velika novost na ces-u

[FOTO] Ovo je leteći automobil koji će Hyundai raditi za Uberovu službu zračnih taksija

07.01.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Hyundaijev Personal Air Vehicle ima dva nagibna rotora na repu i deset rotora s kojima je polijetati i slijetati okomito, poput Helikoptera i potom ploviti zrakom uz pomoć krila

Prošli mjesec Hyundai je prvi put prikazao koncept letećeg automobila koji je sad predstavio na CES sajmu u Las Vegasu. Ne samo da posjetitelji sajma mogu razgledati prototip; Hyundai sad najavljuje da će masovno proizvoditi električne zrakoplove za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL) te da će njima popuniti Uberovu mrežu zračnih taksi vozila.

Uber je svoje ambicije najavio 2016. projektom Uber Elevate. Tada je bilo rečeno kako bi se prvi probni letovi trebali odraditi ove godine, a usluge zračnog taksija trebala bi biti dostupna 2023. u američkim gradovima Dallasu i Los Angelesu. Uber je nedavno objavio da će ponuditi vožnju helikopterom u New Yorku, od donjeg Manhattana do međunarodne zračne luke Johna F. Kennedyja, piše The Verge.

Mnogi su mislili da u Uberu fantaziraju no sad se u igru uključio i Hyundai pa više nikome nije smiješno kad se kao krajnji rok uspostavljanja zračne taksi službe spominje sredina desetljeća.

Na temelju specifikacija, Hyundaijev Personal Air Vehicle (PAV) neće biti Sonata na nebu. S dva nagibna rotora na repu i deset rotora, raspoređenih oko kabine u obliku jajeta, zrakoplov je konstruiran tako da polijeće okomito, potom plovi zrakom uz pomoć krila, da bi se prilikom spuštanja ponovno prebacivao u vertikalni mod.

Vozilo za pet osoba letjet će brzinama do 290 km na sat, na visinama između 300 i 600 metara iznad tla. Hyundai kaže da će manji rotori na električni pogon proizvoditi manje buke od helikoptera koji koriste motore na izgaranje. Letjelice će imati domet oko 100 kilometara, a za ponovno punjenje trebat će im pet do sedam minuta.

Hyundai je u na CES-u u Las Vegasu predstavio leteći taksi koji bi trebao koristiti Uber Izvor: Društvene mreže / Autor: Carscoops

Hyundai je usput predstavio i koncepte stanica za slijetanje te ekološki prihvatljivo vozilo (PBV) za prijevoz do stanice. PBV će koristiti umjetnu inteligenciju za pronalaženje optimalnih ruta.

Na papiru to zvuči sjajno no Hyundai tek treba provesti prve probne letove, s pilotima ili bez njih. Dosad je širom svijeta zabilježeno nekoliko testnih eVTOL letova na malim daljinama, ali zasad nije dostupan nijedan komercijalni pogon. Tehnologija je još uvijek u ranim fazama ispitivanja, a Uber i Hyundai, baš kao i brojni drugi pioniri, suočeni su s brojnim regulatornim i tehničkim izazovima.

Hyundai Uber PAV Izvor: EPA-EFE / Autor: ETIENNE LAURENT

Uber je dosad postigao slične aranžmane sa sedam zrakoplovnih kompanija: Joby, Jaunt, Embraer, Pipistrel, Karem Aircraft, Aurora Flight Sciences i Bell. Hyundai je prvi svjetski proizvođač automobila koji je udružio snage s Uberom. On će biti zadužen za proizvodnju električnih letjelica, dok bi Uber trebao pružiti podršku, uključujući i aplikaciju putem koje kupci mogu rezervirati let.