4x4

[FOTO/VIDEO] Dacia Duster i Hrvoje Jurić u lovu na polarnu svjetlost: Jedan pustolov, dva psa i jedan terenac

21.03.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Marka Dacia je na korištenje ustupila Daciju Duster s pogonom na sve kotače pustolovu, putopiscu i fotografu Hrvoju Juriću za projekt 'Chasing the Light' (U lovu na polarnu svjetlost)

Marka Dacia svojim je jednostavnim, pouzdanim i robusnim modelima, od Sandera Stepwaya, preko Dustera i novog Joggera pa sve do budućeg Bigstera, kao i bojama novog vizualnog identiteta, jasno iskazala svoju orijentaciju prema prirodi, ekologiji i aktivnostima na otvorenom.

Uz takvu orijentaciju i poglede na svijet, srodnu dušu i prikladnog promotora pronašla je u Hrvoju Juriću, hrvatskom pustolovu, putopiscu i fotografu koji od 2011. odlazi u biciklističke pustolovine, da bi za ovu najnoviju, 'Chasing the Light' ('U lovu na polarnu svjetlost') partnera potražio u Daciji Duster s pogonom na sve kotače.

Pogledajte video probijanja Dustera kroz snježnu mećavu, koji je na svom Twitter profilu objavio Hrvoje Jurić.

Povijest njegovih pothvata

Njegove ozbiljnije pustolovine započele su 2013. prvim velikim i humanitarnim projektom 'Preko Alpa do Nordkappa' u kojem je u manje od 80 dana biciklom prešao 4500 km skupljajući donacije za žene oboljele od raka dojke. Zatim slijedi 2014. projekt 'Break the limits' ('Iznad granica') u kojem je biciklom prešao cijele Alpe, uključujući i najviši Col de l'Iseran (2770 m), pa 2015. pothvat 'Together we can' u kojem je duž naše obale biciklirao od Iloka do Konavala praćen brojnim domaćim ljubiteljima toga sporta skupljajući pri tom sredstva za udrugu Duga koja brine o djeci s posebnim potrebama.

Svakako valja spomenuti najekstremniji pothvat iz 2016. 'Cestom leda do kraja svijeta' u kojem je biciklom po zimi išao od Osla do Nordkappa i o tome napisao istoimenu knjigu. Godine 2017. ponovio je humanitarni projekt 'Together we can', ali ovaj put idući biciklom od Londona do Istambula i skupivši sredstva za nabavku osnovnih potrepština za 21 obitelj lošeg materijalnog statusa.

Dacia Duster i Hrvoje Jurić u lovu na polarnu svjetlost Izvor: Ostale fotografije / Autor: Hrvoje Jurić

Guinnessov rekord

A onda je 2019. kroz projekt 'Giant World Tour' odlučio postaviti Guinnessov rekord kao prvi čovjek koji je obišao svijet električnim biciklom i na njemu prešao 29.061 km u 133 dana i nešto sati.

O svim ovim pustolovinama napisao je brojne članke za različite tiskane, digitalne i televizijske domaće i strane medije, napisao knjige, a ovom se trenutku, u pratnji svoja dva psa, Ene i Maxa, te uz pomoć Dacia Dustera ponovno vozi prema najsjevernijoj točki Europe, Nordkappu, i kamerom 'lovi' polarnu svjetlost, stvarajući materijal za objave u medijima i svoju četvrtu knjizi.

Sa šatorom na krovu u kojem spava kada to vremenski uvjeti dopuštaju, s ugodnim 'boravkom' za pse u velikom i praktičnom prtljažniku Dacije Dustera, Hrvoje živi još jednu pustolovinu, a Dacia je silno ponosna što može u njoj aktivno sudjelovati.