Human Horizons

[FOTO/VIDEO] Upoznajte fascinantni HiPhi Z, veliki luksuzni GT BEV s četvera vrata

29.03.2023 u 15:52

Bionic
Reading

HiPhi Z ne samo da ima performanse na razini staze, već također koristi paket baterija od 120 kWh s dometom do 705 km (CLTC). Opremljen visokoučinkovitim dvostrukim motorima ukupne snage 494 kW (672 KS) i inteligentnim sustavom pogona na sva četiri kotača, njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi samo 3,8 s

Koliko je kineska autoindustrija napredovala posljednjih godina je upravo nezamislivo, naročito kada je trend potpune elektrifikacije postao globalan. Ovome najbolje svjedoči HiPhi, premium, pametna, potpuno električna marka vozila tvrtke Human Horizons. Treba reći i da je od 2018. do kraja 2022. Human Horizons prijavio ukupno 1943 patenta, od kojih su gotovo 50 posto patenti izuma. Odobreno je 908 patentnih prijava.

HiPhi X

Prvi model marke HiPhi, svoju je premijeru imao na sajmu automobila u Pekingu 2020. Model HiPhi X je pozicioniran kao SUV nadahnut superautomobilima koji samostalno uči, usvaja prvu arhitekturu usmjerenu na čovjeka (Human Oriented Architecture ili HOA) koja omogućuje sigurnu softversku platformu otvorenu za programere. HOA se sastoji od 6 'super brain' kontrolera domene, povezanih 1G Ethernetom, preko 500 senzora i 5G-V2X tehnološke mreže.

HiPhi X dolazi s 2 opcije baterije, od kojih je veća jedinica od 96 kWh. Tehnologija baterija, visoko učinkovit električni pogonski sustav i nizak koeficijent otpora od 0,27, osiguravaju domet od 610 km (NEDC). HiPhi X od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,9 s.

Napredno vozilo razvijeno je s dvostrukim redundantnim sustavima koji su ključni čimbenici njegove sposobnosti autonomne vožnje. HiPhi X je opremljen prvim na svijetu sustavom NT Door, programabilnom matričnom rasvjetom (PML), zaslonom inteligentnog signala (ISD), zaslonom kopilota u stilu kina i drugim vodećim tehnologijama koje korisnicima donose doista novo iskustvo.

HiPhi Z

Nakon HiPhi X dolazi i drugi flagship model HiPhija, a pozicioniran je kao veliki luksuzni GT BEV s četvera vrata, HiPhi Z sada se udružuje s HiPhi X, evolutivnim superautomobil SUV-om a, kako bi formirali dva vodeća modela, pružajući više premium i personaliziranih izbora za korisnika s različitim potrebama.

Vrijeme isporuke ovisit će o lokaciji ovisno o specifikacijama isporuke i narudžbe, a očekuje se da će masovne isporuke započeti početkom ove godine.

HiPhi Z svojim mogućnostima tumači stil luksuznog GT BEV-a. Ne samo da ima performanse na razini staze, već također koristi paket baterija od 120 kWh ( testirano pri brzini pražnjenja od 1/3C) s CLTC dometom do 705 km. Opremljen visokoučinkovitim dvostrukim motorima ukupne snage 494 kW (672 KS) i inteligentnim sustavom pogona na sva četiri kotača, njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi samo 3,8 sekundi.

HiPhi Z: veliki luksuzni GT BEV s četvera vrata Izvor: Promo fotografije / Autor: Human Horizons

Standardno dolazi s naprednim specifikacijama podvozja kao što su aktivno upravljanje stražnjim kotačima u domeni pune brzine od ±6,6° i zračnim ovjesom. Ultimativna kontrola integrirana je s karoserijom velikog luksuznog GT BEV-a s četvora vrata, donoseći potpuno novi užitak vožnje i rukovanja doba elektronike za korisnike koji vole vožnju.

Što se tiče inteligencije, HiPhi Z je također opremljen novim HiPhi OS-om, koji ne samo da ima novo HMI sučelje, već ima i značajno poboljšanje u glatkoći i stabilnosti omogućeno ugrađenim čipom Qualcomm Snapdragon 8155, što omogućuje visoku razinu integracije performansi i inteligencija.

HiPhi Z također primjenjuje 360-stupanjski ISD sustav inteligentne interakcije cijelog vozila i programabilni inteligentni sustav prednjih svjetala (PML) koji daje osjećaj mogućnosti budućeg života u interakcijama svjetla. Osim toga, HiPhi unosi digitalni život u stroj, stvarajući HiPhi Bot, inteligentnog digitalnog robota u automobilu sa osjećajem života, koji inovativno usvaja mehanički sustav pomaka s više osi koji se može fleksibilno ljuljati naprijed-natrag, lijevo-desno, poboljšanje pogodnosti za vozača u upravljanju HMI sustavom tijekom vožnje.

HiPhi Z: veliki luksuzni GT BEV s četvera vrata Izvor: Promo fotografije / Autor: Human Horizons

Visoka razina integracije raznih naprednih inovativnih ideja, hardvera i softvera, te sposobnost da se konceptni automobil pretvori u automobil masovne proizvodnje odražava snagu i viziju marke HiPhi u istraživanju i razvoju i proizvodnji vrhunskih novih energetskih vozila.

  • +12
HiPhi Z Izvor: Promo fotografije / Autor: Human Horizons

Prvi kineski 'pravi 3D' digitalni kokpit temeljen na Unreal Engineu

Automobilska industrija danas teži elektrifikaciji, a HMI sustav s bogatim interaktivnim sadržajem i glatkim radom postao je neophodna značajka inteligentnog povezanog vozila. U tradicionalnom smislu, da bi se postigli realistični efekti renderiranja, potrebna je velika računalna snaga za obradu renderiranja u stvarnom vremenu, no ipak je računalna snaga čipa usko grlo za inteligentni kokpit i HMI, u usporedbi s osobnim računalima visokih performansi i tzv. hostovima.

Unreal Engine je globalni, otvoreni, napredni alat za kreiranje 3D u stvarnom vremenu koji je kreatorima pružio neviđenu slobodu, vjernost i fleksibilnost za stvaranje sljedeće generacije 3D sadržaja u stvarnom vremenu i iskustva u razvoju igara i diljem industrije. Human Horizons HiPhi ima vodeću H-SOA otvorenu električnu i elektroničku arhitekturu, koja omogućuje novi koncept primjene 'vozila definiranog softverom' i 'dizajna definiranog scenarijima'.

Od studenog 2021. Human Horizons je postigao strateško partnerstvo na razini tvrtke s Epic Games u područjima HMI-a, vizualne simulacije, online i offline konfiguratora i virtualnih izložbenih prostora. Na temelju H-SOA, otvorene električne i elektroničke arhitekture, HiPhi je proaktivno probio granice poslovanja, povezao fragmentirana mjesta, usluge i aplikacije te primijenio 'pravi 3D' na digitalni kokpit HiPhi Z-a uz pomoć zrelog sustava materijala za vizualizaciju i savršenog lanca alata koji pruža Unreal Engine.

Kokpit postiže percepciju okoline u stvarnom vremenu renderiranjem u stvarnom vremenu i ostvaruje slobodnu interakciju čovjeka i stroja sa značajkama 'one-shot' i 'digital twin'. U kombinaciji s HiPhi Botom, koji usvaja inteligentni višeosni sustav pomaka, ove tehnologije stvaraju inteligentno iskustvo kokpita koje može zadovoljiti kombinaciju kretanja i višedimenzionalne interakcije.

Na središnjem upravljačkom zaslonu HiPhi Z-a, 3D model vozila na početnoj stranici podržava dinamički interakcijski zaslon od 360 stupnjeva čija fina kvaliteta slike nije ugrožena kada se slika rotira ili zumira. Jednomotorni upravljački program modela omogućuje učitavanje više scenarija odjednom, tako da je efekt prijelaza animacije u jednom kadru prebacivanja scenarija između unutarnjeg i vanjskog modela vozila lakši i dosljedniji.

Osim toga, model vozila može prilagoditi svoje učinke promjenjivim scenarijima, prikazujući kišu i druge vremenske prilike s efektima animacije scenarija. U budućnosti će sustav također uključivati detekciju ceste temeljenu na senzorima izvan automobila, čineći prikaz scenarija realističnijim.

Radna površina za upravljanje vozilom 'ono što vidiš to i dobiješ' omogućuje interaktivno iskustvo jednostavno za korištenje. Korisnici samo trebaju pronaći odgovarajuću prilagodbu funkcije prema animaciji kako bi prilagodili funkcije kao što su vrata automobila, prozori, temperatura, smjer vjetra i sjedala.

Za kraj, treba reći da kineski proivođač Human Horizons uskoro stiže i u Europu, a cijena modela HiPhi Z u Kini je između 610.000 i 630.000 kineskih RMB-a ili otprilike 81.000 do 84.000 eura.