SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Toyota predstavila moćni Land Cruiser serije 300; Naslijeđe dugo 70 godina sada je podignuto na novu razinu

11.06.2021 u 08:36

Bionic
Reading

Napredak u dinamici vožnje i upravljivosti podržavaju novi V6 twin-turbo motori: 3,5-litreni benzinac i 3,3-litreni dizel, dizajnirani za vodeće performanse u klasi i vozne sposobnosti superiorne u odnosu na konvencionalni V8 motor prethodne generacije

Toyota je predstavila potpuno novi Land Cruiser, predstavljen u internetskoj svjetskoj premijeri u Dubaiju.

Land Cruiser (serija 300) prvi je novi Land Cruiser SW (station wagon ili karavan) model od izlaska modela Land Cruiser V8 (serija 200) godine 2007. i zauzima svoje mjesto kao novi vodeći model SUV-a. Promjene koje donosi su bez presedana.

Da podsjetimo, Toyota je u rujnu prošle godine predstavila osvježeno izdanje svog legendarnog terenca modela Land Cruisera 150 za 2020. godinu. A ovaj, nešto manji model pored ažuriranog izgleda, obogaćen je i multimedijom, sigurnosnim paketom i brojnim drugim detaljima u opremi. Toyota Land Cruiser 150 je i dalje dostupan sa motorom 2.8L D-4D , ali sada ima više snage i okretnog momenta uz nižu potrošnju i manje emisije.

Status Toyote Land Cruiser kao automobilske legende je neosporan, a baština dostignuća ovog legendarnog terenca sada obuhvaća 70 godina i više od 10 milijuna prodanih primjeraka u 170 zemalja i regija. Toyota se ponosno hvali tvrdnjom da je Land Cruiser vozilo koje će 'ići bilo gdje i bilo gdje i vratiti vas sigurne i (osjećati ćete se) dobro.'

Toyota Land Cruiser (serija 300) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Novim Land Cruiserom 300 Toyota dodatno pojačava vjerodostojnost kvalitete, trajnosti i pouzdanosti (Quality, Durability and Reliability ili QDR), zajedno s poboljšanim terenskim performansama i sposobnostima na cesti, kako bi se osiguralo da vozači budu mirni na bilo kojoj ruti kojom krenu.

Naslijeđe Toyote Land Cruiser od 1951.

Land Cruiser ima ponosnu povijest pružanja sigurnih performansi tijekom 70 godina. Svoju povijest može pratiti unatrag do originalnog modela Toyota BJ iz 1951. godine, koji je pokazao sposobnost rješavanja teških uvjeta postajući prvim vozilom koji se popeo na šestu kontrolnu točku na padinama planine Fuji. Nakon što je dokazao svoju snagu, regrutiran je za upotrebu kao policijski patrolni automobil diljem Japana.

Ovo je bio početak Land Cruiserove tradicije pružanja sigurnih performansi - tradicije koja se danas može smatrati temeljem Toyotinog statusa tvrtke za mobilnost. Globalna kumulativna prodaja Land Cruisera dosegla je oko 10,4 milijuna (krajem 2020., uključujući i modele Lexus GX i LX), a njegova se reputacija temelji na dosljedno visokoj razini pouzdanosti, izdržljivosti i terenskih performansi.

Te su osobine učinile Land Cruiser nezamjenjivim alatom za ljude koji žive u udaljenim regijama i opremili ga kao vozilo kojem se može vjerovati da će pomoći u humanitarnoj pomoći i naporima za pomoć u katastrofama.

Toyota Land Cruiser kroz povijest Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Motori, mjenjač i platforma potpuno su novi i konstruirani da omoguće skok naprijed u performansama i na cesti i u najtežim terenskim okruženjima. Inovacije i poboljšanja - uključujući najnovije tehnologije na svijetu - isporučene su bez ugrožavanja bilo kojeg aspekta sposobnosti Land Cruisera, ciljajući performanse kojima ljudi mogu vjerovati da će ih sigurno voziti na cesti i izvan njih.

Nova TNGA platforma

Imajući ovaj cilj na umu, Toyota je prvi put upotrijebila novu platformu TNGA (Toyota New Global Architecture), prvu koja je dizajnirana za body-on-frame vozilo s karoserijom. GA-F platforma čuva izvanredne terenske sposobnosti, istovremeno donoseći nove prednosti u pogledu krutosti karoserije, čvrstoće i dinamičke ravnoteže te pomažući u postizanju poboljšanih performansi na cesti. Pruža osnovu za uvođenje novih tehnologija, smanjenje težine, spuštanje težišta vozila, poboljšanje sigurnosti i omogućavanje novih dizajna za vanjštinu i unutrašnjost.

Sam okvir je redizajniran kako bi se uštedjelo na težini i poboljšala njegova krutost; sveukupno novi Land Cruiser je 200 kg lakši od svog prethodnika. Uvedeni su i novi sustavi ovjesa, dok su performanse do samih granica testirali vrhunski vozači i vozači s iskustvom iscrpljujućeg relija Dakar. Cilj je bio stvoriti SUV koji nije samo vrlo sposoban, već je i vozaču lak za upravljanje, na cesti i izvan njega.

Područja fokusa uključivala su podešavanje izvedbe ovjesa kako bi se postigla optimalna artikulacija kotača, održavanje guma u kontaktu s tlom na neravnom terenu i poboljšanje držanja ceste s prvim elektroničkim kinetičkim sustavom dinamičkog ovjesa (Electronic Kinetic Dynamic Suspension System ili E-KDSS).

  • +30
Toyota Land Cruiser (serija 300) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Novi Land Cruiser 300 ujedno je i prva Toyota koja je usvojila Multi-Terrain Monitor, koji vozaču u stvarnom vremenu pruža pogled na površinu ceste ispod i neposrednog okruženja vozila i položaja kotača. Sustav Multi-Terrain Select automatski 'ocjenjuje' kvalitetu površine za vožnju i usvaja najprikladniji način vožnje.

Pogonski sklopovi

Napredak u dinamici vožnje i upravljivosti podržavaju novi V6 twin-turbo motori: 3,5-litreni benzinac i 3,3-litreni dizel, dizajnirani za vodeće performanse u klasi i vozne sposobnosti superiorne u odnosu na konvencionalni V8 motor prethodne generacije. Oba su dostupna s novim 10-stupanjskim Direct Shift-10AT automatskim mjenjačem, jedinicom koja doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO₂ za oko 10 posto u odnosu na model trenutne generacije.

Benzinski V6 twin-turbo motor snage je 415 KS (305 kW) i njavećeg okretnog momenta od 650 Nm, a dizelski 3,3-litreni win-turbo motor snage je 309 KS (227 kW), najvećeg okretnog momenta od 700 Nm.

Napredak u inženjerstvu podudara se s novim dizajnom koji je vjeran nasljeđu i statusu modela, dok istovremeno izražava novi koncept 'funkcionalne ljepote'. Moćne, čiste linije Land Cruisera komuniciraju veliku snagu SUV-a, zajedno s većom sofisticiranošću i zrelošću. Iznutra kabina projicira višu razinu osjetilne privlačnosti u prostoru u kojem se vozač i putnici mogu osjećati ugodno i sigurno, bez obzira na to koliko je teško vozačko okruženje.

S obzirom da je prioritet mogućnost preciznog postavljanja vozila u off-road vožnji izvan ceste, novi Land Cruiser 300 zadržava dimenzije trenutnog modela SW, uključujući ukupnu duljinu i širinu, međuosovinski razmak te prilazne i odlazne kutove.

Sustavi sigurnosti Toyota Safety Sense

Značajan je napredak u sigurnosti, od svojstvene robusnosti konstrukcije vozila i njegovih sofisticiranih sustava za sigurnu vožnju u izazovnim uvjetima, do dodatne i nadograđene aktivne sigurnosti i sustave za pomoć vozaču pruža druga generacija Toyota Safety Sense.

Povećana je sposobnost sustava pred sudar Pre-Collision System (PCS) da pomogne u izbjegavanju nesreće pa sada na putu automobila može otkriti pješake (danju i noću) i bicikliste (danju). Pri skretanju na raskrižjima, PCS također može prepoznati potencijalne opasnosti od sudara kako s nadolazećim prometom, tako i s pješacima koji prelaze cestu u koju vozilo ide. Novi Land Cruiser 300 ima Parking Support Brake novu parkirnu kočnicu koja prepoznaje prepreke ispred i iza automobila pri polaganom kretanju na parkiralištu i približavanju vozilima i pješacima prilikom kretanja unatrag s parkirnog mjesta.

Toyota će lansirati novi Land Cruiser (serije 300) od ljeta 2021. godine.