VODIKOVE GORIVE ĆELIJE

[FOTO/VIDEO] Ovo je Hyperion XP-1, nevjerojatan superautomobil s pogonom na vodik

13.08.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Ovaj superautomobil će imati pogon na sva četiri kotača, a proizvođač tvrdi da će mu krajnja brzina biti viša od 354 km/h i ubrzanje od 0 do 96,56 km/h 2,2 sekunde

Američka start-up tvrtka Hyperion Inc. predstavila je električni superautomobil XP-1 s pogonom na vodikove gorive ćelije, za koji sam proizvođač tvrdi da nudi domet od 1000 milja (1609 km) između dva punjenja.

Najavljen kao dio plana za veće prihvaćanje tehnologije vodika u automobilskoj industriji, dvosjed XP-1 kombinira vodikove gorive ćelije sa superkondenzatorom za pogon više električnih motora. Pogon se šalje na sva četiri kotača, a iako su detalji o performansama ograničeni, tvrtka tvrdi da će Hyperion XP-1 moći postići brzinu od 354 km/h (221 milja/sat) i trebao bi ubrzati od 0 do 96,56 km/h (0-60 milja/sat) za 2,2 sekunde.

Superkondenzatori su manji i lakši od tradicionalnih litij-ionskih baterija, omogućujući modelu XP-1 da dostigne masu od samo 1032 kg. Hyperion tvrdi da mu ovo daje prednost pri upravljanju u odnosu na slične moćne električne superautomobile s baterijama, koji su i teži.

Za razliku od trenutne BEV tehnologije, koja se može pregrijati nakon što radi na najvišim performansama duže vrijeme, na superkondenzatore ne utječu ekstremne temperature i imat će stalne performanse. Iako ne mogu zadržati toliko energije, omjer između punjenja i pražnjenja 1: 1 (charge-to-discharge ratio) znači da su mnogo učinkovitiji.

Nedavno predstavljeni hibridni superautomobil Lamborghini Sián FKP 37 također koristi ovu tehnologiju, ali se oslanja isključivo na regenerativno kočenje kako bi napunio svoju malu bateriju.

Spremnici vodika od ugljičnih vlakana u XP-1 sadržavat će dovoljno goriva za 1609 km vožnje pri uličnim brzinama i mogu se puniti za manje od pet minuta. Hyperion također planira postaviti i punionice vodika diljem SAD-a, a više pojedinosti o tome će ubrzo biti poznate.

'Zrakoplovni inženjeri odavno su razumjeli prednosti vodika kao najobilnijeg i najlakšeg elementa u svemiru', objasnio je izvršni direktor Hyperiona Angelo Kafantaris. 'Sada će, uz ovo vozilo, korisnici iskusiti njegovu iznimnu vrijednost.'

'Ovo je samo početak onoga što se može postići s vodikom kao medijem za skladištenje energije. Potencijal ovog goriva je neograničen i revolucionirati će energetski sektor.'

Trenutno u fazi prototipa, XP-1 će također imati aktivnu aerodinamiku koja se udvostručuje površinu solarnih panela, artikulirani da slijede položaj sunca kada ne budu u funkciji poboljšavanja skretanja vozila pri velikim brzinama.

Kalifornijski Hyperion isporučuje sustave za pogon vodika inženjerskim firmama i svemirskim agencijama, uključujući NASA-u. Tvrtka namjerava započeti proizvodnju na XP-1 2022. godine, a količina će biti ograničena na samo 300 primjeraka širom svijeta.

  • +4
Hyperion XP-1 Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyperion Inc.