DO 40 POSTO MANJA POTROŠNJA

[FOTO/VIDEO] Nissan Juke dobio novi hibridni pogonski agregat: Kombinacija inovacije, zabave u vožnji i učinkovitosti

01.03.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Hibridni pogonski sklop Jukea sastoji se od nove generacije, najsuvremenijeg Nissanovog motora s unutarnjim izgaranjem posebno razvijenog za rad u primjeni hibridnog pogonskog sklopa, a proizvodi 69 kW (94 KS) i 148 Nm okretnog momenta

Nissanov kultni kompaktni crossover, Juke, uskoro će dočekati novi pogonski sklop u svojoj liniji s dodatkom hibridnog pogonskog sklopa, pružajući brze performanse u kombinaciji sa smanjenom emisijom/potrošnjom.

Juke Hybrid će predstaviti pravi multimodalni hibridni pogonski sklop, za razliku od poboljšanja tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem s električnim mogućnostima, zauzvrat pružajući ključne prednosti korisnicima: 100-postotno pokretanje samo na struju – svaki put; ugodnu vožnju u svim okolnostima; izvrsnu učinkovitost goriva zahvaljujući pametnom multimodalnom mjenjaču, učinkovitom regenerativnom kočenju i bateriji visokih performansi.

Središnji dio razvoja hibridnog pogonskog sklopa bila je važnost za kupce Jukea nagrađujućeg iskustva vožnje. A kako izjavljuju iz Nissana, uzbuđenje u vožnji može se usporediti s ovim novim snažnim, brzim i učinkovitim pogonskim sklopom.

Učinkovit motor zahvaljujući sinergiji Saveza

Novi hibridni pogonski sklop u potpunosti koristi inženjerske snage koje se nalaze unutar Saveza Renault-Nissan-Mitsubishi. Hibridni pogonski sklop Jukea sastoji se od nove generacije, najsuvremenijeg Nissanovog motora s unutarnjim izgaranjem posebno razvijenog za rad u primjeni hibridnog pogonskog sklopa. Proizvodi 69 kW (94 KS) i 148 Nm okretnog momenta.

Nissan Juke Hybrid - Statička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Što se električne strane tiče, Nissan je isporučio glavni elektromotor koji proizvodi 36 kW (49 KS) i 205 Nm okretnog momenta, dok je Renault osigurao visokonaponski starter/generator od 15 kW, inverter i bateriju hlađenu vodom od 1,2 kWh, kao i vrlo inovativan mjenjač. Ukupan rezultat je pogonski sklop koji pruža 25 posto više snage od trenutne opcije benzinskog motora, uz smanjenje potrošnje goriva do 40 posto u gradskom ciklusu i do 20 posto u kombiniranim uvjetima.

Pametan automatski mjenjač

Ključ užitka u vožnji u srcu modela Juke Hybrid je napredni multimodalni mjenjač s niskim trenjem koji omogućuje optimalno korištenje pogonske snage, bilo električnog, benzinskog motora ili oboje.

Kako bi se smanjilo trenje, ovaj mjenjač koristi dog-clutch spojku (o kojoj smo podosta pisali kod Renault E-TECH tehnologiji) umjesto konvencionalnih prstenova sinkronizatora za promjenu 4 'ICE' (internal combustion engine ili motor s unutarnjim izgaranjem) i 2 'EV' stupnja prijenosa. Dodatno, kako bi se smanjilo trenje, ovaj mjenjač ne koristi spojku. Sva pokretanja vozila su potpuno električna, a 2 EV motora se koriste u kombinaciji za sinkronizaciju stupnjeva prijenosa, dajući glatko, povezano i osjetljivo ubrzanje.

Mjenjač je kontroliran naprednim algoritmom, upravljanjem točkama mjenjača, regeneracijom baterije, kao i naprednom serijsko-paralelnom arhitekturom. Pogonski sklop može se kretati kroz različite moguće vrste hibridizacije (serijska, paralelna, serijsko-paralelna) prema zahtjevima za ubrzanjem i snagom neprimjetno i bez ikakvog unosa vozača. Kao rezultat toga, vozač će uživati ​​u brzom odzivu bez problema, kao i učinkovitim niskim emisijama – najbolje od oba svijeta.

Iskustvo vožnje poput EV-a

Inteligentni pogonski sustav modela Juke Hybrida upravlja pogonskim sklopom prema mnogim parametrima, s ciljem optimizacije vremena koje Juke provodi u EV načinu. Tijekom testiranja, Nissanovi inženjeri postigli su do 80 posto gradske vožnje u čistom EV načinu, s kratkim hibridnim fazama za ponovno punjenje baterije prije povratka u EV način rada. Juke Hybrid ne samo da se pokreće u potpuno električnom načinu rada, već može postići brzinu do 55 km/h u čistom EV načinu vožnje, kako bi vozači uživali u snažnom, konstantnom i trajnom iskustvu EV vožnje.

  • +8
Nissan Juke Hybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Sustav će automatski maksimizirati korištenje EV, ali Juke Hybrid također dobiva namjenski prekidač za EV način rada koji se može koristiti kao značajka kada vozač ne želi da motor radi, kao što su stambeni prostori, oko naseljenih područja kao što su škole, parkirališta , u vožnji i u prometnim gužvama. Iako stanje napunjenosti baterije dopušta, to će prisiliti Juke Hybrid da radi kao vozilo samo na električni pogon.

Regenerativno kočenje

Prilikom usporavanja, elektromotor će djelovati kao generator i hvatati kinetičku energiju, pretvarajući je u električnu energiju koja će se pohraniti u hibridnu pogonsku bateriju.

Napredna funkcija regenerativnog kooperativnog kočenja spaja regenerativno kočenje i tradicionalno kočenje trenjem kako bi se postigao prirodan osjećaj pedale i učinkovit oporavak energije. Vozač neće biti svjestan prilagodbi između dva sustava, osiguravajući da povratna informacija putem papučice kočnice ostane konstantna i intuitivna.

Juke Hybrid također dolazi s biračem načina vožnje, što vozaču omogućuje odabir Eco/Normal/Sport. Ne samo da način vožnje mijenja napor upravljanja, rad kontrole klime i odziv papučice gasa, u slučaju novog hibridnog pogonskog sklopa, on također mijenja ponašanje regenerativnog kočenja i stanje napunjenosti baterije. U sportskom načinu rada, na primjer, regeneracija pri kočenju postavljena je na visoku razinu kako bi se maksimizirala električna snaga za učinkovito ubrzanje.

e-Pedal za besprijekornu gradsku vožnju

Kao i kod LEAF-a čistog EV vozila, Juke Hybrid će biti opremljen Nissanovim e-Pedal sustavom, koji, kada se aktivira, omogućuje kontrolu napretka automobila pomoću papučice gasa. Kada se noga podigne s papučice gasa, primjenjuje se umjereno kočenje (do 0,15 g) i usporit će Juke do brzine puzanja (~5 km/h). Dodatno nožno kočenje ponekad može biti potrebno za usporavanje, a potrebno je i za postizanje potpunog zaustavljanja (funkcija automatskog zadržavanja može se odabrati radi praktičnosti). Korištenje e-Pedale brzo postaje intuitivno, a učinak je smanjenje radnog opterećenja vozača tijekom gradske vožnje i na taj način pruža glatku i opuštajuću vožnju, dok maksimizira mogućnosti hibridne regeneracije baterije, dodatno poboljšavajući EV iskustvo.

Vanjske izmjene

Sportski dizajn coupe crossovera Juke a ostaje i na novoj hibridnoj verziji. Velika je pozornost posvećena svakom detalju i napravljen je niz malih izmjena kako bi se optimizirala njegova aerodinamička učinkovitost – i kako bi se Juke Hybrid identificirao kao elektrificirana verzija. Na prednja vrata i vrata prtljažnika postavljene su oznake 'Hybrid'.

Prednja rešetka Juke Hybrida sada nosi novi logotip marke Nissan, a također ima traku od crnog sjajnog materijala na mjestu gdje se susreće s poklopcem, što ga stavlja u liniju s drugim elektrificiranim Nissanovim modelima koji dijele isti motiv dizajna.

Dizajn same rešetke sada je mrežast i ima manju površinu otvaranja za optimizaciju aero učinkovitosti, što je omogućeno nižim zahtjevima za hlađenjem hibridne verzije. Izmjene su također napravljene na karoseriji ispod branika kako bi se poboljšao protok zraka i, jedinstveno za hibrid, dodan je poklopac rešetke hladnjaka, koji omogućuje automatsko podešavanje protoka zraka prema potrebama hlađenja, smanjujući otpor zraka koliko god je to moguće.

Stražnji spojler koji je postavljen iznad stražnjeg stakla je ponovno profiliran za čišći protok zraka iza automobila. A ispred prednjih kotača spojleri guma su preoblikovani i premješteni kako bi očistili protok zraka, dok je stražnja osovina dobila poklopac koji uglađuje protok zraka ispod automobila.

Potpuno novi dvobojni 17-colni aluminijski naplatci bit će predstavljeni u isto vrijeme kad i Juke hybrid (dostupan i na ICE verzijama), kao i dvobojni 19-colni aero naplatci Nissan Ariye za vizualni učinak i učinkovitost.

Ažuriranja interijera

Unutar kabine, desni od dva brojčanika pokazuje brzinu, a lijeva mjerač snage, s kazaljkom koja se kreće između 'punjenja', kada se regeneracija energije odvija, preko 'eko' kada je pogon električni i 'snaga' kada se spoje motor s unutarnjim izgaranjem i elektromotor. Unutar donjeg dijela lijevog kotačića nalazi se mjerač koji pokazuje stanje napunjenosti baterije.

Vizualni prikaz toka snage može se prikazati na 7" kombiniranom zaslonu između dva kotačića, prikazujući sve različite tokove energije u jednostavnoj i jasnoj animaciji, maksimizirajući vozaču razumijevanje rada sustava.

Tipka za e-Pedalu smještena je na središnjoj konzoli, iza tipke električne parkirne kočnice, dok je tipka za aktiviranje 100 postotnog EV načina rada između dva središnja otvora za zrak. Kada su e-Pedal i EV način aktivirani, vizualni podsjetnici pojavljuju se na dnu zaslona kombiniranog instrumenta.

Prostor prtljažnika iznosi 354 litre, što je neznatno smanjenje od 68 litara u odnosu na benzinsku verziju, kao posljedica smještaja baterije od 1,2 kWh. S preklopljenim stražnjim sjedalima, prostor prtljažnika ostaje najbolji u klasi sa 1237 litara, dok prostor za koljena straga ostaje nepromijenjen na 553 mm.