SAVJET VOZAČIMA

[FOTO/VIDEO] Probušili ste gumu vašeg automobila metalnim predmetom? Pogledajte kako ju popraviti

20.10.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Sa svakim okretajem, guma vašeg vozila je izložena riziku da ju probuši strani predmet koji leži na cesti, a budući da će prosječna guma doživjeti milijune okretaja tijekom svog životnog vijeka, obično je pitanje kada ćete se probušiti, a ne hoće li

Mnogi vozači su se u svom vozačkom stažu susreli s problemom probušene gume svog automobila nekim šiljastim premetom, bilo da je riječ o vijku, čavlu ili komadom metala. Ako ste se pitali kako i kada se to moglo dogoditi, odgovor je vrlo jednostavan.

Sa svakim okretajem, guma je izložena riziku da ju probuši strani predmet, a budući da će prosječna guma doživjeti milijune okretaja tijekom svog životnog vijeka, logičnije je pitanje kada će se probušiti, a ne hoće li. Ne brinite, u velikoj većini slučajeva ovo je problem koji se vrlo lako može otkloniti. Poznavanje razlike između pravilnog popravka gume i nestručnog popravka gume moglo bi biti ključno za vašu sigurnost.

Kada predmet kao što je čavao probije unutarnju oblogu gume, problem je gubitak tlaka zraka u gumi. Ali dugoročni rizik je da nestabilnost oko predmeta koji prodire može dovesti do odvajanja gaznoga sloja. Popravak gume trebao bi izvesti vulkanizer koji je obučen za potpuni, pravilan popravak.

Probušili ste gumu vašeg automobila metalnim predmetom? Pogledajte kako popraviti probijenu gumu Izvor: Promo fotografije / Autor: TIA - Tire Safety Starts Here

Naš slučaj probijene gume iz prve ruke

Opisati ćemo vam slučaj koji nam se dogodio, a koji i nije tako neuobičajen, ali niti toliko tragičan. Naime, ujutro kada smo došli do svog parkiranog automobila primjetili smo da stražnja desna guma ne izgleda dobro. Guma je izgledala spljošteno i bilo je jasno da je zrak iz nje iscurio. Naravno, vožnja s ovakvom gumom nije bila moguća.

Iako, postoje i run flat gume koje u svojoj unutarnjoj strukturi imaju gumeni prsten koji sprječava da guma potpuno legne na podlogu ceste, no u našem slučaju nismo imali takvu gumu. Da jesmo, mogli bismo se laganom vožnjom dovesti do najbliže vulkanizerske radionice i riješiti nastali problem.

Ne zaboravite, osim u ekstremnim slučajevima, današnje moderne gume su tireless ili bez zračnica, a unutarnji sloj ili butil je zamjena za zračnicu i ne dopušta prolazak zraka van gume kroz konstrukcijske slojeve.

Što učiniti?

Dakle, prvo što trebate učiniti jest da nipošto ne vadite oštri premet koji je probio vašu gumu. Razlog tomu je što i takav predmet koji viri iz vaše gume djeluje kao svojevrsni čep i djelomično sprječava puštanje zraka iz gume. Naravno, pitati ćete se 'pa što, zrak je već ionako iscurio...', no odgovor je složeniji: sa stranim predmetom u vašoj gumi bolje je otići do vulkanizera da i on vidi na kojem je dijelu gume nastalo bušenje.

Naime, neki dijelovi gume vašeg vozila ne mogu se popravljati, a to ovisi o konstrukciji i tipu vaše gume. Ukoliko je probijanje gume nastalo na većem, središnjem dijelu gazne površine, onda stvari i ne izgledaju toliko dramatično da biste morali kupovati novu gumu. Isto tako, nije niti svejedno pod kojim je kutom strani predmet probio vašu gumu, jer ako je to pod kutom od više od 45 °, onda su možda stradali unutarnji slojevi konstrukcije gume površine koja bi mogla predstavljati opasnost zbog naknadnog pucanja gume u vožnji.

Isto tako, mnogi stručnjaci za gume smatraju kako ne treba popravljati gume osobnih automobila s probušenim gaznim slojem većeg promjera od 6 mm. Gume koje su istrošene do indikatora istrošenosti gaznog sloja gume ili do 1,6 mm preostale dubine gaznog sloja u bilo kojem dijelu gaznog sloja ne smiju se popravljati.

Nadalje, popravak ramena ili bočne stijenke gume nije moguće izvesti i u tom slučaju ćete morati kupiti novu gumu.

  • +4
Probušili ste gumu vašeg automobila metalnim predmetom? Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Skinite oštećenu gumu i zamijenite ju rezervnom

Dakle, morate dizalicom dignuti svoj automobil i skinuti kotač, zamjenjujući ga rezervnim kotačem ukoliko ga vaše vozilo posjeduje. Danas mnoga vozila niti nemaju čak ni rezervnu gumu smanjenih dimenzija. Neki modeli imaju u svojoj opremi kompresor i sredstvo za punjenje gume, koje može zabrtviti nastalu rupu. No to nije trajno rješenje i svakako ćete morati potražiti pomoć kod vulkanizera.

Važno je da vulkanizer skine gumu s naplatka kako bi ju mogao pregledati iznutra, ukloniti oštećeni materijal posebnim svrdlom, ispuniti prazninu gumom i zabrtviti unutarnju oblogu setom za popravak. Mnogo puta jednostavan predmet kao što je čavao u gaznoj površini može rezultirati ozbiljnim oštećenjem bočne stijenke koja se ne vidi na vanjskoj strani gume. Stoga se popravci gume na kotaču, posebnim čepovima, ne preporučuju i moraju se smatrati privremenim.

Čep sam po sebi ili zakrpa sama po sebi nije prihvatljiv popravak jer čep ne brtvi trajno unutarnju oblogu, a zakrpa ne ispunjava prazninu koju je ostavio predmet koji ju je probio, što omogućuje da voda uđe u konstrukciju gume i započne koroziju čeličnih pojaseva.

Generalno, ukoliko postupite na opisani način, vaša guma će i dalje biti vrlo sigurna za vožnju. No ipak vodite računa da ju periodički ipak vizualno pregledavate i ukoliko primjetite da vam tlak zraka u toj gumi opada ili da popravljeno oštećenje pokazuje znakove daljnjeg propadanja fizičkog izgleda gume, svakako ju zamijenite.

I da, ako ste se pitali koliko stoji popravak probijene gume na ovaj način, odogovor je - samo 100-njak kuna!