gume

[FOTO/VIDEO] Goodyear otkrio detalje konceptne gume Eagle GO za koncept Citroën 'oli'

03.10.2022 u 15:04

Bionic
Reading

Eagle GO treća je Goodyearova konceptna guma razvijena s Citroënom i stvorena je za optimizaciju učinkovitosti, izdržljivosti i udobnosti

Koncept Citroën 'oli' nam je pokazao kao ovaj francuski proizvođač zamišlja budućnost e-mobilnosti, a nama su posebnu pozornost privukle njegove gume. Koristeći niz održivih materijala u smjesi gaznog sloja gume, američki proizvođač guma Goodyear razvio je konceptnu gumu Eagle GO, koja će se ugrađivati ​​u novi Citroënov konceptni automobil 'oli'.

Više od 120 godina Goodyear teži održivim inovacijama i izumima koji ne zahtijevaju veliko održavanje, a partnerstvo s Citroënom nastavlja dugogodišnji odnos između obje marke. Eagle GO treća je Goodyearova konceptna guma razvijena s Citroënom i stvorena je za optimizaciju učinkovitosti, izdržljivosti i udobnosti.

Smjesa gaznoga sloja od održivog materijala

Ova konceptualna guma koristi smjesu u gaznom sloju, dijelu gume koji se troši, izrađenu od gotovo svih održivih ili recikliranih materijala. Ovi materijali uključuju suncokretova ulja, smole borova, prirodnu gumu i siliku pepela rižine ljuske. Ti su materijali opisani u nastavku.

Suncokretova ulja i borove smole obnovljiva su rješenja koja zamjenjuju ulja dobivena iz nafte. Ti se materijali trenutno koriste za izradu 'biljne tinte' za pisače. Goodyearov cilj je u potpunosti zamijeniti ulja dobivena iz nafte u svojim proizvodima do 2040. godine.

Prirodni kaučuk sa stabla Hevea brasiliensis koristi se za zamjenu sintetičkog kaučuka na bazi nafte, koristeći metode odgovornog uzgoja i uzgoja.

Goodyear Eagle GO konceptna guma za koncept Citroën 'oli' Izvor: Promo fotografije / Autor: Goodyear

Pepeo rižine ljuske

Silicijev dioksid od pepela rižine ljuske od prerade riže može smanjiti količinu otpada koji odlazi na odlagališta, a prije se koristio u armiranom betonu. Inače, rižina ljuska (RH ili Rice Husk) je nusproizvod mljevenja riže, a pepeo rižine ljuske (RHA ili Rice Husk Ash) nastaje izgaranjem u zasebnom kotlu. I RH i RHA su u izobilju dostupni u zemljama uzgoja riže kao što su Kina, Indija, Brazil, SAD i jugoistočna Azija.

RH je stoga recikliran spaljivanjem za proizvodnju energije. Ovo stvara RHA, koji sadrži veliku količinu (85-95 posto) amorfnog silicija. Tijekom posljednja dva desetljeća, RHA se intenzivno koristio u brojnim područjima za proizvodnju različitih silikata, zeolita, katalizatora, nanokompozita, cementa, laganih građevinskih materijala, izolatora i adsorbenata. Ovaj rad predstavlja opsežan pregled prerade nano-silika iz RH/RHA.

  • +8
Goodyear Eagle GO konceptna guma za koncept Citroën 'oli' Izvor: Promo fotografije / Autor: GoodYear

Ujedno se pokušava kritički osvrnuti na primjenu RHA kao sastojka za proizvodnju raznih keramičkih materijala, npr. vatrostalno staklo, bijelo posuđe, oksidna i neoksidna keramika, silikagel aerogel i SiO2/C kompoziti. Ukratko, amorfni silicij dobiven iz RHA ili RH pruža potencijalnu alternativu konvencionalnim izvorima silicija (npr. kvarc) za proizvodnju keramike s dodanom vrijednošću za praktične primjene.

Obnovljivi gazni sloj

Konceptna guma Eagle GO ima potencijal da se obnovi dvaput tijekom svog životnog vijeka, što produljuje životni vijek gume. Goodyear je za konceptnu gumu Eagle GO postavio cilj da postigne do 500.000 km ponovnom upotrebom održivog trupa (karkase) i obnovljivog gaznog sloja.

Inteligentna tehnologija

Konceptna guma Eagle GO koristi tehnologiju Goodyear SightLine, koja uključuje senzor koji prati različite parametre stanja gume. Ova se tehnologija već primjenjuje kako bi se pomoglo kupcima Goodyearove flote i mogla bi značajno smanjiti otpad i povećati učinkovitost održavanjem idealnog tlaka i stanja guma. Praćenje zdravlja gume važan je čimbenik u određivanju može li se i kada guma obnoviti, čime se povećava kružnost i učinkovitost. Dodavanje ove tehnologije konceptnoj gumi Eagle GO u skladu je s Goodyearovim ciljem da ponovno osmisli gume i usluge, pružajući inteligenciju omogućenu podacima i senzorima u svim novim proizvodima do 2027. godine.

'Arhitektura guma daleko je napredovala ugradnjom održivih materijala i pametnih tehnologija,' objasnio je Laurent Colantonio, regionalni tehnološki direktor Consumer EMEA. 'S Citroënom imamo odnos koji pruža izvrstan testni poligon za razvoj i testiranje novih tehnologija i tehnika.'

'Konceptualne gume su fantastičan način za Goodyear da istražuje i razvija revolucionarne tehnologije koje se mogu probiti u naše proizvode. Ono što smo naučili iz ovog projekta ići će prema našoj budućnosti kao pokretača mobilnosti koji dosljedno inovira svoje proizvode i usluge.', zaključio je Colantonio.