TESTIRANJE GRANICA

[FOTO/VIDEO] Terenac Ineos Grenadier će biti prateće vozilo na GS Trophyju 2022

09.03.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Iako svojim vanjskim izgledom doista podsjeća na Defender, Grenadier je potpuno novi 4x4 s modernim komponentama, vrhunskim pogonskim sklopom i možda još više jedinstvene namjene od ikone koju želi zamijeniti

Britanski proizvođač automobila Ineos Automotive je objavio kako će njihovih 20 terenaca Grenadier biti službeno prateće vozilo na ovogodišnjem izdanju BMW Motorrad International GS Trophyja, sedmodnevnom off-road natjecanju za BMW GS motocikle, koje biti održano u Albaniji od 4. do 10 rujna.

Inače, Ineos Grenadier je prerađena stara verzija legendarnog terenca Land Rover Defendera, koja je mnoge zaljubljenike u prave terence jako zaintrigirala. Iako svojim vanjskim izgledom doista podsjeća na Defender, Grenadier je potpuno novi 4x4 s modernim komponentama, vrhunskim pogonskim sklopom i možda još više jedinstvene namjene od ikone koju želi zamijeniti.

20 vozila Ineos Grenadier će biti prateća vozila GS Trophy 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Motorrad International GS Trophy

Ineos je odabrao obitelj motora BMW B57/B58, pa Grenadier ima modularni 3-litreni benzinski ili dizelski šesterocilindrični motor, koji snagu na podlogu prenosi preko 8-stupanjskog automatskog ZF mjenjača sa zasebnim reduktorom sporih brzina.

Ovogodišnje izdanje teškog off-road natjecanje za motocikliste

Još je u siječnju 2021. je odlučeno kako će 8. izdanje BMW Motorrad International GS Trophy biti održano u Albaniji. Inače, svake druge godine, vlasnici i vozači BMW-ovih motocikala GS okupljaju se kako bi se natjecali u ovom vrlo zahtjevnom off-road izazovu. Prethodni događaji održali su se na Novom Zelandu, Mongoliji, Tajlandu, Kanadi, Patagoniji, Južnoj Africi i Tunisu. A 2022. je prvi put da će se ovo natjecanje održati u Europi.

BMW Motorrad International GS Trophy

Ovo natjecanje slavi 'duh' legendarnih BMW GS modela. Nudi sve za što je GS motocikl napravljen: zabavu, avanturu i izazove. Događaj Southeast Europe 2022. osmo je izdanje Međunarodnog GS trofeja. Prethodna izdanja održana su 2020. u Oceaniji (Novi Zeland), 2018. u središnjoj Aziji (Mongolija), 2016. u jugoistočnoj Aziji (Tajland), 2014. u Sjevernoj Americi (Kanada), 2012. u Južnoj Americi (Čile, Argentina), 2010. u Južnoafrička Republika (Južna Afrika, Swaziland, Mozambik) i 2008. u Sjevernoj Africi (Tunis). U trenutnom izdanju natječu se 22 tima sa 60 vozača iz cijelog svijeta. Motocikliste natjecatelje prate GS Trophy Marshals suci, predstavnici medija, liječnici, sponzori te foto i filmska ekipa.

International GS Trophy nije utrka već timsko natjecanje u kojem se međunarodna postava off-road entuzijasta natječe zajedno u raznim specijalnim fazama. Nisu svi ovi testovi samo osmišljeni kao testovi vožnje, već je riječ o znanju i timskom radu. Kako natjecatelji dosta vremena provode zajedno i spavaju u bivacima, ovaj avanturistički događaj također potiče osjećaj zajedništva. Nije rijetkost da se ovdje sklapaju prijateljstva koja traju cijeli život. Na taj način GS Trophy povezuje ljude, kulture i motocikliste iz cijelog svijeta na isti način kao što to čine GS motocikli.

Na temelju iskustva s prošlih GS Trophy događaja, najuspješniji tim će biti onaj koji se najbolje pripremi, ima najbolji timski rad i najvještije vozi, pritom se dobro zabavlja i uživa u sjajnom osjećaju međunarodnog prijateljstva.

Nacije sudionice diljem svijeta očekuje uzbudljiv, ali i radno intenzivni period dok organiziraju kvalifikacijske događaje i odabiru svoje timove za ovo jedinstveno pustolovno natjecanje. U narednim mjesecima bit će odabrano 22 međunarodna tima i po prvi put 6 međunarodnih ženskih timova. Albanija će im ponuditi 1300 kilometara teškog terena, a 60 vozača motocikala će se boriti s divljinom Albanije kroz planine, doline, rijeke, šume i uz plaže ove malo istražene zemlje.

  • +4
Ineos Grenadier će biti prateće vozilo na GS Trophyju 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ineos Automotive

Grenadieri, od kojih nekima upravljaju mehaničari Ineos Automotiva, putovat će svugdje gdje putuju i motocikli tijekom sedmodnevnog događaja. Ići će ukorak s timovima i navigirati istim brutalnim putem, a uz to su terenci i potpuno natovareni namirnicama i zalihama za vozače.

Prvi dio sudjelovanje ovog robusnog 4X4 terenca je snimanje. Šest Grenadira pomoći će u izviđanju rute prije samog početka događaja. Zatim će im se od 1. do 14. rujna pridružiti još 14 Grenadiera, kako bi pratili motocikle i vozače na teškoj stazi.