VOŽNJA ZIMI

[FOTO/VIDEO] Volkswagenov vodič za hladnu sezonu: Pet dodatnih savjeta za pravilnu njegu vašeg automobila

17.11.2021 u 08:36

Bionic
Reading

Volkswagenov testni i razvojni vozač Benjamin Leuchter i Peter Bunke, glavni trener u Volkswagen Driving Experience, dijele savjete

Kad ponovno dođe zima, iskopavaju se stara pravila i dijele se savjeti o odleđivanju, zaštiti motora ili guma - ali mnoga od njih jednostavno su pogrešna ili neshvaćena. Zato Benjamin Leuchter, vozač utrka, i Volkswagenov testni i razvojni vozač, te glavni trener u Volkswagen Driving Experience odjelu, Peter Bunke, dijele najbolje savjete za hladnu sezonu.

Volkswagen iznosi preporuku za korištenje zimskih guma: gume otporne na zimu treba koristiti između 'listopada i Uskrsa', ali ovo nije obveza. Dapače, vozači automobila, bez obzira na godišnje doba, moraju imati prave gume čim na cestama ima snijega ili leda. Teoretski, to bi moglo biti već u rujnu ili čak do svibnja.

Volkswagenov vodič za hladnu sezonu (1. dio) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

'Često problem nije u tome što vozači automobila ne znaju što učiniti', objasnio je Benjamin Leuchter. 'U užurbanosti svakodnevnog života, neki ljudi samo malo prekrše pravila i, na primjer, odleđuju samo vjetrobransko staklo da se vidi iz njega umjesto da pravilno uklone snijeg s automobila. To dovodi u opasnost i vozača i druge osobe na cesti.' Padajući led može uzrokovati štetu ili ozljede, a posebno su ugroženi oni na dva kotača. Zbog toga su stručnjaci podijelili svoje savjete u sedam poglavlja:

  • Prije polaska na put
  • Ispravno pokretanje motora
  • Ispravno pokretanje
  • Za vrijeme vožnje
  • Prave gume
  • Ispravno kočenje i skretanje u zavojima
  • Sigurnost na cesti
Volkswagenov vodič za hladnu sezonu (2. dio) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Pet dodatnih savjeta o pravilnom načinu njege automobila:

Provjera tekućina

Nije samo vozač taj koji treba biti spreman za hladnu sezonu, već i automobil. Mjerač koncentriranosti rashladne tekućine pokazuje ima li dovoljno antifriza u hladnjaku. Očitavanje bi trebalo pokazivati najmanje 20 stupnjeva ispod nule jer ako ima manje antifriza rashladna tekućina bi se mogla smrznuti, što može uzrokovati znatna oštećenja vodene pumpe, a posljedično i motora. Isto vrijedi i za tekućinu za pranje stakala: ljetno sredstvo za pranje treba potrošiti i zamijeniti ga tekućinom za pranje koja je otporna na zimu.

Ispravna njega akumulatora

Akumulator automobila mora biti prikladan i za zimu jer je pod posebno velikim opterećenjem na niskim temperaturama. Često se ne puni dovoljno na kratkim udaljenostima. Punjač akumulatora može to riješiti, koji, osobito kada je automobil parkiran na dulje vrijeme – kao što je tijekom zime, osigurava da je akumulator uvijek dovoljno napunjen. Ako su problemi s akumulatorom česta pojava, isplati se uložiti u novi 12-voltni akumulator.

Klima uređaj zimi

Instinktivno, mnogi vozači automobila zimi uopće ne pale klimu, a ako i pale, to je u vrlo rijetkim prilikama, pa pojačaju grijanje. To dovodi do toga da je zrak u automobilu prevlažan i da se prozori zamagljuju iznutra. Zbog toga trebate koristiti klima uređaj i njegov automatski program. Time se osigurava da ne cirkulira samo vlažan zrak, već da se ubacuje suhiji vanjski zrak. Temperatura bi trebala biti oko 22 stupnja Celzija tijekom cijele godine. Usput: u modernim automobilima, klima se uključuje samo kada je potrebna - čak i ako je lampica 'AC' klima uređaja uvijek upaljena.

Pravilna uporaba stražnjih svjetala za maglu

Kad govorimo o svjetlima: u automobilima s automatskim upravljanjem svjetlima, kratka svjetla se automatski aktiviraju, ali mnogi vozači imaju tendenciju da aktiviraju stražnja svjetla za maglu prije nego što su potrebna u magli. Osnovni princip: trebaju se aktivirati u uvjetima gdje je vidljivost manja od 50 metara. A kada je to slučaj, ne biste trebali voziti iznad 50 km/h i trebali biste deaktivirati automatsko upravljanje svjetlima.

Provjera tlaka u gumama

Relikt iz prošlih vremena je uvjerenje da treba smanjiti tlak u gumama na nižim temperaturama. No, to je prvenstveno vrijedilo za dijagonalne gume koje ovih dana nisu tako česte. Ako je tlak u gumama prenizak, to može negativno utjecati na prianjanje i potrošnju goriva. Stoga provjerite je li tlak u gumama u skladu s preporukama. Ove vrijednosti se mogu pronaći na naljepnici na okviru na vozačevim vratima.