pirelli i mclaren

[FOTO/VIDEO] Inteligentne gume opremljene senzorima: hibridni superautomobil koristi Cyber Tyre tehnologiju

22.02.2021 u 12:45

Bionic
Reading

S modelom McLaren Artura dolazi i 'putovnica' gume - vrsta gume, bilo da se radi o zimskoj ili ljetnoj verziji, propisani tlak, indeks nosivosti i indeks brzine - kao i trenutne informacije o vožnji, poput temperature i tlaka zraka u gumi

Talijanski proizvođač guma je objavio kako sada po prvi puta standardno nudi gumu sa senzorima, koja može 'razgovarati' s automobilom. Ova svjetska premijera kada je u pitanju prva ugradnja (originalna oprema) zaslužna je Pirellijevom sustavu Cyber ​​Tyre, koji se sastoji od senzora u svakoj gumi koji prikuplja vitalne podatke za sigurnu vožnju, povezan sa softverom integriranim u računalo automobila. Radi se o modelu McLaren Artura u kompletu s gumama opremljenim senzorima: hibridni superautomobil prepun tehnologije za još sigurnije i više uključeno iskustvo vožnje. Tehnologija Cyber ​​Tyre nudi mnoštvo informacija automobilu i vozaču: 'putovnica' gume - vrsta gume, bilo da se radi o zimskoj ili ljetnoj verziji, propisani tlak, indeks nosivosti i indeks brzine - kao i trenutne informacije o vožnji, poput temperature i tlaka zraka u gumi.

McLaren Artura plug-in hibridni superautomobil

U srcu plug-in hibidnog pogonskog sklopa Arture, je potpuno novi McLarenov benzinski twin-turbo V6 motor, obujma 2993 cm³. S izlaznom snagom od 585 KS (gotovo 200 KS po litri!) i okretnim momentom od 585 Nm, aluminijski motor sa suhim karterom kompaktan je i lagan; sa samo 160 kg težak je 50 kg manje od McLaren V8 motora i znatno je kraći, poboljšavajući učinkovitost pakiranja.

U kombinaciji s novim V6 radi Arturin kompaktni aksijalni E-motor s aksijalnim protokom, smješten unutar kućišta zvona mjenjača. Manji je i snažniji od uobičajenog E-motora radijalnog fluksa, sposoban je generirati 95 KS i 225 Nm, a može se pohvaliti gustoćom snage po kilogramu za 33 posto većom od sustava koji se koristi u McLaren P1. Trenutačna priroda isporuke okretnog momenta motora - poznata kao 'punjenje zakretnim momentom' - ključna je za oštri odziv akceleratora u automobilu. Uzbudljive performanse pokazuju da Artura postiže ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,0 sekunde, a 0-200 km/h za 8,3 sekunde i od 0-300 km/h 21,5 sekundi. Najveća brzina Arture ograničena je na 330 km/h.

Pirellijeva Cyber guma

Te su informacije, uključujući temperaturu i tlak, koje se neprestano nadgledaju i prenose u stvarnom vremenu - od vitalnog značaja kada je riječ o sigurnosti. Informacije se također dostavljaju, s većom preciznošću u usporedbi s tradicionalnim senzorima na ventilu, jer su Pirellijevi prijenosni senzori u izravnom kontaktu sa stvarnim gumama, a ne s felgama. Podaci dobiveni sa senzora obrađuju softver stvoren od strane Pirellija koji je integriran u elektroniku automobila. Neke se informacije mogu vidjeti na nadzornoj ploči i središnjem zaslonu; ostale podatke elektronika automobila koristi za kalibraciju sustava upozorenja vozača na temelju točnih karakteristika guma i njihovog statusa.

Sigurnost prva na cesti

Primjerice, automobil opremljen Pirellijevim sustavom Cyber ​​Tire može vozača upozoriti da treba provjeriti tlak u gumama kako bi nastavio sigurno voziti. Alternativno, kada je vrijeme za promjenu vrste guma, koje često imaju različit indeks brzine između ljeta i zime, automobil upozorava vozača kada je dostignuta maksimalna brzina za tu gumu. Specifičnu funkcionalnost Cyber ​​guma odabiru i definiraju proizvođači usvajajući ih za svaki model.

Pirelli Cyber Tyre sustav Izvor: Promo fotografije / Autor: Pirel

Virtualni trkaći inženjer na vozilu

U slučaju McLarena, neke od ovih funkcija posebno su odabrane za upotrebu na trkaćoj stazi. Na primjer, Pirelli Cyber ​​Tire omogućuje vozaču da prilagodi pritisak u gumama kako bi postigao bolje performanse na stazi na temelju njegovog individualnog stila vožnje. Kao rezultat toga, mijenjaju se i upozorenja koja prima svaki vozač. Vozači se također mogu obavijestiti o tome kada gume dosegnu optimalnu temperaturu, omogućujući im pristup ispravnom prozoru kako bi izvadili maksimalne moguće performanse iz paketa automobilskih guma. Vozačima se dodatno može reći kada ponovno hladiti gume. Baš kao da se na suvozačevom mjestu nalazi odgovarajući inženjer utrke.

Gume po mjeri sa senzorima

Pirellijevi inženjeri razvili su P Zero gume po mjeri za McLaren Artura u 235/35Z R19 sprijeda i 295/35 R20 straga, zajedno s McLarenovim inženjerima. Gume imaju asimetrični uzorak gaznoga sloja, što daje izvrsne performanse kočenja kako bi se zajamčilo upravljanje automobilom u svim uvjetima, posebno kada je mokro. Dostupne su i gume P Zero Corsa, posebno razvijene za upotrebu na stazi, kao i na cesti, koje sadrže spoj izveden iz Pirellijevog iskustva u motorsportu. Za zimu, McLaren Artura koristi jedinstvene gume P Zero Winter, posebno dizajnirane da odgovaraju karakteristikama ovog automobila, s dizajnom po mjeri i uzorkom gaznoga sloja koji jamči performanse slične ljetnim gumama P Zero. Sve tri gume za McLaren Artura mogu se razlikovati po oznakama MC-C na bočnim zidovima, što ukazuje na jedinstveni razvoj koji je Pirelli izveo posebno za McLaren, koristeći tehnologiju Cyber ​​Tire.

Pirelli Cyber: jedna tehnologija s različitim primjenama

Sustav Pirelli Cyber ​​Tire predstavljat će budućnost guma: sposoban pružiti automobilima osjećaj dodira omogućavajući im prepoznavanje ili predviđanje potencijalno opasnih situacija poput gubitka prianjanja i akvaplaninga, što znači da elektronika automobila može odmah intervenirati.

Sljedeći će korak biti gume povezane na mrežu s drugim vozilima i okolnom infrastrukturom. Još u studenom 2019. godine, Pirelli je prva svjetska tvrtka za gume koja je razmjenjivala informacije u vezi s površinama cesta preko 5G mreže, zahvaljujući inteligentnim gumama opremljenim senzorima. To je predstavljeno na 'izložbi prvih usluga u svijetu s poboljšanim ADAS-om (napredni sustavi za pomoć vozaču)' u Torinu.

Prema autonomnoj vožnji

Ti se sustavi neprestano razvijaju, na isti način na koji sustavi autonomne vožnje također postaju sve napredniji. Poslovi koji su danas povjereni vozaču, procjenjujući razinu prianjanja koju pruža površina ceste i vremenski uvjeti, sve će se više predavati gumama, što znači da će automobil automatski usporiti kad uvjeti postanu skliski, s aktiviranim pomoćnim sredstvima za vozača kako bi se povećala sigurnost. Kako se povezanost između vozila uspostavlja putem interneta, automobil će moći savjetovati druge automobile bez vozača o neposrednoj potencijalnoj opasnosti. Sve to dodaje izvornom osjećaju dodira koji pruža jedini dio automobila u kontaktu s cestom: njegove gume.