za 2020.

[FOTO/VIDEO] Toyota osvježila svoj legendarni terenac Land Cruiser; još više snage uz manju potrošnju i emisije

02.09.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Toyotin legendarni Land Cruiser i nakon 70 godina statusa legende, ne prestaje oduševljavati, a pored ažuriranog izgleda, obogaćen je i multimedijom, sigurnosnim paketom i brojnim drugim detaljima u opremi

Toyota je predstavila osvježeno izdanje svog legendarnog terenca Land Cruisera 150 za 2020. godinu. Pored ažuriranog izgleda, obogaćen je i multimedijom, sigurnosnim paketom i brojnim drugim detaljima u opremi. Toyota Land Cruiser je i dalje dostupan sa motorom 2.8L D-4D , ali sada ima više snage i okretnog momenta uz nižu potrošnju i manje emisije.

Uz nasljeđe terenskih sposobnosti koje traje gotovo 70 godina, Toyotin legendarni Land Cruiser ostaje jedinstven po činjenici da objedinjuje izuzetnu kvalitetu, izdržljivost i pouzdanosti s terenskim sposobnostima bez premca i sve većom razinom prestiža, luksuza i udobnosti za kupca. Dostupan u više od 190 zemalja širom svijeta - najviše od svih postojećih Toyotinih modela, Land Cruiserove terenske sposobnosti bez premca stvorile su mu granitnu reputaciju kao jednog od najčvršćih i najpouzdanijih terenskih vozila 4x4 te su ga učinile predvodnikom prodaje u som segmentu u brojnim europskim zemljama.

Unaprijeđeni Land Cruiser 2020. dodatno jača ovu reputaciju zahvaljujući snažnom, 2,8-litrenom dizelskom motoru, uz usvajanje tehnologije Stop&Start, poboljšana multimedijskog sustava i sklopa tehnologija za aktivnu sigurnosti Toyota Safety Sense te pridodavanjem paleti posebnog paketa 'Black' koji se odlikuje iznimnim dizajnerskim pojedinostima.

Dokazani 2,8-litarski, 4-cilindrični dizelski motor s common rail ubrizgavanjem goriva, dvostrukom bregastom osovinom (DOHC) i 16 ventila sada raspolaže s više snage i okretnog momenta. Najveća snaga je povećana za 27 KS (20 kW) na 204 KS (150 kW) pri 3000-3400 okr./min., dok je najveći okretni moment povećan za 50 Nm na 500 Nm pri 1600-2800 okr./min.

Združen s automatskim mjenjačem sa 6 brzina, koji Land Cruiseru omogućava najveću brzinu od 175 km/h te skraćuje vrijeme ubrzanja 0-100 km/h na 9,9 sekundi, što je poboljšanje od 3,0 sekundi u odnosu na prethodnike.

S druge strane, usvajanjem Toyotine tehnologije Stop & Start prosječna potrošnja i emisija CO₂ su smanjene - prva za 0,7 l/100 km, na 7,0 l/100 km, a potonja za 18 g/km, na 192 g/km.

U putničkoj kabini, razina opreme je podignuta kroz unaprijeđeni multimedijski sustav. Uz brži softver i odziv zaslona, dodirni zaslon i prilagodljivi početni prikaz, novi sustav nudi povezivanje aplikacijama Apple CarPlay® i Android Auto™.

Ovaj sustav se odlikuje funkcijom pretraživanja 'one-box', 3-godišnjim razdobljem pokrivenošću kartama i osvježavanjem karata 'zračnim putem'. Internetske usluge uključuju izvještaje u stvarnom vremenu o internetskom prometu, Google tražilicu i dodatne obavijesti o kamerama za mjerenje brzine, parkiralištima, cijenama goriva i prognozi vremena.

Land Cruiser se sada odlikuje drugom generacijom sklopa tehnologija za aktivnu sigurnost Toyota Safety Sense. Taj sklop je sada proširen uključivanjem sustava predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) koji sadrži otkrivanje pješaka noću i biciklista danju te inteligentni prilagodljivi tempomat.

Povrh ovih tehnoloških osvježenja, Land Cruiser nudi kupcima i više elegancije i veći prestiž kroz ponudu posebnog paketa Black u paleti modela.

Vanjske odlike ovog novog, opcijskog paketa Black uključuju masku hladnjaka i stražnju letvicu u cijelosti od tamnog kroma - prvi takav detalj u obitelji Land Cruisera; crne okvire svjetala za maglu, poklopce vanjskih retrovizora i bočne letvice; te prozirne sklopove stražnjih svjetala. Unutrašnjost je oplemenjena posebnom crnom, izvedbom središnje konzole i središnjeg tunela.

Niti jedan drugi SUV ne može ponuditi jedinstvenu kombinaciju terenskih sposobnosti i cestovne dinamike kakvu nudi osvježeni Land Cruiser za 2020. Sada ga, više nego ikada, njegov snažni izgled na cesti, poboljšane performanse i viša razina tehnologije u vozilu čine premium vozilom u segmentu 4x4 uz savršen spoj sposobnosti vožnje bilo kuda, udobnosti i profinjenosti.

Kamo god želite ići, Land Cruiser će vas tamo odvesti. I vratiti vas.

  • +67
Toyota Land Cruiser (2020.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota