UOČI PREMIJERE

[FOTO/VIDEO] Hyundai pokazao kako će izgledati nova Kona; Futuristički dizajn s izborom pogonskih sklopova za svakog

21.12.2022 u 09:30

Bionic
Reading

Četiri varijante nove generacije subkompaktnog urbanog SUV-a, uključuju verzije EV, ICE/HEV i sportski N Line, koje dijele univerzalnu arhitekturu, ali svaka s jedinstvenim stilom

Hyundai je predstavio futuristički dizajn izveden iz EV-a za svoju novu generaciju subkompaktnog SUV-a Kona. Unaprijeđeni model bit će dostupan u četiri varijante, uključujući potpuno električni (EV), hibridni električni (HEV), motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) i sportski N Line, s 'univerzalnom arhitekturom za sve i jedinstvenim stilom za svakoga'.

S potpuno novom Konom, Hyundai je donio svoju predanost održivoj mobilnosti i razmišljanju o dizajnu vođenom tehnologijom kako bi proširio svoju ponudu električnih vozila – inovativnu i naprednu nagrađivanom linijom Ioniq – dok je također zadovoljio različite potrebe svojih kupaca za mobilnošću s raznim pogonskim sklopovima.

'Unaprijeđena Koninim jedinstvenim karakterom, potpuno nova Kona samouvjereno izražava svoju odvažnu i dinamičnu prisutnost. Kona je evoluirala u svakom pogledu kako bi prihvatila još širi raspon raznolikosti, kako bi postala pravi pobornik životnog stila.' rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsjednik i voditelj Hyundai Design Centra.

Poboljšana Kona prenosi dinamičniju prisutnost na cesti, nudi više 'životnog prostora'

Potpuno nova Kona evoluirala je u veći, ali još uvijek urbani SUV s hrabrijim stilom koji prenosi dinamičniju prisutnost na cesti i unutrašnjost usmjerenu na vozača. Kako bi kupcima pružio maksimalni ‘životni prostor’, potpuno novi model narastao je na 4355 mm duljine, što je 150 mm više od prethodne generacije, temeljene na EV varijanti. Također je dobio 25 mm u širinu i 60 mm u dužini međuosovinskog razmaka u usporedbi s prethodnim modelom, a da pritom nije izgubio svoj ikonični dizajnerski identitet.

Za razliku od većine vozila koja su dostupna s različitim pogonskim sklopovima, Kona je započela s dizajnom EV varijante, koja je zatim prilagođena dizajnu za modele ICE, HEV i N Line. Ovaj nekonvencionalni pristup omogućio je Hyundaiju da donese tehnološki usmjeren dizajn u sve varijante Kone. Unatoč zajedničkoj arhitekturi, EV, ICE/HEV i sportski model N Line imaju prepoznatljiv futuristički stil.

Nova Kona temeljena je na istoj K3 platformi koju je izradio Hyundai kao i novi Niro sestrinske marke Kije. To znači da se očekuje da će sličan niz opcija pogonskog sklopa biti dostupan na Koni, donoseći benzinske, hibridne i električne opcije.

Platforma treće generacije Hyundai Motor Groupa Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Potpuno novi Konin čist, prepoznatljiv nos karakterizira čisti volumen prednjeg dijela, što pridonosi glatkoj aerodinamičkoj izvedbi modela. Čisti volumen naglašen je rastegnutim Seamless Horizon svjetlom, koje je pikselizirano na EV varijanti, označavajući prvi Hyundaijev model s Pixelated Seamless Horizon svjetlom koje doprinosi prepoznatljivom karakteru EV-a. Konina upotreba parametarskih piksela također propagira prepoznatljiv element dizajna iz Hyundaijeve popularne linije električnih vozila.

Unatoč svom futurističkom izgledu, potpuno nova Kona ne dopušta da se zaboravi da je riječ o SUV-u. Njezin dinamičan stil naglašen je hrabro oblikovanim oblogama lukova kotača koji uključuju prednja i stražnja svjetla, ojačavajući Koninu robusnu podlogu.

Potpuno nova Kona prepuna je parametarskih površina. Oštar dijagonalni nabor na bokovima povezuje satenski kromiranu letvicu od linije pojasa do spojlera, stvarajući konturu koja obavija cijelo vozilo. Stražnji dio ima još jedno Seamless Horizon svjetlo, kao i visoko postavljeno stop svjetlo (HMSL) koje je besprijekorno integrirano u satenski kromirani profil spojlera.

Postoji nekoliko stilskih varijacija između varijanti pogonskog sklopa. EV dobiva pikselne grafičke detalje na usisnoj rešetki i stražnjem odbojniku, dizajn 19-colnih aluminijskih naplataka inspiriran pikselima, crnu obuhvatnu liniju i opcijska crna bočna ogledala i krov.

Hyundai pokazao kako će izgledati nova Kona Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

ICE i HEV verzije dijele odvažan i robustan dizajn branika i zaštitne ploče te crne obloge lukova kotača. N Line se može pohvaliti dodatnim crnim bočnim retrovizorima i krovom, spojlerom u obliku krila, agresivnijim dizajnom prednjeg i stražnjeg dijela s branikom u obliku krila koji naglašava niži stav, prepoznatljivim 19-colnim aluminijskim naplatcima, dvostrukim ispušnim loncem i srebrnim bočnim pragom.

Upotrebljivost koja podržava životni stil s izgledom orijentiranim na vozača i praktičnim značajkama

Veći unutarnji 'životni prostor' potpuno nove Kone pruža praktične značajke i razvijeno iskustvo u automobilu za prilagođavanje različitim stilovima života. Univerzalna arhitektura izvedena iz EV-a prilagođava se sportskom rasporedu s lebdećim vodoravnim C-Padom kako bi se naglasila tanka i široka unutrašnjost Kone, pružajući svestran prostor za vozača i putnike.

Dvostruki široki zasloni od 12,3 inča i plutajući modul ostavljaju dojam visoke tehnologije. Ambijentalno osvjetljenje poboljšava korisničko iskustvo i udobnost. Sa stupcem tipa shift-by-wire koji je premješten sa središnje konzole iza upravljača, pruža nenatrpan raspored i dodatni prostor za stvari u središnjem tunelu.

Zakrivljena klupa u drugom redu pojačava Koninu estetiku urbanog dizajna 21. stoljeća. Ovaj 'stambeni prostor', prema Hyundaiju, nudi jedinstveno iskustvo uz maksimalnu iskoristivost, udobnost i praktičnost. Iza drugog reda nalazi se maksimiziran prtljažni prostor.

Više detalja o potpuno novoj Hyundai Koni bit će predstavljeno u nadolazećim mjesecima, a na tržište bi trebala stići sredinom 2023.