ultimativna mobilnost

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio TIGER: Koncept besposadnog vozila za najgore terene

15.02.2021 u 10:00

Bionic
Reading

Ovo UMV vozilo namijenjeno je prijevozu tereta preko udaljenog i nepristupačnog terena i dizajnirano je za rad kao vozilo s pogonom na sva četiri kotača ili kao četveronožni hodni stroj

Hyundai Motor Grupa otkrila je TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot ili Transformirajući inteligentni robot za izlet na površinu), svoj prvi koncept besposadnog vozila za ultimativnu mobilnost (UMV ili first uncrewed ultimate mobility vehicle). Ovaj inteligentni robot dizajniran je za nošenje različitih vrsta korisnog tereta tijekom vožnje izazovnim terenom.

TIGER razvija New Horizons Studio Hyundai Motor Grupe sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji. Studio je osnovan krajem 2020. godine za razvoj UMV-ova, oslanjajući se na vodstvo u istraživanju i inovacijama iz Silicijske doline i drugih inovacijskih centara.

'Vozila poput TIGER-a i tehnologije koje ga podupiru daju nam priliku da poguramo granice svoje mašte. Neprestano tražimo načine za preispitivanje dizajna i razvoja vozila i redefiniranje budućnosti prijevoza i mobilnosti', rekao je dr. John Suh, voditelj studija New Horizons.

Hyundai predstavio TIGER: Koncept besposadnog vozila za najgore terene Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

Konceptno vozilo pokazuje sposobnost na udaljenom i nepristupačnom terenu

TIGER-ove iznimne mogućnosti osmišljene su da funkcioniraju kao mobilna platforma za znanstveno istraživanje na ekstremnim i udaljenim mjestima. Temeljen na modularnoj arhitekturi platforme, njegove značajke uključuju sofisticirani sustav za kretanje nogu i kotača, upravljanje smjerom od 360 stupnjeva i niz senzora za daljinsko promatranje. Također je namijenjen povezivanju s bespilotnim letjelicama (UAV), koje mogu u potpunosti napuniti i isporučiti TIGER na nepristupačna mjesta.

Veliki tovarni prostor smješten u njegovom tijelu znači da TIGER može prevoziti robu za isporuku ili biti raspoređen za dostavu paketa pomoći u hitnim situacijama. Zglob nogu kotača omogućuje TIGER-u da se nosi s nizom ekstremnih situacija, a korisni teret drži više u ravnini od tipičnog terenskog vozila.

S uvučenim nogama, TIGER se vozi poput vozila s pogonom na sve kotače i u najučinkovitijem je načinu jer se kreće kotrljajućom vučom. Ali kad vozilo zaglavi ili treba putovati terenom koji je težak ili neprohodan samo za kotače, koristi svoju sposobnost 'hodanja' da se odigne i odlijepi ili lakše prijeđe taj teren. To je bila značajka koja se ranije viđala u Elevateu, prvom konceptu UMV-a Hyundaija s pomičnim nogama, a koji je debitirao na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronic Showu ili CES) 2019. godine.

Poput Elevatea, Hyundaijevog drugog transformirajućeg vozila s četiri kotača, TIGER dijeli slične karakteristike, poput nogu i kotača. Razlika između Elevatea i TIGER-a je u tome što, dok prvi može prevoziti putnike, drugi je bez posade. I TIGER i Elevate kombiniraju robotsku tehnologiju i tehnologiju kretanja na kotačima, omogućujući im prelazak terena izvan ograničenja čak i najsposobnijeg terenskog vozila.

Prva verzija dizajnirana u Silicijskoj dolini s globalnim razvojnim partnerstvima

Prva verzija TIGER-a je X-1 (X označuje: eksperimentalna) i okuplja širok spektar tehnološke i dizajnerske stručnosti. Projekt vodi New Horizons Studio Hyundai Motor Grupe, a surađuje s Autodeskom, vodećom softverskom tvrtkom za inženjerski dizajn.

  • +2
Hyundai TIGER: Koncept besposadnog vozila za najgore terene Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai/New Horizons Studio

'Bliska suradnja s Hyundaijevim timom na vozilu TIGER X-1, koristeći naprednu tehnologiju kao što je generativni dizajn za pomicanje granica sve veće čvrstoće uz smanjenje težine u transportu, upravo je ono što mislimo kada govorimo o stvaranju novog mogućeg. Novi dizajn, inženjering i proizvodne tehnike koje omogućuje Autodesk Fusion 360 pomažu današnjim modernim suradničkim timovima da brže i učinkovitije dođu do proizvodnje', rekao je Srinath Jonnalagadda, potpredsjednik poslovne strategije za dizajn i proizvodnju u Autodesku.

TIGER X-1 spaja Autodeskove generativne mogućnosti dizajna s Hyundaijevim sve većim istraživačkim i razvojnim mogućnostima u mobilnosti. Timovi rade zajedno kako bi stvorili laganu, ali nevjerojatno jaku strukturu, s nogama i određenim elementima šasije stvorenim pomoću kompozitnih aditiva s ugljičnim vlaknima.

Surađujući s vanjskim stručnjacima za konceptualni dizajn, Sundberg-Ferar, New Horizons Studio razvija TIGER X-1 za isporuku i preuzimanje kritičnog korisnog tereta po neravnim terenima. Te mogućnosti čine koncept vozila idealnim za površinsku procjenu od 360 stupnjeva u područjima pogođenim prirodnom katastrofom, dok se bori s izazovnim terenom ili čak istražuje površinu drugog mjeseca ili planeta.

Dok je razvijao TIGER s New Horizons Studio, tim iz Sundberg-Ferara želio je stvoriti robota koji će maksimizirati učinkovitost kretanja na kotačima s artikulacijom 'četveronoga' kako bi se proširila mogućnost dosezanja udaljenijih mjesta. TIGER je modularni dizajn platforme koji omogućuje pričvršćivanje različitih tijela na šasiju za jedinstvene primjene, kao što je dostava tereta ili nadzor na mjestima koja nisu prikladna za ljude', rekao je David Byron, direktor dizajna i inovacijske strategije u Sundberg-Feraru.

Očekuje se da će kombinacijom robotike i tehnologije kretanja na kotačima Elevate, TIGER i druga vozila New Horizons Studija redefinirati mobilnost vozila.