test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Hyundai IONIQ 5: S razlogom je proglašen svjetskim automobilom 2022. godine

09.09.2022 u 09:29

Bionic
Reading

Top opcija pogona na sve kotače (AWD) s baterijom od 72,6 kWh daje kombiniranu izlaznu snagu od 225 kWh (306 KS) i okretni moment od 605 Nm te ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 s

Kada imate priliku voziti Svjetski automobil godine, uvijek je to prava privilegija, no kada to isto vozilo prema World Car Awards-u (WCA) osvoji na istom izboru još dvije nagrade - za Svjetsko električno vozilo godine i Svjetski automobilski dizajn godine - zanimanje eksponencijalno raste.

Tako smo prošli tjedan na svom jednotjednom testu imali Hyundai IONIQ 5, koji je osvojio u travnju ove godine gore navedene tri nagrade za 2022. godinu. Naš testni model je imao točnu oznaku IONIQ 5 Ultra Solar Roof AWD 72,6 kWh H266, što znači da je imao i pogon na sva četiri kotača, veću bateriju i krov sa solarnim ćelijama, te najbolju opremu Ultra.

Ako ste se pitali otkud ovo ime IONIQ, onda odgovor leži u činjenici da je Hyundai Motor još u kolovozu 2020. najavila pokretanje svoje nove marke IONIQ posvećene isključivo električnim vozilima na baterije, i time su otvorili novo poglavlje elektrificirane mobilnosti. Hyundai će pod novu marku lansirati niz brojčano imenovanih električnih vozila, s parnim brojevima koji se koriste za limuzine i neparnim brojevima za SUV-ove.

Hyundai je uveo termin IONIQ, koji spaja 'ion' i 'unique' (jedinstven), kada je najavio Project IONIQ, dugoročni istraživački i razvojni projekt usmjeren na ekološku mobilnost. Na temelju tog projekta, Hyundai je 2016. predstavio vozilo nazvano IONIQ, prvi i jedini model na svijetu koji je ponudio izbor tri elektrificirane opcije pogonskog sklopa - hibrid, plug-in hibrid i električni s baterijom - unutar jednog tipa karoserije. Taj model se prestao proizvoditi u srpnju ove godine, a njegovu ulogu preuzimati će modeli IONIQ 5, IONIQ 6, IONIQ 7. Ipak, vratimo se našem testnom modelu IONIQ 5.

Hyundai IONIQ 5 Ultra Solar Roof AWD 72,6 kWh Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Hyundai je krajem mjeseca veljače prošle godine svijetu predstavio svoj model IONIQ 5, CUV (crossover utility vehicle) srednje veličine, prvog modela svoje marke IONIQ posvećene BEV vozilima (vozila na baterije).

IONIQ 5 je izgrađen na namjenskoj BEV platformi Hyundai Motor Grupe nazvane Electric-Global Modular Platform (E-GMP), što mu omogućuje jedinstvene proporcije na izduženom međuosovinskom razmaku. Uz E-GMP, IONIQ 5 već na prvi pogled nudi inovativan dizajn interijera s ekološkim materijalima u mnogim dodirnim točkama, snažne performanse povezane s vrlo brzim punjenjem i funkcijom 'vozilo koje puni' (Vehicle-to-Load ili V2L), kao i napredne značajke povezivanja i pomoći vozaču što će ponuditi vrhunsko iskustvo u automobilu uz istovremeno osiguranje sigurnosti.

Progresivni dizajn IONIQ 5 predstavlja odmak od prošlih normi, istražujući novu slobodu dizajna koju nudi namjenska platforma BEV. Temelji se na EV konceptu '45', koji je Hyundai predstavio na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) 2019. u Frankfurtu.

Jedinstveni vanjski dizajn IONIQ 5 karakterizira Ponyjem inspirirani profil (legendarni model iz perioda 1975.-1990.) na međuosovinskom razmaku od 3000 mm. Ovaj prošireni međuosovinski razmak zahtijeva sofisticiraniji pristup kako bi se ovaj novi omjer pretočio u suvremenu EV tipologiju. Inače, dimenzije ovog EV vozila su sljedeće: duljina 4635 mm, širina 1890 mm, visina 1605 mm, visina od podloge 160 mm. Sama težina vozila 2095 kg, bez vozača.

IONIQ 5 pruža 527 l prtljažnog prostora, koji se povećava na 1587 l kada su sjedala drugog reda potpuno preklopljena. Za dodatnu svestranost, sjedala u drugom redu mogu se pomaknuti prema naprijed do 135 mm i također se mogu preklopiti u omjeru 60:40. Tu je i dodatni prostor za pohranu s 'frunkom' (prednjim prtljažnikom) koji nudi do 57 l kapaciteta.

Prednji dio automobila opremljen je prvim Hyundaijevim clamshell prednjim poklopcem u obliku školjke, koji minimalizira pukotine na panelima radi optimalne aerodinamike. Prednji odbojnik definiran je privlačnim V-oblikom koji uključuje prepoznatljiva dnevna svjetla (DRL) što pružaju nepogrešiv svjetlosni potpis jedinstven za IONIQ 5. Ove male skupine slične pikselima pojavljuju se i na stražnjem dijelu vozila. Naš testni model je imao sjajna prednja LED projekcijska svjetla.

Na bočnim stranama ručke vrata s automatskim uvlačenjem/izvlačenjem pružaju čist izgled površine i poboljšanu aerodinamičnu učinkovitost. Prednji i stražnji oblici vozila stapaju se zajedno na njegovim vratima, nudeći još jedan primjer Hyundaijevog dizajna 'Parametric Dynamics', prvi put viđen na potpuno novom Tucsonu, o čijoj smo premijeri u Hrvatskoj pisali. Snažni oblik C-stupa daje IONIQ-u 5 'zapovjednu prisutnost' koja se iz daljine jasno prepoznaje.

Naš je testni model imao i opcijski solarni krov, koji poboljšava energetsku učinkovitost pružajući dodatni izvor energije. To može spriječiti pražnjenje baterije i time produžiti domet vožnje za više od 1500 kilometara godišnje, ovisno o lokalnoj izloženosti suncu u mjestu gdje živite. Moramo priznati i da nam je to bio prvi automobil koji smo vozili sa solarnim ćelijama na krovu. Prije svega to uopće ne izgleda loše, a i korisno je.

Aerooptimizirani kotači naglašavaju temu dizajnerskog 'parametarskog piksela' i nude se u promjeru veličine do 20 cola, najvećim naplatcima postavljenim na neko Hyundaijevo električno vozilo. Ovi veliki kotači dovršavaju usavršene proporcije IONIQ 5, optimizirane za Hyundaijevu platformu E-GMP. Naš testni model je imao aerodinamički optimizirane 19-colne aluminijske naplatke s ljetnim gumama Michelin Primacy 4 dimenzija 235/55R19.

Unutrašnjost

Ulaskom u IONIQ 5 vidjeti ćete prilično zanimljiva rješenja, koja možda na prvu ne odaju dojam da se radi o Svjetskom automobilu godine, no kasnije ipak dolazite do zaključka da je sve na svojem mjestu.

Tema 'životni prostor' provlači se kroz unutrašnjost, a najviše je utjelovljena Univerzalnim otokom (Universal Island), pomičnom središnjom konzolom koja se može pomaknuti čak 140 mm unatrag. 'Universal Island', s ravnim podom u kojem su pohranjene baterije, omogućuje veću slobodu kretanja unutar vozila.

IONIQ 5 također je opremljen elektronički podesivim prednjim sjedalima. Prednja sjedala imaju funkciju ventiliranja te su relaksirajuća. Sjedala se zavaljuju pod optimalnim kutom, pružajući bestežinski osjećaj putnicima. Hyundai je smanjio debljinu prednjih sjedala za 30 posto, pružajući više prostora onima koji sjede u drugom redu. Ovo je sjajno rješenje uzimajući u obzir da električna vozila treba puniti strujom, a taj proces ipak traje u ovisnosti o tipu punionice. Pa kad je već tako, onda se barem na prednjim sjedalima možete pristojno odmoriti čekajući da napunite svoju bateriju i uživati u slušanju glazbe iz BOSE premium audio sound sustava sa 6 zvučnika.

Mnoge njegove unutarnje dodirne točke - sjedala, obloga stropa, obloga vrata, pod i naslon za ruke - koriste ekološki prihvatljive materijale održivog izvora, poput recikliranih PET boca, pređe na biljnoj osnovi (bio PET) i pređe od prirodne vune, ekološki obrađene kože s ekstraktima na biljnoj bazi i bio boja s biljnim ekstraktima.

Interijer našeg modela je crne boje, što pristaje doplatnoj vanjskoj mat Gravity Gold Matte boji.

IONIQ 5 neprimjetno integrira napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo. Široki, konfigurabilni, dvostruki kokpit sadrži 12-inčni zaslon za informacijsko-zabavni sustav s punim dodirom i vozačev 12-inčni digitalni instrumentni klaster koji se može prilagoditi potrebama korisnika. Ovaj vozačev instrument pokazuje načine električnog pogona i funkcija vozila (prikaz razine napunjenosti baterije i protoka energije komponenti pogonskog sklopa, odabranog načina vožnje - Drive Mode).

Prvi put u Hyundaiju, IONIQ 5 ima Head-Up zaslon proširene stvarnosti (AR HUD), koji vjetrobransko staklo u osnovi pretvara u zaslon samog zaslona. AR HUD projicira relevantne informacije, kao što su navigacija, napredna sigurnost i okolina automobila, u vidokrug vozača preko vjetrobranskog stakla. To vozačima omogućuje brzu obradu informacija dok zadržavaju pozornost na cesti ispred sebe.

Apple CarPlay i Android Auto omogućuju korisnicima IONIQ 5 da preslikaju funkcionalnost svojih iOS i Android pametnih telefona na pojednostavljen i praktičan način. U međuvremenu, središnja konzola omogućuje putnicima da pune svoje pametne telefone pomoću podloge za bežično punjenje ili pet USB priključaka, za još veću udobnost.

Uz IONIQ 5, Hyundai nudi najnoviju verziju svojih nadograđenih usluga Bluelink® Connected Car koje donose niz novih značajki i omogućuju korisnicima da upravljaju svojim automobilom svojim pametnim telefonom ili glasom kako bi svoju vožnju učinili praktičnijom i ugodnijom. Nove Bluelink® značajke uključuju Connected Routing, Last Mile Navigation i novu značajku User Profile.

IONIQ 5 značajka Connected Routing temeljena na oblaku izračunava rute vožnje na moćnom poslužitelju unutar okruženja oblaka Bluelink®. To osigurava točnije predviđanje prometa, preciznije vrijeme dolaska i pouzdaniji izračun rute. Uz IONIQ 5, baza podataka je povećana kako bi se prikazalo više stanica za punjenje na karti, prikazujući dostupnost i procijenjeno vrijeme punjenja. Klikom na ikonu stanice na karti, korisnici mogu vidjeti je li dostupno AC, DC ili ultrabrzo punjenje, kao što je IONITY.

Aplikacija Bluelink® prikazuje domet vozila, stanje baterije i vrijeme punjenja kada je priključeno na javna ili privatna mjesta za punjenje. Kupci mogu pristupiti naprednom sustavu upravljanja baterijom kako bi odabrali vrijeme punjenja koje najbolje odgovara njihovom rasporedu ili proračunu iskorištavanjem cijena električne energije izvan vršnih opterećenja.

Vozači IONIQ 5 mogu pokrenuti i zaustaviti punjenje pritiskom na gumb na aplikaciji za pametni telefon. Tijekom hladnijih mjeseci, daljinska kontrola klime omogućuje korisnicima da zakažu prethodno zagrijavanje IONIQ 5 dok je spojen na vanjski izvor napajanja. Ne samo da to osigurava udobnost za putnike tijekom vožnje, već također štedi energiju baterije koja bi inače bila potrebna za grijanje vozila na cesti.

  • +66
Hyundai IONIQ 5 Ultra Solar Roof AWD 72,6 kWh Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustav mrežnog prepoznavanja glasa IONIQ 5 prihvaća jednostavne glasovne naredbe za praktičnu kontrolu klima uređaja u kabini, radija, otvaranja/zatvaranja otvora, grijanog upravljača, grijanih/hlađenih sjedala i drugih funkcija. Sustav također može pomoći s raznim točkama interesa (POI) i ažuriranjem statusa vremena.

SmartSense sustav pomoći vozaču

IONIQ 5 također je opremljen sljedećom razinom Hyundai SmartSensea, naprednim sustavom pomoći vozaču koji osigurava najvišu razinu sigurnosti i praktičnosti na cesti. IONIQ 5 prvi je Hyundaijev model koji nudi Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Ostali sustavi pomoći u vožnji uključuju pomoć pri izbjegavanju sudara prema naprijed (FCA), pomoć pri izbjegavanju sudara na slijepo (BCA), inteligentnu pomoć pri ograničavanju brzine (ISLA), upozorenje za pažnju vozača (DAW), pomoć pri dugim svjetlima (HBA) i još mnogo toga.

Pogonski sklop snage 225 kW i AWD pogon na sve kotače

IONIQ 5 je dostupan s nizom električnih pogonskih (Power eletric ili PE) konfiguracija koje odgovaraju potrebama mobilnosti svakog kupca, bez kompromisa u performansama. Kupci mogu birati između dvije opcije baterija, ili 58 kWh ili 72,6 kWh, i dva rasporeda električnih motora, bilo sa stražnjim motorom, bilo s prednjim i stražnjim motorom. Sve inačice električnog pogona pružaju izvanredan domet i maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Naš je testni model imao top postavku elektromotora s pogonom na sve kotače (AWD), a uparena je s baterijom od 72,6 kWh, što daje kombiniranu izlaznu snagu od 225 kWh (306 KS) i okretni moment od 605 Nm. Ova PE konfiguracija može ubrzati od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde. I to u načinu vožnje SPORT čini prilično uvjerljivo.

Mi smo s napunjenom baterijom od 71 posto i deklariranim dometom od 302 km u par dana u realnim, kombiniranim uvjetima gradske, prigradske i vožnje autocestom prešli bez dodatnog punjenja nekih 300-njak km. Osim toga, i kad nam je baterija bila skroz prazna odvozili smo još nekih 15-tak kilometara do punjača, no to nije neko pravilo već više ovisi o konfiguraciji prometnica i stilu vožnje.

I da, u ovoj konfiguraciji naš testni model ima kapacitet vuče prikolice bez kočnica do 750 kg, a s kočnicom i 1600 kg uzbrdicom od 12 posto.

Izuzetno brzo punjenje baterije s inovativnom funkcijom Vehicle-to-Load (V2L)

Platforma E-GMP modela IONIQ 5 može podržavati infrastrukture za punjenje od 400 V i 800 V. Platforma standardno nudi mogućnost punjenja od 800 V, s punjenjem od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sustav s više punjenja prva je patentirana tehnologija na svijetu koja upravlja motorom i pretvaračem za pojačanje od 400 V do 800 V za stabilnu kompatibilnost punjenja.

S punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta. Korisnici IONIQ 5 trebaju samo puniti vozilo pet minuta da bi postigli 100 km dometa, prema WLTP-u.

IONIQ 5 također nudi inovativnu V2L funkciju koja omogućava vlasnicima da slobodno koriste ili pune bilo koje električne uređaje, poput električnih bicikala, skutera ili opreme za kampiranje, koji služe kao punjač na kotačima. Ove značajke smo vam pokazali još u tekstu prilikom objave prvih službenih fotografija modela IONIQ 5 u siječnju 2021.

Funkcija V2L može isporučiti do 3,6 kW snage. V2L priključak nalazi se ispod sjedala u drugom redu, a može se aktivirati kada je vozilo uključeno. Još jedan V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje s vanjske strane vozila. Korištenjem pretvarača korisnici mogu puniti električnu opremu velike snage. Vanjski priključak daje napajanje čak i kad je vozilo isključeno.

Što se cijene tiče, Hyundai IONIQ 5 kreće od modela IONIQ 5 RWD 5 vrata URBAN s baterijom 58,0 kWh i snagom 125 kW (170 KS) od 339.990 kn. Naš testni model IONIQ 5 Ultra Solar Roof AWD 72,6 kWh stoji 453.464 kn. I da, cijene su izražene bez državnih poticaja za električna vozila od 70.000 kn.