hands-free karticA

[FOTO/VIDEO] Dvadeset godina Renaultove inovacije: Kako je jedan gadget postao dio serijske opreme brojnih vozila

04.01.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Iza minimalističkog izgleda plastične hands-free kartice krije se napredna elektronička jezgra, programirana da neprestano komunicira s vozilom s kojim je povezana

Električni prozori, servoupravljač, klima-uređaj, kamera za vožnju unatrag i GPS tek su neke od inovacija koje su zauvijek promijenile prirodu automobila, a time i svakodnevicu suvremenih vozača. Neke od njih pomogle su povećati sigurnost, dok su druge dale novi značaj udobnosti. Kartica 'slobodne ruke' (eng. hands-free card) uvelike je olakšala upotrebu automobila. Taj 20 godina star izum marke Renault u trenu je osvojio brojne vozače, iako isprva i nije sve išlo tako glatko.

Iako je isprva djelovala kao ekskluzivna naprava dostojna Jamesa Bonda, karticu 'slobodne ruke' postupno su prigrlili proizvođači automobila diljem svijeta i ubrzo je postala dio serijske opreme brojnih vozila. Kao i kompakti popularizirani ranih 60-ih, taj mali predmet tek nešto veći od kreditne kartice s vremenom je prerastao u jedan od vodećih Renaultovih izuma i ostavio neizbrisiv trag u povijesti automobilske industrije.

20 godina Renaultove kartice 'Slobodne ruke' Izvor: Promo fotografije / Autor: Aslak LEFEVRE/Nakyma

Priča o malim stvarima koje su potaknule revoluciju

Sve je počelo 2001. godine. Bližio se službeni početak prodaje Lagune II, limuzine koja je trebala utjeloviti životni stil 21. stoljeća. Međutim, dizajneri tog modela nisu bili u potpunosti zadovoljni završnim proizvodom te su ga smatrali nedovoljno inovativnim.

Neposredno prije službenog predstavljanja Lagune II, voditelj proizvoda Bernard Dumondel odsjeo je u nekom luksemburškom hotelu. U trenutku kada se s magnetnom karticom zaputio prema vratima svoje sobe da bi ih otključao, iznenada mu je sinulo: zašto i automobile ne bismo otključavali beskontaktnom karticom umjesto ključem? I tako se rodila ideja o kartici 'slobodne ruke'. Dumondel je izložio svoju zamisao voditelju programa i zadivio Izvršni odbor Grupe (uključujući i samog Louisa Schweitzera, tadašnjeg direktora Grupe Renault). Projekt je ubrzo prihvaćen, a patent prijavljen.

Nakon modela R16 TX iz 1973., prvog francuskog automobila s elektroničkim mehanizmom središnjeg zaključavanja, i Fuega iz 1982., s revolucionarnim sustavom daljinskog otključavanja i zaključavanja vrata, Laguna II postala je prvi serijski automobil namijenjen širokom krugu kupaca koji je bio opremljen karticom 'slobodne ruke'. Zbog tog specifičnog sustava isprva je nazivana 'automobilom koje se otključava bez ključa'.

Renault je u idućim godinama doradio svoj sustav beskontaktnog otključavanja i zaključavanja te ga implementirao u modele Espace i Vel Satis. Zatim je popularizirao svoj izum i proširio ga na čitavu svoju ponudu vozila, od Clija preko Scenica do Méganea.

  • +5
20 godina Renaultove kartice 'Slobodne ruke' Izvor: Promo fotografije / Autor: Nakyima

Inovacija kao spoj tehnologije i pristupačnosti

Iza minimalističkog izgleda plastične kartice 'slobodne ruke' krije se napredna elektronička jezgra, programirana da neprestano komunicira s vozilom s kojim je povezana.

Kada se korisnik približi vozilu, karticu očitavaju odašiljači-prijamnici raspoređeni po čitavom vozilu. Nakon što prepozna zahtjev za potvrdu kartice, vozilo emitira radijski signal koji sadržava pristupni kôd. Ako vozilo prepozna kôd, automatski će otključati vrata. Sve to traje tek 80 milisekundi – brže od treptaja oka! Kada osoba koja kod sebe ima karticu 'Slobodne ruke' napusti vozilo, ugrađeno računalo u pravilnim će razmacima provjeravati jesu li kartica odnosno njezin korisnik još uvijek u blizini. Kada kartica prestane odašiljati signale, ugrađeno računalo automatski će zaključati sva vrata.

Tehničke neizvjesnosti i prepreke

Prema Pascalini, razvoj kartice 'slobodne ruke' bio je 'velik izazov s brojnim rizicima'. Unatoč osvojenih 5 zvjezdica na testiranjima sigurnosti Euro NCAP-a, prvi mjeseci prodaje Lagune II protekli su u znaku raznih tehničkih problema. U tom su razdoblju prijavljeni i problemi s prvom verzijom kartice 'Slobodne ruke'. Njezin su signal olako ometali drugi predmeti u blizini, primjerice neonska svjetla parkirališta. Valja reći da je i sama tehnologija kartice u to vrijeme bila u početnim stadijima razvoja. Unatoč precizno razrađenom dizajnu, temeljenom na podacima o životnom stilu, navikama i očekivanjima 6000 ispitanih kupaca, marki je ponestalo vremena za izradu prototipa, njegovo testiranje u svim situacijama upotrebe i otklanjanje svih eventualnih poteškoća.

Kakva je budućnost hands-free kartice?

Uvijek na čelu tehnoloških inovacija, Renault je posljednjih godina nastojao učiniti korištenje kartice 'slobodne ruke' još jednostavnijom. Elektronički dijelovi smješteni unutra postali su još manji. Njezin domet je proširen i trajanje baterije je optimizirano. Što se tiče sigurnosti, nedavna ažuriranja učinila su sustav još težim za hakiranje.

Budući da se čini da su pametni telefoni na rubu zamjene kartica, Renault je odlučio iskoristiti svoje nove mogućnosti ne dopuštajući da hands-free kartica padne na stranu. Baš suprotno. U 2021. godini narudžbe opreme Renault za vozila dokazuju da kupci jako vole dodatak za kartice; u gotovo dva od svaka tri prodana vozila Renault. Na nekim modelima, kao što su ZOE i Espace, ta je stopa porasla na 100 posto. Na ostalima kao što su Scenic, Captur, Kadjar, Talisman, Koleos i Mégane Conquest, premašio je 90 posto.