sekunde do tragedije

[FOTO/VIDEO] Ford Tech pomaže u sprječavanju ostavljanja djece i kućnih ljubimaca u vrućim automobilima

22.06.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Svake godine djeca i obiteljski kućni ljubimci pretrpe kobni toplotni udar nakon što su ih vozači ostavili u automobilima, gdje temperature mogu brzo premašiti one vani

Djeca i kućni ljubimci koji ostaju u vrućim automobilima izvor su desetaka tragičnih smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine. Bilo za vikend kampiranje, jednodnevne izlete na plažu ili odmor na selu, posljednjih se godina mnogi od nas oslanjaju na svoje automobile za odmor.

Ovog ljeta zbog ograničenja putovanja moglo bi dovesti do toga da se još više ljudi vozi umjesto da koristi druge mogućnosti prijevoza. Međutim, za neke ljude takva bi putovanja mogla dovesti do tragedije. Svake godine djeca i obiteljski kućni ljubimci pretrpe kobni toplotni udar nakon što su ih vozači ostavili u automobilima, gdje temperature mogu brzo premašiti one vani.

Dr. Arianna Lopes Vieira, obiteljska liječnica sa sjedištem u Londonu je izjavila: 'Smrt djeteta ima katastrofalan učinak na obitelj, prijatelje i širu zajednicu – a u ovom se slučaju tako lako može izbjeći. Dječja temperatura raste tri do pet puta brže od odrasle osobe. Pokazivanje koliko se blok leda brzo može svesti na kapljicu vode doista pokazuje rizike koje vozači preuzimaju kada dijete ostave u automobilu.'

Sada je Ford razvio novu tehnologiju koja je stvorena da pomogne. Upozorenje na prisustvo putnika straga (Rear Occupant Alert), nudi jednostavan podsjetnik vozačima da provjere stražnja sjedala u onim slučajevima kada su stražnja suvozačeva vrata otvorena na početku putovanja.

Svake godine djeca i obiteljski kućni ljubimci pretrpe kobni toplotni udar nakon što su ih vozači ostavili u automobilima - funkcija ROA to može spriječiti Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Europe

Zagovaračka skupina KidsandCars.org identificira ostavljanje djece u automobilima i djecu koja su zarobljena nakon što su samostalno pristupila vozilima kao glavne rizike od smrti zbog hipertermije (toplotni udar) i izvještava da se djetetovo tijelo pregrije tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. U SAD-u svake godine u prosjeku ima 39 smrtnih slučajeva, što je jedan svakih devet dana. Primjeri u Europi rjeđi su, no smrtni slučajevi zabilježeni su u Irskoj, Francuskoj i Belgiji ili npr. Hrvatskoj, a prolaznici ponekad uzimaju stvari u svoje ruke kako bi spriječili da se dogode tragedije.

Vruće ljetno vrijeme, kakvom svjedočimo portkelih dana kod nas, može biti opasno i za kućne ljubimce koji ostaju u vozilima. Između 2009. i 2018. godine, britansko Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti nad životinjama (RSPCA) je imala 64.443 prijavljena slučaja izloženosti životinja i topline u Engleskoj i Walesu. Prema RSPCA Australia, treba samo šest minuta da pas umre u vrućem automobilu.

Kako funkcionira Upozorenje na prisustvo putnika straga?

Stručnjaci savjetuju vozačima da 'pogledaju prije nego što zaključaju' kako bi izbjegli nehotično ostavljanje djeteta ili kućnog ljubimca u svom automobilu. Upozorenje stražnjih putnika podsjeća u onim prilikama kada je vozač otvorio stražnja suvozačeva vrata na početku putovanja. U takvim se slučajevima tehnologija aktivira nakon što se vozilo zaustavi i isključi kontakt.

Vizualno upozorenje prikazuje se na središnjem zaslonu vozila deset sekundi ili dok se ne otkaže. Također se oglašava zvučno upozorenje koje podsjeća vozača da provjeri stražnja sjedala prije izlaska iz vozila. Osim upozorenja na prisutnost djeteta ili životinje, sustav bi vozače mogao podsjetiti i ako su stragai smjestili vrijedan predmet, poput prijenosnog računala ili torbice koja bi mogla biti izložena krađi ako se ostavi.

U Europi je ova funkcija dostupna na modelima EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit i Tourneo Connect. Dostupna je i na potpuno novom, potpuno električnom Mustang Mach-E, koji u svom staklenom krovu pune dužine krije daljnje pametne značajke. Posebni stakleni premaz pomaže unutrašnjosti Mach-E modela opremljenih opcijskim krovom da ljeti ostane hladniji, a zimi topliji. Osim toga, unutarnji sloj između stakla pomaže u zaštiti od ultraljubičastih zraka.

Video ledene figure bebe ili kućnog ljubimca pokazuje rizike

Kako bi naglasio opasnosti vrućih automobila, Ford je naručio kiparu leda da stvori i 'ledenu bebu' i 'ledenog psa', a zatim ih je smjestio u automobil u svojoj tvornici 'Weather Factory' u Kölnu u Njemačkoj. Izvan automobila temperatura je postavljena na 35° C. Ali u roku od 19 minuta, temperature u automobilu porasle su na 50° C. Ledene skulpture počele su se topiti odmah.

Za videozapise profesionalni kipar leda stvorio je sličnost 12-mjesečne bebe koja je sisala dudu i držala igračku, kao i psa labradora pune veličine, koji je nosio pseću ogrlicu, i sjedio u kavezu za kućnog ljubimca u stražnjem dijelu Ford Focus karavana. Testiranja u pogonu, gdje Ford obično stavlja svoju liniju modela na niz testova zaštite okoliša, pokazala su kako efekt staklenika može utjecati na vozila. Kratkovalno zračenje ulazi kroz prozore, odbija se od sjedala i nadzorne ploče i zagrijava vozilo.

Upozorenje o putnicima straga dolazi u vrijeme kada enormno raste broj kućnih ljubimaca. Od početka pandemije Covid-19, samo u Velikoj Britaniji je 3,2 milijuna kućanstava nabavilo kućnog ljubimca.Slična je situacija i u zemljama EU.