VODIKOVE GORIVE ĆELIJE

[FOTO/VIDEO] Hyundai i INEOS partneri u razvoju FCEV tehnologija; terenac Grenadier će imati i alternativni pogon

23.11.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Hyundaijev modularni sustav gorivih ćelija, čija će se vozila koristiti za evaluaciju, već se pokazao pouzdanim i učinkovitim u SUV-u Hyundai NEXO

Hyundai Motor Company i INEOS su danas najavili potpisivanje memoranduma o razumijevanju kako bi se istražile nove mogućnosti za ubrzanje globalne ekonomije vodika. I dok je Hyundai u svijetu automobilske industrije jako dobro poznato ime, za britansku tvrtku INEOS se dosad malo čulo, barem u kontinentalnoj Europi, ali nedavna objava da se spremaju na tržište izbaciti prerađenu staru verziju legendarnog terenca Land Rover Defendera mnoge zaljubljenike u prave terence je zaintrigirala.

Njegovo ime je INEOS Grenadier, pa iako svojim vanjskim izgledom doista podsjeća na Defender, Grenadier je potpuno novi 4x4 s modernim komponentama, vrhunskim pogonskim sklopom i možda još više jedinstvene namjene od ikone koju želi zamijeniti. Iako će se predstavljeni model terenca Grenadier u početku voziti na šest-cilindričnim benzinskim i dizelskim motorima koje isporučuje BMW, Ineos će procijeniti prikladnost korištenja Hyundaijevog sustava gorivih ćelija. Ova suradnja predstavlja važan korak u nastojanjima INEOS-a da u ranoj fazi diverzificira svoje mogućnosti pogonskog sklopa.

Hyundai i INEOS će zajednički istražiti mogućnosti za proizvodnju i opskrbu vodikom, kao i svjetsku primjenu aplikacija i tehnologija vodika. Obje tvrtke počet će nastojati olakšati projekte javnog i privatnog sektora usmjerene na razvoj lanca vrijednosti vodika u Europi.

Hyundai i Ineos partneri u razvoju tehnologije vodikovih gorivih ćelija Izvor: Promo fotografije / Autor: INEOS

Hyundaijev modularni sustav gorivih ćelija, čija će se vozila koristiti za evaluaciju, već se pokazao pouzdanim i učinkovitim u SUV-u Hyundai NEXO. Prvi je to namjenski terenac na vodik na svijetu koji ima najduži domet vožnje među vozilima na vodik na tržištu. Hyundai je jedna od vodećih tvrtki na polju tehnologije gorivih ćelija koja je započela prvu masovnu proizvodnju električnih vozila na gorive ćelije na svijetu još 2013. godine.

Saehoon Kim, viši potpredsjednik i voditelj Centra za gorive ćelije u Hyundai Motor Company je tom prilikom izjavio: 'Prelazak INEOS-a u razvoj električnog vozila s gorivim ćelijama i vodikovog ekosustava predstavlja još jednu prekretnicu prema održivom i čistom prijevozu. Hyundai vjeruje da će to pružiti važnu opciju s niskim udjelom ugljika u širokom rasponu sektora. Također se nadamo da će naša višedesetljetna stručnost u vodikovim gorivim ćelijama funkcionirati u sinergiji s INEOS-ovom stručnošću na polju kemije kako bi se postigla masovna proizvodnja zelenog vodika i gorivih ćelija za Grenadier.

Peter Williams, tehnološki direktor INEOS-a je rekao: 'Sporazum između INEOS-a i Hyundaija pruža objema tvrtkama nove mogućnosti za proširenje vodeće uloge u gospodarstvu čistog vodika. Procjena novih proizvodnih procesa, tehnologije i aplikacija, u kombinaciji s našim postojećim mogućnostima, stavlja nas u jedinstveni položaj da udovoljimo novonastaloj potražnji za pristupačnim izvorima energije s niskim udjelom ugljika i potrebama zahtjevnih vlasnika 4x4 vozila u budućnosti.'

Inače, INEOS je nedavno pokrenuo novo poduzeće za razvoj i izgradnju čistih vodikovih kapaciteta u cijeloj Europi kao potporu težnji ka budućnosti bez ugljika. Tvrtka trenutno proizvodi 300.000 tona vodika godišnje uglavnom kao nusproizvod iz svojih kemijskih proizvodnih operacija.

Kroz svoju podružnicu INOVYN, INEOS je najveći postojeći europski operater elektrolize, kritične tehnologije koja koristi obnovljivu energiju za proizvodnju vodika za proizvodnju električne energije, transport i industrijsku upotrebu. Njihovo iskustvo u skladištenju i rukovanju vodikom, zajedno s uspostavljenim znanjem u tehnologiji elektrolize, stavlja INEOS u jedinstveni položaj da pokreće napredak prema budućnosti bez ugljika koja se temelji na vodiku.

Hyundai Motor Group je 2018. godine najavio svoj srednjoročni i dugoročni plan, Fuel Cell Vision 2030, kako bi povećao godišnju proizvodnju sustava vodikovih gorivnih ćelija na 700.000 jedinica do 2030. godine.

  • +6
Hyundai i Ineos partneri u razvoju tehnologije vodikovih gorivih ćelija Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai/INEOS