava sve različitim zahtjevima i preferencijama kupaca. Tema 'jednostavnost ukorijenjena u tehnologiji' rezultirala je poboljšanom aerodinamikom, smanjenom bukom i smanjenom potrošnjom goriva. Lexusovi dizajneri i inženjeri zaduženi za performanse usko su surađivali radi stvaranja aerodinamičkih detalja kojima se postižu optimalne stabilne performanse bez ugrožavanja temeljne kvalitete dizajna vozila, i postigli koeficijent otpora zraka od 0,34.

Karoserija novog NX-a sadržava kontraste zaobljenih površina i oštrih uglova, s dinamičnim proporcijama koje izražavaju okretnost i dojam držanja ceste. Zahvaljujući platformi Lexus Global Architecture K (GA-K), postignut je optimalan raspored, što je omogućilo više prostora u kabini i veliku zapreminu prtljažnika. Visina prtljažnika je ista kao na prethodnom modelu, ali je prtljažnik 40 mm duži. Time je prtljažnik dosegnuo 545 l s uspravljenim stražnjim sjedalima. Preklapanjem sjedala zapremina se povećava na najvećih 1436 l. Prostora je dovoljno za prijevoz tri velike torbe za golf ili dva velika kovčega (77 i 63 l) bez preklapanja sjedala. Zanimljiva je činjenica da prtljažnik ima istu zapreminu kao Hybrid Electric model NX 350h jer pogonski sklopovi nisu zauzeli dodatni prostor.

Ova nova platforma je omogućila konstrukciju značajno kruće školjke. Korištenjem inovativnih, laganih materijala povećana je čvrstoća i kompenzirana težina dodatnih spojeva i ojačanja. Konstrukcija uključuje korištenje čelika od 1180 MPa, po prvi put u svijetu, za posebne zavare u ojačanju pragova i čelika od 1470 MPa za ojačanje krova.

Naš testni F Sport model ima i dodatne, prednje i stražnje poprečne amortizere radi prigušivanja vibracija školjke i poboljšanja stabilnosti upravljanja automobila.

NX koristi novu MacPhersonovu nogu sprijeda, uz dvostruka ramena straga. I sprijeda i straga su postavljeni stabilizatori koji su izvedeni kao tankostijena cijev radi smanjenja težine bez nepovoljnog utjecaja na performanse. Stražnji stabilizator na izvedbama s pogonom na sve kotače ima drukčiji oblik radi smještaja stražnjeg diferencijala.

Krutost poluosovina je povećana korištenjem vijaka umjesto matica za pričvršćenje kotača, čime su smanjene i neovješene mase, a dodatno smanjenje mase je ostvareno ugradnjom novog aluminijskog nosača poluosovine.

Prilagodljivi promjenljivi ovjes (Adaptive Variable Suspension - AVS) koji se ugrađuje u modele NX F Sport ima povećani opseg djelovanja, a zahvaljujući linearnom elektromagnetskom ventilu koji ima ulogu izvršnog člana (aktuatora), moguće je finije podesiti prigušenje i odziv u skladu s promjenama na površini kolnika i uvjeta vožnje. Ishod je manje valjanja, oštrije upravljanje, udobnija vožnja i osjećaj za upravljačem koji vozaču ulijeva sigurnost.

Sustav AVS ima dvije postavke prigušenja – Normal i Sport – koje se uključuju u skladu s odabranim načinom rada.

Funkcionalna ljepota se očituje u detaljima proizvedenim u suradnji NX-ovih dizajnera i inženjera performansi za kontrolu protoka zraka preko i ispod karoserije, kao što su bočne lajsne u ravnini i novi dizajn motora u tajnosti s udubljenom površinom, poput loptice za golf. To stvara mikro vrtloge u strujanju zraka ispod automobila, poboljšavajući stabilnost na ravnini u vožnji velikom brzinom.

Novi NX ima uravnotežene, jake proporcije s moćnim držanjem na cesti. U usporedbi s prvom generacijom NX-a ukupna duljina povećala se za 20 mm (sada 4660 mm) , međuosovinski razmak za 30 mm (2690 mm), širina za 20 mm (1865 mm, a s otvorenim retrovizorima 2150 mm ) i visina za 5 mm (1660 mm s kotačima od 18 cola, a 1670 mm s kotačima od 20 cola). Te dimenzije osiguravaju 'optimalan paket', uključujući više prostora u kabini za putnike na stražnjim sjedalima. Inače, naš testni PHEV model je težak između 1990 i 2050 kg, u ovisnosti o opremi.

Sprijeda, Lexusova karakteristična rešetka vretena igra značajniju ulogu u dizajnu automobila: izvedena uspravnije i suptilnijeg okvira, naglašava dugački poklopac motora i generira cjelokupni oblik i volumen tijela koji se široko rasplamsava prema stražnjim blatobranima. Njegov uspravniji položaj također poboljšava performanse hlađenja rešetke. Moćan, okretan dojam pojačani su širim prednjim (1605 mm ili + 30 mm) i stražnjim (1625 mm ili +59 mm) tragovima kotača, dugim, elegantnim poklopcem motora, kratkim prevjesima i raširenim lukovima kotača na kojima su smješteni veći kotači; do 20 cola u promjeru.

Naš je testni model NX 450h+ AWD 5D E-CVT F SPORT imao 20-colne lijevane naplatke s izvrsnim 'Run Flat' ljetnim gumama Bridgestone Alenza 001 RFT dimenzija 235/50R20.

Sprijeda, izvedbe više razine opreme imaju četiri projektorska LED glavna svjetla, kao prvi Lexusov tanki sustav prilagodljivih dugih svjetala (Adaptive High-beam System - AHS). Svaki sklop sadrži 11 LED čipova pri čemu oblikom snopa upravlja prednja kamera. Dnevna svjetla u obliku L su postavljena iznad glavnih svjetala i besprijekorno rasvjetljavaju površinu uz funkciju prigušivanja kada vozač uključi pokazivače smjera. Standardna glavna svjetla su u izvedbi s dva snopa LED s automatskim dugim svjetlima (Automatic High Beam - AHB).

Straga, prepoznatljive nove značajke uključuju nova stražnja kombinirana svjetla u obliku slova L, s prepoznatljivim Lexusovim 'blade' osvjetljenjem koje se proteže u širini vozila, amblem Lexusa zamijenjen je imenom 'LEXUS' ugraviranim na vrata prtljažnika, stvarajući jednostavan i moderniji izgled.

  • +62
Lexus NX 450h+ F Sport AWD 5D E-CVT Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Kabina novog NX-a doista izgleda posebno te označava prvu primjenu Lexusovog novog koncepta Tazuna za dizajn vozačkog kokpita. To se odnosi na pristup koji je po prvi put korišten na konceptnom automobilu Lexus LF-30 Electrified. Isti se fokusira na pružanje vozaču izravne, intuitivne kontrole vozila, slijedeći glavnu riječ 'ruke na volanu, oči na cesti'. Također dodatno nagrađuje iskustvo vožnje, čineći da se vozač osjeća samopouzdano i kontrolira svoje vozilo i svoju okolinu.

Primjer intuitivne kontrole koja je središnja za koncept su prekidači za praćenje dodira na upravljaču, koji se mogu prilagoditi za rad željenih funkcija vozača. Kada se koristi prekidač, njegov se oblik prikazuje na head-up zaslonu, tako da vozač ne mora spustiti pogled na volan kako bi provjerio funkciju kojom želi upravljati. Broj fizičkih prekidača je, u novom NX-u, smanjen sa 78 na 45, a oni su grupirani na određenim mjestima sukladno svojoj funkciji. Fizički prekidači se i dalje koriste za najčešće korištene funkcije radi bržeg i intuitivnijeg upravljanja.

Osjećaj u kokpitu stvara se oblikovanjem prostora zakrivljenog od vozačevih vrata do središnje konzole. Ovdje su izvori informacija - multimedijski zaslon, zaslon s više informacija, kombinirani instrument s jednim prikazom, centralizirani mjerači i (ako je navedeno) head-up zaslon - grupirani su u jedinstveno područje tako da se njihov sadržaj može čitati s minimalnim pokretima oka i glave.

Sličan se princip primjenjuje na raspored kontrola vozila: gumb za pokretanje, ručica mjenjača, komande klima uređaja, tipka za odabir načina vožnje postavljeni su na isto mjesto, tako da su doseg i rad pojednostavljeni i savršeno intuitivni.

Dizajneri su surađivali s Lexusovim Takumi majstorima kako bi usavršili odnos dizajna između volana i ručice mjenjača. Poprečni presjek kola volana precizno je utvrđen kako bi se pružio najbolji osjećaj prianjanja i jednostavnost rada, dok je ručica mjenjača napravljena što je moguće kompaktnije, ali s ugodnim držanjem u ruci i idealnim kutom. Lexus je također istraživao udaljenost ljudi od ramena do prsta diljem svijeta kako bi definirao raspored koji pruža izvrsnu kontrolu bez narušavanja držanja vozača.

Komfor, tišina i 'omotenashi iskustvo'

Dok vozač doživljava fokusirano, privlačno okruženje stvoreno novim NX-ovim dizajnom kokpita Tazuna, putnici uživaju u povećanom osjećaju prostranosti s povišenom razinom udobnosti, kvalitete i pažnje prema detaljima koji su u biti Lexus.

Za okruženje suvozača cilj dizajna bio je stvoriti osjećaj luksuznog dnevnog boravka, bez upada iz vozačevog područja. To je u dizajnu kabine naglašeno zakrivljenom linijom koja ocrtava dva prostora.

Završna obrada kabine bogata je primjerima izrade Lexus Takumi, koristeći visokokvalitetne materijale koji izgledaju i 'osjećaju' se dobro. Udobnost se obrađuje u detaljima poput preciznog dizajna prednjeg sjedala, s pažnjom na oblik presjeka sjedala, položaj bočnih potpornih nosača, pa čak i oblikovanje udubljenih područja kako bi se stvorili prostor za laktove putnika. Opsežna upotreba materijala za apsorpciju i izolaciju buke i vibracija čini tiho i mirno okruženje.

Nove značajke koje poboljšavaju ambijent u vozilu odražavaju Lexusova omotenashi principa predviđanja potreba ljudi i omogućavanja da se osjećaju dobrodošlo i ugodno. Uključuju redoslijed osvjetljenja ulaza i pokretanja te osobnu dobrodošlicu na vozačevom višesatnom zaslonu. Sustav ambijentalne rasvjete, dostupan standardno ili opcija prema ocjeni modela, nudi izbor od 64 boje koji odgovaraju raspoloženju putnika na putovanju.

Novi NX prvi je Lexusov model koji je opremljen sustavom elektroničkog otpuštanja vrata e-zasunom. Ovaj elektronički sustav zamjenjuje poznatu unutarnju kvaku na vratima s prekidačem na tipku smještenom pored naslona za ruke na ploči vrata.

Pogodnost pružaju i daljinske funkcije dostupne svim novim vlasnicima NX-a pomoću aplikacije Lexus Link, s prethodno zagrijavanjem ili hlađenjem kabine prije početka putovanja te zaključavanjem i otključavanjem vrata. Poboljšan je i rad zadnjih vrata motora tako da je i tiši i brži - vrijeme otvaranja ili zatvaranja smanjeno je za pola na oko četiri sekunde.

Što se tiče našeg testnog modela F Sport razine opreme, pojedinosti kao što su precizno oblikovanje prednjih sjedala brinu o udobnosti, uz posebnu pažnju posvećenu obliku poprečnog presjeka, položaju jastuka bočnih oslonaca s konkavnim izrezima radi izbjegavanja prepreka za slobodno pomicanje laktova prilikom posezanja za upravljačkim sklopkama ili središnjem pretincu.

Na modelima visoke razine opreme dostupno je električno namještanje na osam načina, kao i oslonac za donji dio kralježnice, dok modeli F Sport omogućavaju i dodatno namještanje naslona za glavu naprijed/natrag.

Učinkovitost integriranog grijanja i ventilacije sjedala je poboljšana zahvaljujući boljoj raspodjeli temperature kroz naslon i sjedište. Sustav koji se ugrađuje u NX 450h+ koristi toplinsku pumpu koja štedi energiju jer preuzima toplinsku energiju iz okolnog zraka i koristi je za zagrijavanje kabine, čime se smanjuje utjecaj na doseg automobila na električni pogon. Izvedba Plug-in Hybrid ima i senzor vlažnosti radi sprečavanja magljenja vjetrobrana, dvoslojnu kontrolu zraka kao i sustav za otkrivanje i sprečavanje ustajalog zraka u kabini.

Pomoću aplikacije Lexus Link vlasnici mogu uključiti grijanje ili ventilaciju u automobilu prije izlaska dolaska do automobila, na primjer hlađenje kabine ili odleđivanje vjetrobrana prije polaska. Planirana buduća nadogradnja funkcija ove aplikacije će omogućiti vlasnicima NX 450h+ zadavanje vremena uključivanje ovih funkcija.

Potpuno nova multimedijska platforma

Novi NX označava početak potpuno nove multimedijske platforme koja transformira postojeće performanse uz povećanu računalnu snagu, brži odziv i intuitivnije upravljanje. Korištenje novog dodirnog zaslona je podjednako očito i jednostavno kao korištenje tableta.

Standardni sustav, Lexus Link Connect, se odlikuje zaslonom od 9,8“ sa završnim slojem za sprečavanje odbljeska. Središnja procesna jedinica (CPU) ima 2,4 puta veću računalnu brzinu od prethodnog Lexusovog multimedijskog sustava. Povrh upravljanja putem dodirnog zaslona, tu su i fizički prekidači za brže pozivanje najčešće korištenih funkcija. Izbornici i upravljačke sklopke su prikazani kao ikone na vozačevoj strani zaslona radi lakšeg pristupa, a prikaz je podijeljen u odjeljke u skladu s razinom detalja informacija.

Lexus Link Pro, koji je dostupan na višim razinama opreme ili kao opcija, se odlikuje zaslonom od 14“, jednim od najvećih u klasi NX-a. Grafika je prikazana u visokoj definiciji (HD) čime se postiže odlična vidljivost u svim uvjetima osvijetljenosti, a CPU ima još brži odziv – 3,6 puta brži od trenutnog sustava, 1,5 puta brži od sustava 'Connect'. Boje i fontove je moguće mijenjati uz pet različitih dostupnih tema.

Oba sustava je moguće prilagoditi za najviše tri različita korisnika; sam sustav automatski prepoznaje određeni uređaj ili ključ.

Jednostavna integracija pametnog telefona je standard – bežično za Apple CarPlay, a povezivanje žicom za Android Auto. Dostupna je polica za bežično punjenje koja pruža 50 posto brže punjenje; policu je moguće otklizati prema naprijed i tako pristupiti praktičnom malom pretincu, čak i kad se punjač koristi.

Praktičnosti za sve u vozilu pridonose četiri USB ulaza u putničkoj kabini, dva na prednjem, a dva na stražnjem kraju središnje konzole. Tri od njih su standardna 15 W USB-C i na njima je moguće puniti uređaje; drugi prednji ulaz je USB-A, prikladan za povezivanje multimedijskog uređaja. Dodatne utičnice za napajanje se nalaze na središnjoj konzoli i u prtljažniku.

Standardni audio paket u NX je sustav s 10 zvučnika koji daje besprijekorno jasan zvuk u cijeloj kabini. Subwoofer koristi bass reflex konstrukciju stražnjih zvučnika kako bi pružio odličnu reprodukciju niskih tonova, a ovaj sustav omogućava reprodukciju izvora zvuka visoke rezolucije (96 kHz/24-bit). Za neka tržišta se isporučuje audio sustav s osam zvučnika.

Treba reći i da izvedbe visoke razine opreme Hybrid Electric NX-a mogu imati novo vrhunsko surround ozvučenje Mark Levinson sa 17 zvučnika.

Taj sustav, koji su razvili Lexusovi ekskluzivni audio partneri, je optimalno prilagođen unutarnjem rasporedu u automobilu radi pružanja najbolje kvalitete reprodukcije zvuka. NX je prvi Lexus koji koristi Harman System za reprodukciju izvora visoke rezolucije.

Niz zvučnika, uključujući i subwoofer velikog kapaciteta od 25 cm u posebno izrađenoj kutiji ispod armaturne ploče, je raspoređen na način koji omogućava postizanje doživljaja zvuka od 360 stupnjeva. Tehnologija Pure Play daje zvuk bez izobličenja, a moguća je i reprodukcija izvora zvuka visoke rezolucije. Quantum Logic Surround (QLS) poboljšava jasnoću zvuka, dok tehnologija ClariFi 2.0 rekonstruira kvalitetu zvuka koja se gubi zbog kompresije datoteka.

Napredni sustavi sigurnosti

Novi NX je prvi model koji se odlikuje trećom generacijom sustava Lexus Safety System+, koji mu pruža sveobuhvatni paket funkcija aktivne sigurnosti i pomoći vozaču.

Lexusova vodeća uloga u pogledu sigurnosti je vrlo snažno povezana s njegovom posvećenošću namjeri da čim veći broj sudionika u prometu ima pristup naprednim mjerama otkrivanja i sprečavanja opasnosti od nesreće. U tom smislu, Lexus Safety System+ se ugrađuje kao standard na svim izvedbama NX-a, za sva europska tržišta.

Najnovija izvedba uvodi nove funkcije i osvježenja u djelovanju postojećih, uz poboljšanje opsega otkrivanja radara s milimetarskim valovima i kamere. Sustavi su podešeni tako da djeluju na način koji se vozaču doima prirodnim, pa time pruža i osjećaj pouzdanosti, pridonoseći osjećaju sigurnosti koji već pružaju nova platforma i pogonski sklopovi NX-a.

Sposobnosti sustava predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) su proširene tako da sada može otkriti motocikle i pješake na putanji automobila. Ugrađena je i nova funkcija koja otkriva veliku opasnost od sudara s vozilima iz suprotnog smjera ili pješacima i biciklistima iz suprotnog smjera prilikom skretanja u križanju.

Nova funkcija zakretanja upravljača u nuždi (Emergency Steering Assist) pruža pomoć automatskim zakretanjem upravljača kad postoji velika opasnost od sudara, a kad sustav utvrdi da vozač zakreće upravljač, čime pomaže u održavanju stabilnosti vozila i njegovom zadržavanju u prometnom traku. Nova funkcija suzbijanja ubrzanja sprečava neželjeno naglo ubrzanje u vožnji malom brzinom.

Ova uvedena unapređenja su omogućila sustavu predsudarne zaštite prepoznavanje značajno većeg broj opasnih situacija nego prije.

Djelovanje prilagodljivog tempomata (Adaptive Cruise Control - ACC) je poboljšano na način da sada može brzo prepoznati vozila koja se ubacuju ispred NX-a i prilagoditi brzinu. Radeći zajedno sa sustavom pomoći praćenja prometnog traka (Lane Trace Assist), ACC prati prirodniju putanju kroz zavoje i ranije usporava, u skladu s oblikom zavoja. Funkcija nadzora brzine je izmijenjena kako bi djelovala više u skladu s prirodnim instinktima vozača.

Nova funkcija prethodnog ubrzanja povezanog s uključivanjem pokazivača smjera, ubrzava automobil do ciljane brzine radi smanjivanja razmaka od vozila ispred, kao pripremu za prestrojavanje radi pretjecanja. Slično tome, ovaj sustav će usporiti NX kad vozač uključi pokazivač smjera radi prestrojavanja iza sporijeg vozila, čime se postiže prirodniji doživljaj sustava pomoći vozaču. Prva Lexusova funkcija sprečavanja pretjecanja će automatski smanjiti brzinu vožnje radi izbjegavanja pretjecanja vozila u susjednoj traci.

Suradnja ovog sustava s čitanjem prometnih znakova (Road Sign Assist - RSA) je proširena kako bi reagirao na više znakova i naloga, uključujući znak upozorenja i znak STOP. Kada RSA prepozna promjenu u ograničenju brzine, ovaj sustav upozorava vozača na to da mora uskladiti brzinu automobila.

Dorada upozorenja za nenamjerno prestrojavanje (Lane Departure - LDA) je bila usmjerena na suradnju s vozačem, na primjer isključivanje funkcija upozorenja i ograničavanja kad sustav prepozna da vozač izvodi manevar izbjegavanja pješaka ili parkiranog vozila. Ovaj sustav sada može prepoznati neke krute predmete, kao što je rubnik, zaštitna ograda, zid i stup rasvjete, čime se postiže prirodnije djelovanje.

Sustav pomoći u zadržavanju u prometnom traku (Lane Trace Assist - LTA) ima poboljšano djelovanje prepoznavanja, pa zato pruža mirnije i manje istrzano djelovanje na zakretanju upravljača. Na primjer, prilikom pretjecanja nekog vozila u susjednom prometnom traku ili u vožnji u blizini nekog objekta uz cestu, sustav pomiče putanju vozila u suprotnom smjeru, upravo onako kako bi to i vozač sam napravio.

Opcija proširenog paketa sigurnosti (Extended Safety Package)

Vlasnici mogu povećati mjere sigurnosti u NX-u uz opcijski prošireni paket sigurnosti (Extended Safety Package), koji je dostupan za izvedbe više razine opreme.

On sadrži sustav pomoći pri prestrojavanju (Lane Change Assistance - LCA) koji pruža automatsko zakretanje upravljača prilikom prestrojavanja kad vozač uključi pokazivač smjera, u vožnji na autocesti.

Tu je i upozorenje za promet s boka (Front Cross-Traffic Alert) koji koristi radar radi otkrivanja i upozoravanja vozača na promet koji dolazi s boka prilikom ulaska u križanje malom brzinom. Na virtualnom zaslonu u boji se prikazuje slika smjera nailazećeg vozila te, ako sustav ocijeni da vozač želi krenuti, upozorit će ga da uspori vizualnim prikazom i zvukom.

Novi elektronički sustav ulaska i izlaska iz vozila u NX-u, e-latch (e-kvaka) je povezan s monitorom mrtvog kuta kako bi mogao upozoriti korisnike na vozila koja dolaze straga. Ako prepozna opasnost, ovaj sustav uključuje svjetlosno i zvučno upozorenje te, ako netko pokuša otvoriti vrata, onemogućava otvaranje.

Lexus vjeruje da ovaj inovativni sustav može spriječiti 95 posto nesreća uzrokovanih otvaranjem vrata.

Digitalni retrovizor

NX je moguće naručiti s digitalnim retrovizorom koji daje vozaču šire i neometano vidno polje zahvaljujući korištenju žive slike sa stražnje kamere. Bez obzira na naslone za glavu, putnike ili prtljagu u automobilu, ništa ne ometa pogled vozaču, a slika je sasvim jasna i noću i u lošim vremenskim uvjetima.

Retrovizor može raditi i kao konvencionalno ogledalo ako se dogodi da kamera zbog nanosa blata ili snijega ne prenosi sliku. U staklo su ugrađeni dodirni prekidači za podešavanje kuta pogleda unatrag lijevo/desno i gore/dolje. Svjetlinu i mjerilo slike je isto tako moguće podesiti u skladu sa željama vozača ili s uvjetima vožnje.

Panoramski prikaz vozila s pogledom na tlo ispod vozila

Panoramski prikaz vozila dostupan za novi NX se odlikuje novom funkcijom pogleda na tlo ispod vozila pa se ta slika, koja se prikazuje na zaslonu multimedije, doima kao da su školjka vozila i sjedala prozirni. Time vozač dobiva dodatne podatke o neposrednoj okolini vozila radi još sigurnijeg upravljanja vozilom.

Prozirni prikaz nije moguće pozvati kad je ručica mjenjača u P; vozač može odabrati taj prikaz i pokretni prikaz panoramskog prikaza vozila koristeći tipku za odabir načina prikaza. Prikaz tla ispod vozila se stvara korištenjem slika koje je kamera prethodno snimila, pa nije riječ o slici u stvarnom vremenu.

Panoramski prikaz vozila daje mogućnost i prikaza mogućih prepreka oko vozila (Side Clearance View), što je kompozitna slika koja nastaje korištenjem slika s kamera u vanjskim retrovizorima i prednje kamere vozila. Na taj način vozač može procijeniti razmak od prepreka prilikom prolaska kroz uzak prostor ili parkiranja uz rub ceste. Ovaj monitor djeluje kad vozilo miruje ili pri malim brzinama, do 20 km/h.

Napredna pomoć pri parkiranju (Advanced Park) s daljinskim parkiranjem (Remote Parking)

Novi NX je dostupan sa sustavom napredne pomoći pri parkiranju (Advanced Park), nalik onome koji se nalazi na limuzini iz samog vrha ponude, Lexusu LS. On pruža sve potrebno za parkiranje vozila, uz automatsko zakretanje upravljača i upravljanje kočnicom.

Ovaj sustav koristi niz od četiri kamere za panoramski prikaz vozila i 12 ultrazvučnih senzora radi potpunog sagledavanja okoline vozila i parkirnog mjesta. Moguće ga je koristiti za bočno i paralelno parkiranje, a ima i memoriju kako bi mogao prepoznati do tri redovito korištena neoznačena parkirna mjesta, primjerice doma i na poslu. Djelovanje je uglađeno, s manje dodatnih pomicanja.

Sustav Advanced Park je unaprijeđen funkcijom daljinskog parkiranja, prvom kod Lexusa. Vozač će moći svoj automobil uvesti ili izvesti iz skučenog prostora uz pomoć svog pametnog telefona i aplikacije Lexus Link. Svaki NX koji već bude na cesti u trenutku uvođenja ove funkcije isto tako može koristiti zahvaljujući osvježavanju softvera preko zraka.

Plug-in pogonski sustav NX 450H+

Novi NX-a 450h+ koristi pogonski sklop koji se sastoji od četverocilindričnog, 2,5-litrenog hibridnog motora koji radi prema Atkinsonovom procesu, prednjeg elektromotora od 134 kW (182 KS), stražnjeg elektromotora snage 40 kW (54 KS), hibridnog mjenjača i litij-ionske baterije kapaciteta 18,1 kWh, što je najveći kapacitet u toj klasi. Veliku snagu i učinkovitost benzinskog motora omogućavaju dugi hod klipa od 103,4 mm i visoki kompresijski omjer od 14,0:1, zajedno s pametnim, električno upravljanim promjenljivim radom ventila Dual VVT-i te direktnim/indirektnim ubrizgavanjem goriva D-4S s brizgaljkama s više rupica.

Potpuno Plug-in sustav, uključujući elektromotore i bateriju, daje najvećih 309 KS (227 kW), što omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 6,3 sekunde. Krajnja brzina PHEV modela je elektronički ograničena na 200 km/h.

Istovremeno su emisije CO2 između 20 i 26 g/km i potrošnja goriva između 0,9 i 1,1 l/100 km najbolje u klasi.

Zahvaljujući snažnoj bateriji i vrhunskoj učinkovitosti, NX 450h daje i značajno veći doseg u vožnji na električni pogon (EV). Doseg od 69 do 76 km u mješovitoj vožnji prema ciklusu WLTP, odnosno čak 89 do 98 km u gradskoj vožnji, više je nego dvostruko veći od konkurenata u tom segmentu. Performanse nove baterije omogućavaju i potpuno električni pogon pri brzinama do 135 km/h. Koristeći Lexusov novi, kompaktni i lagani hibridni mjenjač, Plug-in Hybrid sustav pruža najmanju potrošnju goriva i najveću snagu u klasi.

NX 450h+ je standardno opremljen Lexusovim naprednim električnim pogonom na sve kotače E-Four te može vući kočenu prikolicu mase do 1,5 tone.

Lexus NX 450h+: PHEV pogon u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Zadržavanje velike učinkovitosti nakon pražnjenja baterije

Ključna prednost Lexusove Plug-in Hybrid Electric tehnologije je u održavanju velike učinkovitosti nakon pražnjenja baterije. Kod mnogih konkurentskih sustava, pogon u tim uvjetima preuzima motor s unutarnjim izgaranjem, ali kod NX-a 450h+ djelovanje preuzima učinkoviti, samopunjivi hibridni sustav. Lexusova ispitivanja pokazuju da je potrošnja goriva njegovih konkurenata prosječno 30 posto veća kada je baterija prazna.

Ponovno punjenje baterije može se obaviti za približno 2,5 sata uz napajanje s 230 V/32 A i ugrađeni punjač od 6,6 kW.

Litij-ionska baterija

Dodavanjem ulaznog pretvarača u upravljačku jedinicu snage hibridnog sustava povećan je napon, pa se iz baterije, koja ima 96 članaka i napon od 355 V, može izvući više snage. Uz veću gustoću energije, baterija je kompaktna i moguće ju je smjestiti na platformu vozila bez prodora u putničku kabinu ili prtljažnik. Njezin smještaj pridonosi i niskom težištu automobila.

Vozač može odabrati jedan od četiri načina rada Plug-in Hybrid sustava.

  • Način rada EV (električno vozilo) je osnovni način rada: NX 450h+ će voziti isključivo na električni pogon sve dok vozač ne dostigne granični doseg, bez obzira na pritisak na papučicu gasa. Kad se baterija isprazni, sustav se automatski prebacuje na učinkoviti način rada HV (hibridno vozilo).
  • Način rada Auto EV/HV automatski uključuje benzinski motor kad je potrebna dodatna snaga, a zatim se, neposredno nakon toga, vraća na način rada EV. Vozač može odabrati način rada HV radi ostvarivanja najveće učinkovitosti uz automatsko održavanje stanja napunjenosti baterije.
  • Način rada za punjenje baterije pokreće benzinski motor radi punjenja baterije, čime se osigurava dovoljno napajanja iz baterije kad vozač želi uključiti EV, na primjer prije ulaska u područje s nultom ili niskom emisijom.
Lexus NX 450h+: PHEV pogon Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Drive Mode Select (Izbornik programa za vožnju)

Povrh toga, vozač može koristiti Izbornik programa za vožnju kako bi podesio performanse sustava vozila u skladu s okolnostima vožnje, koristeći novooblikovanu upravljačku sklopku na središnjoj konzoli. Način rada 'Normal' pruža ravnotežu između voznih performansi i ekonomičnosti, dok način rada 'Eco' prilagođava odziv na pritisak na papučicu gasa i djelovanje klima uređaja radi štednje goriva. Način rada 'Sport' podešava osjećaj na upravljaču i odziv papučice gasa radi sportskije vožnje.

Na modelima F Sport, poput našeg testnog, opremljenima prilagodljivim promjenljivim ovjesom (Adaptive Variable Suspension AVS), načini rada 'Sport S' i 'Sport S+' zamjenjuju način rada 'Sport'. Odabirom načina rada 'Sport S+' vozač dobiva dodatnu kontrolu nad AVS i električnim servo upravljačem (EPS) radi postizanja sportskijeg odziva. Dodatni način rada 'Custom' (Prilagođeno) omogućava korisniku korištenje željenih postavki za pogonski sklop, AVS, EPS i klima uređaj.

Sekvencijalni mjenjač Shiftmatic

Vozač može koristiti lopatice za upravljanje mjenjačem Shiftmatic u nizu raspona, nakon što postavi ručicu mjenjača u položaj 'S'. Na taj način se postiže kočenje motorom u šest koraka, pri čemu je osjećaj prilikom mijenjanja brzina nalik ručnom mjenjaču. Niski raspon omogućava veliki broj okretaja motora radi snažnog ubrzavanja i uzbudljive vožnje.

Što se cijene tiče, novi NX kreće s modelom 350h Comfort 2WD 244 KS po cijeni od 451.500 kn, 350h F Sport AWD 244 KS od 593.300 kn. Model NX 450h+ PHEV Executive 309 KS kreće od 561.800 kn, a naš testni NX 450h+ PHEV F Sport 309 KS od 634.700 kn. I da, od ove cijene treba odbiti 40.000 kn državnih poticaja, ukoliko uđete u narudžbu kada Fond raspiše godišnji natječaj za energetski učinkovita vozila.

Po pitanju jamstva Toyota nudi do 10 godina potpune bezbrižnosti redovitim održavanjem vozila u novom Lexus Relax programu.

Nakon isteka tvorničkog jamstva nudimo mogućnost uključivanja u Lexus Relax program. Kao potvrdu kvalitete, pouzdanosti i trajnosti naših vozila, nudimo dodatnu sigurnost od 12 mjeseci bez premca - do najviše 10 godina starosti vozila.

Kada odaberete ovlašteni Lexus servis za održavanje svog vozila, dobivate stručne mehaničare koji koriste isključivo originalne dijelove. Mi ćemo nagraditi vašu vjernost s dodatnih 12 mjeseci bezbrižnosti – sve dok vaš automobil ne navrši 10 godina, odnosno prijeđe 185.000 kilometara (što prije nastupi).

Kada je vrijeme za redovni servis, sve što trebate učiniti je dovesti svoj Lexus u ovlašteni Lexus servis i vaša bezbrižnost u Lexus Relax programu biti će produžena do sljedećeg redovnog servisa.

Produljena briga za hibridne baterije

Komponente Lexus Hybrid Drive pokrivene su standardnim jamstvom proizvođača od pet godina ili 100.000 km. Nakon uspješne provjere stanja hibridnog sustava u ovlaštenom Lexus servisu, produžiti ćete jamstvo na hibridnu bateriju za jedan servisni interval (godina dana ili 15.000 km, što prije nastupi) i dobiti certifikat koji će popratiti vašu servisnu dokumentaciju. To se može produljiti godišnje, do 10 godina od prvog datuma registracije vozila.