Formula E Safety car

[FOTO/VIDEO] I Mini ima svoj sigurnosni automobil: Upoznajte Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om

01.04.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Pogonski sustav zasnovan na onom iz modela Mini Cooper SE proizvodi 135 kW (184 KS) i 280 Nm, što mu omogućava da ubrzava 0-100 km/h u 6,7 sekundi

Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om novi je sigurnosni automobil za trkaću seriju ABB FIA Formule E Svjetskog prvenstva. Kao takav, povezuje elektrificiranu budućnost marke s bogatom trkaćom povijesti John Cooper Worksa. Automobil je stvoren od novog modela Mini Cooper SE kao dio dosad neviđene suradnje između Mini Designa, BMW Motorsporta, FIA-e i Formule E.

Maksimalna dinamičnost - vanjski dizajn

Vanjski dio Mini Electric Pacesettera nadahnut JCW-om stvoren je za život na stazi i predstavlja najdinamičniju interpretaciju Minija s potpuno električnom snagom. Stručnjaci iz Minija su usko surađivali s ljudima iz BMW Motorsporta na razvoju oblika luka kotača te prednjih i stražnjih pregača, a program optimizacije za njih uključivao je mjere uštede težine.

Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Na prednjem dijelu automobila klasične ikone Minija poput kružnih farova i šesterokutne rešetke hladnjaka stvaraju poznato, lako prepoznatljivo lice Minija. Istodobno, potpisani elementi John Cooper Worksa, poput lukova kotača prilagođenih širini traga kotača i duboke prednje pregače s dodatnim prednjim razdjelnicima s lijeve i desne strane, poboljšavaju sportsku vizualnost prednjeg kraja. Zatvorena 'rešetka hladnjaka' i Mini Electric logotip usmjeravaju na električno 'srce' sigurnosnog automobila. Budući da gotovo nije potrebno hlađenje pogonskog sustava kroz gornje područje rešetke, prednji kraj je u velikoj mjeri zatvoren radi aerodinamike. Izuzetak su samo područje ispod rešetke i privlačni, gotovo kvadratni otvori za hlađenje kočnica. Bijela bljeskajuća svjetla sigurnosnog automobila skladno su integrirana u poklopac motora. Karakteristične Mini pruge poklopca motora protežu se preko krova do stražnjeg kraja.

MINI-jevi trkaći geni

Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om također ima izuzetno dinamičan oblik sa strane. Međusobna interakcija geometrijski naglašenih lopatica (s pažljivo postavljenim aero rubovima) i sportskih bočnih 'suknji' daje automobilu izgled kao da se pokreće prema naprijed i prije nego što okrene kotač. Zajedno s kotačima povećanog promjera, koji gotovo ispunjavaju lukove kotača, ovi elementi jačaju cijenjeni Mini 'stav na kotačima'. Spojleri i tzv. gamaše (spats) kotača izrađeni su ili preciznije 3D tiskani od recikliranih ugljičnih vlakana u Oxfordu.

Žute naglasne crte i površine na zračnim elementima (npr. lopatice, 'suknje' i stražnje krilo) pomažu optimizaciji protoka zraka koja se odvija u tim područjima i dodaju vizualni dojam deflektorima zraka i aero rubovima. Lagani 18-colni kovani kotači u dvobojnom crno-neonsko / narančastom dizajnu donose značajnu vizualnu dubinu i dodaju složenost felgama s četiri kraka iz Mini John Cooper Works GP-a.

Glavna boja karoserije je mat srebrna koja se proteže natrag izvan središnje točke automobila. Omotač visokog sjaja s dvostupanjskim gradijentom boje, od Highspeed Orange narančaste do Curbside Red metalik crvene boje, zatim pokriva ostatak tijela straga. Kontrast između mat i sjajnih površina dodaje dodatnu glatkoću silueti, dok jasne, dijagonalne linije razdvajanja između različitih boja ubrizgavaju daljnju dinamiku. Na bokovima, uzorak nadahniut trkaćom zastavom s bijelo-crnim kvadratima kombinira se s velikim logotipom Mini Electric, koji se također može naći u rešetci hladnjaka, na krovu i na stražnjem kraju. Safety Car također nosi grafike specifične za propise i sponzore koji dodaju dodatni vizualni intenzitet trkaćem karakteru automobila.

Širok i privlačan - straga

Stražnji kraj u crnoj i Curbside Red metalik crvenoj boji rubnika staze koristi žute naglašene površine za proširivanje privlačnog dizajnerskog jezika s prednjeg kraja i bokova te daje izuzetno modernu i dinamičnu izjavu. Naglašeno stražnje krilo montirano na krovu s protokom zraka i žutim naglasnim linijama također integrira jedinicu signalnog svjetla i 3D tiskano je u pogonu Oxford.

Lepršavi lukovi kotača ističu širok trag kotača automobila i neprimjetno prelaze u izraženu stražnju pregaču. Stražnja pregača ima izreze oko kotača, pružajući pogled na trkaće gume većeg prianjanja. Između kotača se nalazi ukrašeni difuzor. Kada se automobil promatra iz ovog kuta, naglasci u Energetic Yellow žutoj žutoj boji i izostanak ispušnih cijevi pokazuju da je ovo automobil koji pokreće električni pogonski sustav.

Maksimalno smanjenje - unutrašnjost

Interijer je ogoljen do najnužnijih stvari; ostala su samo prednja sjedala. Vozačko područje sastoji se od homolgiranog trkaćeg sjedala s pojasom u šest točaka koji je odobren i za utrke i za cestu, upravljačem s apsorberom udara od karbonskih vlakana minimalističkog dizajna i digitalnom instrument tablom. Središnji zaslon s informacijama je djelomično izrađen od karbonskih vlakana kako bi dodatno smanjio težinu. Na središnjoj konzoli nalaze se ručica mjenjača, ručna kočnica i komande za potrebna signalna svjetla - sve u istaknutim ugljičnim vlaknima. Isto tako izravnane ploče vrata od karbonskih vlakana s otvaračima za prozore i vrata sadrže trake za olakšavanje zatvaranja vrata. Sljedeća središnja značajka interijera je zavareni kavez, koji maksimizira sigurnost. A ostatak ogoljene unutarnje strukture također je obojan u tipičnu trkaću bijelu boju (iz funkcionalnih razloga).

3D printani dijelovi interijera po mjeri

Minimalistički amortizer udara na volanu i boost ploča s desne strane kotača su visokokvalitetne komponente izrađene po mjeri, kao i poklopac središnje konzole i obloge vrata na vozačevoj strani. Još jedan vrhunac su uklonjivi jastučići na sportskom sjedalu, koji su također 3D printani i čija inovativna struktura kombinira udobnost, robusnost i modularnost. Debljina, tvrdoća i boja jastučića mogu se prilagoditi prema potrebi u skladu s fizionomijom, težinom i osobnim ukusom vozača.

  • +24
Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om Izvor: Promo fotografije / Autor: Enes Kucevic

Spreman za stazu, uz pomoć znanja BMW Motorsporta

Iza vizualno moćnog dizajna Mini Electric Pacesettera nadahnutog JCW-om krije se stručnost BMW Motorsporta. Strogo poštivanje principa laganog dizajna daje sigurnosnom automobilu težinu praznog vozila od približno 1230 kg - što ga čini otprilike 130 kg lakšim od standardnog modela Mini Cooper SE. Pogonski sustav, također zasnovan na onom iz modela Mini Cooper SE, proizvodi 135 kW (184 KS) i 280 Nm, što mu omogućava da ubrzava od 0-100 km/h u 6,7 sekundi (standardni model: 7,3 s) i od 0-60 km/h za 3,6 sekundi (standardni model: 3,9 s). Mini nažalost ne navodi njegovu krajnju brzinu, ali standardni Mini Cooper SE ima krajnu brzinu od 150 km/h.

No za sigurnosni automobil su još važniji podaci srednjeg raspona performansi. Ovdje ovaj model prikazuje sve talente svog bogatog okretnim momentom električnog pogonskog sustava s jednobrzinskim mjenjačem, omogućavajući vrijeme od 80 do 120 km/h od 4,3 sekunde (standardni model: 4,6 s).

Pogonski sustav udružuje se s trkaćim coilover spiralnim ovjesom (trosmjerno podesiv za odskok, kompresiju, visinu i nagib) kako bi pružio maksimalan osjećaj kartinga. Nosači trkaće specifikacije za kontrolu ovjesa, povećanje širine traga kotača za 10 mm, plus četveroklipne kočnice i kotači od Mini John Cooper Works GP-a s gumama Michelin Pilot Sport (veličina 245/40 R18) zaokružuju cjelokupni paket. Riječ je o istim gumama ugrađenim na prednje kotače trkaćih automobila Formule E.

Premijera na E-Prixu u Rimu

Mini Electric Pacesetter inspiriran JCW-om prvi put će se vidjeti u Rimu 10. travnja 2021. godine na drugom događaju (utrka 3) sezone Formule E 2021. godine. Za volanom će biti službeni vozač FIA Formule E Safety Car Bruno Correia, dok se vozači BMW i Andretti Motorsporta Maximilian Guenther (Njemačka) i Jake Dennis (Velika Britanija) bore za pobjedu u svojim BMW iFE.21 trkaćim Formula E-bolidima.

'Agilnost, performanse, automobil cool izgleda: Mini Electric Pacesetter sigurnosni automobil za FIA Formula E svjetsko prvenstvo ima sve to', rekao je Correia. 'Jako ga je zabavno voziti, osjećaj je poput kartinga.'